AJÁNLÓ
 
13:47
2016. 04. 25.
Az ázsiai tésztaételek a streetfood-ot kínáló éttermek sztárjai. Ha otthon is szeretnéd...
A bejegyzés folyatódik
 
13:47
2016. 04. 25.
Cikkünk előző részében blogger szerzőnk, Bede Anna, 92 éves nagymamája segítségével lépésről-lépésre...
A bejegyzés folyatódik
 
13:47
2016. 04. 25.
Ilyen kánikulában bevalljuk, egyáltalán nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt. Persze kalóriát...
A bejegyzés folyatódik
 
13:47
2016. 04. 25.
Több mint egy streetfood fogás, ez életérzés. Bangkok utcáiról indult, és meghódította...
A bejegyzés folyatódik
 
13:47
2016. 04. 25.
Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként Chef Maki most egy gyorsan elkészíthető, csupa...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Az ázsiai konyha elképzelhetetlen az ínycsiklandó, illatos töltött gombócok nélkül, amelyek a piacok, utcai kifőzdék jellemző fogásai, és számtalan változatban kaphatók. Maki Stevenson séf, a Makifood főzőiskola alapítója és oktatója is szívesen készít gyozát, ha van ideje a tésztát is ő gyúrja hozzá. A közös családi gombóckészítő partikról és a családi receptekről is mesélt nekünk.

gyoza gombóc ázsiai konyha csiaoce japán konyha kínai konyha tészta makifood Maki Stevenson család szójaszósz ponzu di dim sum street food

Kezdjük azonban az alapokkal: a gyoza darált hússal és/vagy zöldségekkel töltött gombóc. A hozzávalókat vékony tésztába töltik, majd a tészta széleit összenyomják, és így zárják le a „batyukat”, majd a táskákat megfőzik, olajban kisütik, vagy gőzölik. Kínából származik, ott a neve csiaoce, és a holdújév ünnepének estéjén elengedhetetlen fogása – talán azért, mert alakja hasonít a holdra.

 

A "tipikus" gyoza disznóhúst, zöldhagymát, káposztát, gyömbért tartalmaz, de készítik rákkal, gombával, és vannak sajttal és shisolevéllel töltött változatai is. A serpenyőben kisütött (inkább pirított és gőzölt) Yaki Gyoza a leggyakoribb, a kevésbé elterjedt Sui gyozát megfőzik, és híg alaplével tálalják. Az Age Gyozát olajban sütve készítik el, ez a ropogós változat a legritkább, és főleg csak kifejezetten a gyozára specializálódott éttermekben érhető el. Szójaszósszal, szezámolajjal, csiliolajjal (rayu) ecettel, csilipaprikával, fokhagymával készített szószba mártogatva fogyasztják.

Konyhai partik és családi receptek

A gyoza készítése Japánban társadalmi esemény, összejön a család, és áthívják a barátokat is. „4 vagy 5 éves voltam, amikor először készítettem gyozát. Számomra a gyoza- vagy bármilyen más gombóc – elkészítése olyan, mint egy konyhai parti: körbeüljük az asztalt, együtt dolgozunk. Ha valaki túlságosan belemerül a beszélgetésbe, és lelassul, kedvesen figyelmeztetjük. Amikor elkészültünk, az édesanyám elkezdte kifőzni a gombócokat., az étkezés végeztével a maradékot a fagyasztóba tette, vagy szétosztotta az asztaltársaság tagjai között” – meséli Maki.

gyoza gombóc ázsiai konyha csiaoce japán konyha kínai konyha tészta makifood Maki Stevenson család szójaszósz ponzu di dim sum street food

forrás: Flickr.com - verygreen

„Gyerekkoromban a hagyományos receptet követtük – darált hús, káposzta, fokhagyma, kínai metélőhagyma és egy kis szezámolaj került bele. Télen inkább főtt gyozát (suigyoza) készítettünk, mi gyúrtuk hozzá a tésztát, és kifőztük. A gombócokat szójaszószba mártogattuk, a végén pedig a gombócok főzőlevét összekevertük a szósszal, és levesnek használtuk fel. Ez egy olyan étel volt, ami teste-lelket átmelegítette.”

„Amikor Texasban éltünk, gyakran mentünk el a barátaimmal dim sum étterembe. A kedvencem akkoriban shumai nevű gőzült gombóc volt, amibe rákot töltöttek – a yokohamai Chinatownra emlékeztetett, ahol gyerekkoromban gyakran megfordultam.

Az utóbbi években megváltoztak a szokásaink. A szüleim éveik számának gyarapodásával már a könnyebb gyozákat részesítik előnyben, zöldségeket, darált gombát, vagy hagymával és főtt tojással töltött tonhalas keveréket tesznek  gombócokba. A klasszikus szójaszósz helyett ponzuba (citromlével és rizsecettel készült enyhébb szójaszósz) mártják a gombócokat.

gyoza gombóc ázsiai konyha csiaoce japán konyha kínai konyha tészta makifood Maki Stevenson család szójaszósz ponzu di dim sum street food

Forrás: flick.com - su-lin

Gyakran eszünk édes-savanyú kimcsis gyozát is, és igazán meglepett, hogy a kisfiam is nagyon odavan értük. Ennek az egyetlen hátránya, hogy nem igazán lehet lefagyasztani őket, mivel hamar átnedvesedik a tésztája.

Mindig tartok a fagyaztóban félkész tésztát, a különleges receptekhez pedig én gyúrom a tésztát.”

Ha szívesen megtanulnád, hogyan kell elkészítei a gyozát, még csatlakozhatsz Maki "Keleti gombócok" kurzusához május 11-én! Maki konyhája egy csodákkal teli illatos-gőzős ázsiai büfévé változik, ahol kivételesen a pult mindkét oldaláról megismerhetitek a folyamatokat.

A tervezett menü:
Hanetsuki gyouza (ropogós serpenyős gombóc)
Kínai sertés BBQ párolt zsemlegombóc
Garnéla shumai (párolt, nyitott gombóc)
Yachae mandoo (vega koreai gombócok)

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog