Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A Slow Food egy 1989-ben alakult nemzetközi mozgalom, amelynek célja, hogy megőrizze az egyes országok és régiók étkezési hagyományait, a helyi ételkultúrát és a "gasztro-kulturális" sokszínűséget. Olyan civil szerveződés, amely a helyben termesztett, készített és eladott élelmiszereket támogatja és népszerűsíti, és egyben az érintett közösségek, vállalkozások fennmaradását, megélhetését segíti.

A mozgalom indulását egy gyorsétterem megnyitása elleni tilatkozás előzte meg. A Slow Food későbbi alapítója, Carlo Petrini olasz újságíró-szociológus tiltakozott a Spanyol lépcső mellett nyíló első római McDonald's ellen. Aggódott a helyi étkezési kultúráért, a kis trattoriákért, vendéglőkért és a vendéglátósokért is, ezért demonstrációt szervezett.

slow food mozgalom termelők helyi alapanyag szervezet szimpla

Ez mind szép és jó, de Petrini is felismerte, hogy ahhoz, hogy a választás jogát fenntartsuk, ez kevés. A környezetvédelmi és fenntarthatósági mozgalomnak támogatnia kell a kistermelőket és a kézműves termékek előállítóit. A Slow Food Mozgalom hivatalosan 1989 december 10-én alakult meg.

A melegszendvicsről még mindig sok embernek a sonka, gomba, sajt jut eszébe, pedig a lehetőségek tárháza itt is végtelen. Bár jó alapanyagokkal és ízekkel egy gombás melegszendvics is fantasztikus lehet, mi most különlegesebb recepteket gyűjtöttünk össze.

1. Sült céklás-mozarellás melegszendvics (Zöld Múzsa kedvence)

Hozzávalók:

- 4-6 szelet rozskenyér

- 5 dkg vaj (szendvicsekhez érdemes sós teavajat használni)

- dijoni mustár (esetleg pici mustárral keverve)

- 2 közepes sült cékla

- 25 dkg mozarella sajt (érett kecskesajt, vagy kéksajt)

- frissen őrölt bors

tálaláshoz:

- durvára vágott dió

- rukkola saláta

Egy csokispecialista sikersztorija

Egyre több olyan mesébe illő történettel találkozunk, ahol a szakmájában sikeres "főhős" úgy dönt, hogy feladja a korábbi hivatását, és azzal foglalkozik, ami igazán érdekli és teljessé teszi az életét. Ez gyakran valamilyen kézműves vagy gasztronómiai tevékenység, amit néha tudatos, több éves tervezés előz meg, máskor pedig néhány nap is elég ahhoz, hogy minden megváltozzon. Kovács Emőke, a balatonfüredi Artis Csokoládéműhely alapítójánál az utóbbi történt.

csokoládé bonbon étcsokoládé kovács emőke artis csokoládéműhely

Bűntudatmentes brownie

Lehet-e mennyei brownie-t készíteni, liszt, cukor és tejtermékek nélkül? Igen, brownie-t, ami tehát elég édes úgy, hogy nincsenek benne feldolgozott (átalakított) cukrok, egyéb mesterséges édesítőszerek, csak természetes összetevők, az eredmény mégis finom, puha, ragadós. A Zizi kalandjai blog szerzője szerint igen! Ráadásul mindössze 15 percre van szükségünk.

zizi kalandjai brownie édesség vegán

Hozzávalók:

  • 2 és 1/2 bögre datolya, kimagozva
  • 1 bögre cukrozatlan kakaópor
  • 2 bögre dió
  • 1/2 bögre mandula, durvára aprítva
  • 1/4 teáskanál só

Elkészítés:

Tegyük a diót az aprítógépbe és daráljuk meg. Adjuk hozzá a kakaót, a sót, majd kapcsoljuk be újra a gépet néhány percre.

Kezdjük el adagolni a kimagozott datolyát szemenként, miközben az aprítógép dolgozik. Dolgoztassuk, amíg a "tészta" összeáll (kicsit szemcsésnek és száraznak tűnhet, de ha egy kis darabot kiveszünk belőle, akkor érezzük, hogy ragadós az állaga).

Nyomkodjuk ezt a keveréket a formába (22*22 cm-es) és szórjuk meg a tetejét a mandulával (az ujjunkkal nyomkodjuk a mandulát a brownie tetejébe).

Tegyük a fagyasztóba körülbelül 20-30 percre, vagy a hűtőbe 2-3 órára.

Hűtés után vágjuk kockákra, és élvezzük bűntudat nélkül!

2 finom téli bébiétel

A közhiedelem szerint télen nehéz vitamindús ételeket enni. "A kisbabák hozzátáplálásának szigorú szabályait követve pedig még nagyobb kihívásnak tűnik, hogy tartalmas, egészséges és finom ételeket készítsünk" - írja a Bébispenót blog szerzője. "Feltéve, hogy szeretnénk egy kicsit kreatívabbak lenni, és nem csak az egyszerű almapürében vagy villával összetört burgonya-sárgarépa kombinációban gondolkozunk.

Szerencsére azonban a magyar piacokon rengeteg olyan zöldség kapható télen is, amelyeket kellő nyitottsággal variálva érdekes ízkombinációkat kaphatunk. Hosszan tart pl. a sütőtökszezon, és mivel ez a zöldség amúgy is a babák nagy kedvence, érdemes vele gyakran kísérletezgetni. A répák és egyéb gyökérzöldségek, a hüvelyesek, és sok zöld leveles ebben az időszakban is elérhető, és akkor az almáról még nem is beszéltünk.

A legjobb, ha a bébiételekhez minden hozzávalóból bio minőségűt használunk, de legalább a földben érő zöldségekből és a citrusokból, déli gyümölcsökből vegyünk biót, hogy a babák ne műtrágyázott, növényvédő szerekkel kezelt ételeket kapjanak."

Rozmaringos sütőtökpüré
bébiétel tél bébispenót recept csicseriborsó sütőtök püré főzelék

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog