Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ha csak egy doboz paradicsomkonzerv és egy csomag tészta van otthon, akkor is kiváló ebédet lehet készíteni, megfelelő fűszerezéssel persze. Alig van olyan család ugyanis, ahol a paradicsomos tészta nem óriási sláger. Különösen a gyerekeknél. Bár majd' mindenkinek van saját receptje hozzá, azért mutatunk egy verziót a tökéletes ízharmóniára. 

paradicsom tészta gyerekek

Hozzávalók (4-6 személyre):
 
- 1 db vöröshagyma, apróra kockázva
- 2-3 fej fokhagyma, felaprítva
- 2 szál sárgarépa, lereszelve
- 2 doboz konzerv paradicsom, kézzel összetörve
- 1-2 kakukkfű ágacska
- 1 babérlevél
- olívaolaj
- só és bors

Elkészítés: 

Forrósítsd fel az olajat és dinszteld meg benne a hagymát. Ezután add hozzá a répát, nem sokkal később a fokhagymát is. Kerüljön bele a paradicsom, egyszerre a zöldfűszerekkel. Főzd kis lángon, egész addig, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Fűszerezd tovább, ha szükséges. A végén mehet rá reszelt sajt, például parmezán forgácsok, de ha nincs, akkor is tökéletes egytál étel lesz belőle!

A nagy melegben is szükségünk van kalóriákra. Egy könnyű ebédet ajánlunk, ami jól fog illeni a könnyű salátákhoz. Ez a burgonya karfiol filó indiai ízeket varázsol az asztalra, és megéri miatta egy kis dőt eltölteni a konyhában.

Néhány szó a receptben szereplő, különleges hozzávalról és a tésztáról:
A filo a leveles, vagy a rétestésztához hasonlít, de sokkal vékonyabb, a görög konyhában nevezik így. Török megfelelője a yufka.

A garam masala egy fűszerkeverék, amiből a garam csípőset, a masala pedig keveréket jelent. A garam szó inkább a fűszerek intenzitására utal, ez a fűszer közel sem olyan csípős, mint a csili. Mivel egy igazi indiai szakács mindig maga készíti el a saját keverékét, ezért összetevői változnak, de általában az alábbiakból áll: fekete- és fehérbors, szegfűszeg, fekete kömény, köménymag, fahéj, fekete, barna és zöld kardamom, szerecsendió, csillagánizs, malabarlevelek. Minden régiónak megvan a saját verziója Indiában. Zöldséges ételeket, húsokat, mártásokat fűszerezhetünk vele.

Indiai burgonya és karfiol filo

karfiol burgonya filo tészta garam masala indiai étel koriander vegetáriánus vega

„Ahány ház, annyi szokás... de, nálam nagyjából minden ebéd (amikor rajtam kívül nincs itthon senki), így néz ki – vallja Zöld Múzsa. – Szeretem az egyszerű és egynemű ételeket, ezért is érdekel a természetes vegán életmód és inspirálóan hatnak rám  a nyers étel receptek.

De vessük rá magunkat a salátára, mi minden került ma a tányérra? A piacról hazajött velem a kosaramban egy brokkoli, fél kiló spárga, egy csomó retek, pár szem lilahagyma, a kertben pedig megdézsmáltam az olasz saláta mix balkonládát, valamint a rukkola erdőt. A snidling már virágba borult, abból is jutott a tányérra. És a borsó – csak a férjem meg ne lássa –, már megint a virágját és a kacsokat legelem. mint egy biológus, úgy ismételgeti:” „A virágból lesz a termés. Ha lelegeled a virágot, nem lesz termés!"

ludvig nicolett zöld múzsa tésztasaláta brokkoli tavaszHozzávalók (4 személyre):

 - 50 dkg zöld spárga

- zsenge karalábé

- 1 tk. kókuszzsír

- 25 dkg durum- vagy tönköly tészta 

- 1 csomag retek

- kisebb lila hagyma

- egy marék apró vegyes saláta levél, borsó virág és hajtás opcionálisan

a brokkolis magtejfölhöz:

- 15 dkg brokkoli nyersen

- 1 csésze nyers napraforgómag (előző este beáztatva )

- fél csésze víz

- citrom, pici só, 1 tk. méz

a mustáros repceolajas öntethez:

- 1/2 dl hidegen sajtolt repceolaj

- 1 kk. magos mustár

- fél citrom leve 

- csipet só, bors

Elkészítés:

Egy nagy lábosban vizet forralunk, ebben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük és lecsöpögtetjük. 

Elkészítjük a mustáros öntetet. Ehhez a mustárhoz cseppenként adjuk az olajat, közben folyamatosan keverjük. A végén lassan, szintén kevergetés mellett, hozzáöntjük a citrom levét és a sót, borsot. 

2 evőkanálnyit ebből a tésztára csorgatunk 

A brokkolit apró rózsákra szedjük és alaposan megmossuk. Egy tölcséres mixerbe tesszük a magtejföl többi hozzávalójával egyetembe és krémesre turmixoljuk. A spárgával a szokott módon elbánunk

(letörjük a végét, mert a fás részt nem annyira szeretjük, de nem dobjuk ki, csak eltesszük a hűtőbe egy következő ételnél való felhasználásig), pár szemet a hámozó segítségével vékony szeletekre vágunk, a többit pedig a serpenyőben felhevített kókuszzsírra dobjuk és pár percig pirítjuk. Nem érem be fűszerezés nélkül, füstölt paprikával és némi chilivel szórtam meg, de a spárgának önmagában is jó íze van. Miután a spárga elkészült, ugyanezen serpenyőben a gyufaszálra felvágott karalábét is lepirítjuk. Ne sajnáljuk a füstölt paprikát. A retket megmossuk, negyedekbe vágjuk, a lilahagymát vékony szeletekre.

Amikor minden alkotóelem elkészült, egy nagy tálban a tésztát a pirított karalábéval, spárgával összekeverjük, valamint a retket és a lilahagymát is rászórjuk. A brokkolis öntetet már csak a tányérokra porciózás után kanalazzuk rá, ez után a nyersen hagyott spárgaszeleteket, salátaleveleket, virágokat szórjuk ízlésesen a tetejére. 

Az ázsiai konyha elképzelhetetlen az ínycsiklandó, illatos töltött gombócok nélkül, amelyek a piacok, utcai kifőzdék jellemző fogásai, és számtalan változatban kaphatók. Maki Stevenson séf, a Makifood főzőiskola alapítója és oktatója is szívesen készít gyozát, ha van ideje a tésztát is ő gyúrja hozzá. A közös családi gombóckészítő partikról és a családi receptekről is mesélt nekünk.

gyoza gombóc ázsiai konyha csiaoce japán konyha kínai konyha tészta makifood Maki Stevenson család szójaszósz ponzu di dim sum street food

Kezdjük azonban az alapokkal: a gyoza darált hússal és/vagy zöldségekkel töltött gombóc. A hozzávalókat vékony tésztába töltik, majd a tészta széleit összenyomják, és így zárják le a "batyukat", majd a táskákat megfőzik, olajban kisütik, vagy gőzölik. Kínából származik, ott a neve csiaoce, és a holdújév ünnepének estéjén elengedhetetlen fogása - talán azért, mert alakja hasonít a holdra.

Lazacos tészta 20 perc alatt

Ha valami laktató, de egészséges ételre vágysz, és szereted a lazacot, akkor Colors in the Kitchen receptjét egyenesen neked találták ki. Tény, hogy valószínűleg be kell szerezned hozzá néhány dolgot a piacról, de maga az elkészítés már megy, mint a karikacsapás. És még csak túl sok idő sem kell hozzá. Mellesleg tudtad, hogy a hal a téli depresszió ellen is jó?

lazac tészta colorsinthekitchen tarhonya recept halétel gyors

Édesköményes-sáfrányos tarhonya olajbogyós-kapros lazaccal

Hozzávalók: (4-6 adaghoz)

Tarhonya:
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb gumó édeskömény
- 50 g sótlan vaj
- 1/4 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 tk. őrölt római kömény
- 2 csipet cayenne bors
- 10 szál sáfrány
- 1 tk. só
- 200 g házi jellegű tarhonya (vagy persze házi is lehet)
- 7 dl zöldségalaplé

Lazac:
- 4 szelet lazac - bőr nélkül (500 g)
- 1 nagy csokor kapor
- só
- olívaolaj
- 2-3 marék magozott fekete olajbogyó karikákra vágva

Elkészítés:

A tarhonyához a megtisztított hagymát, fokhagymát és édesköményt (szárát, levelét is - csak a torzsáját távolítom el) aprítógépben felaprítom. A sáfrányt egy kevés meleg vízbe teszem. Egy nagyobb lábosban a vajon üvegesre párolom a hagymát, fokhagymát és az édesköményt.

Hozzáadom a tarhonyát, kissé megpirítom. Beleszórom a fűszereket (római kömény, cayenne bors, leszűrt sáfrány, só és citromhéj), felöntöm az alaplével és alacsony lángon fedő alatt puhára főzöm 12-15 perc alatt. (A tarhonya előírásában nálam 12 perc szerepelt, ami bőven elég is volt). Néha érdemes kevergetni és ha sok folyadék párologna el, akkor azt zöldségalaplével pótolni. (Nálam pont elég volt a 7 dl.)

A lazacszeleteket kisebb darabokra vágom, majd olívaolajon néhány perc alatt hirtelen megsütöm. (Süthetjük a bőrével is, majd utána egy villával eltávolítjuk a húst a bőrről.) Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad. Egy tálba szedem, hozzáadom az aprított kaprot és az olajbogyót, majd összekeverem és ízlés szerint sózom. A tarhonyával tálalom. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog