Cikkünk előző részében blogger szerzőnk, Bede Anna, 92 éves nagymamája segítségével lépésről-lépésre bemutatja az autentikus nokedli, csipetke, tarhonya és sztrapacska készítését. Most édesebb vizekre evezünk, és gyermekkori nagy kedvenceink következnek, a gombóc és a nudli.
Szilvás gombóc
Mikor a krumpli hűl, rakjuk fel a vizet főni egy kevés sóval. Az alaptésztát lisztezett deszkán nyújtsuk kb. fél cm vastagra, és vágjuk kb. 6 cm x 6 cm-es négyzetekre. Mindegyik közepébe tegyünk 1-1 előkészített szilvát.
Nagymamám fél szilvát szokott, hogy helyre kis gombócokat kapjon, ne monstrumokat. A szilvafelekbe pedig fahéjjal és grízzel elkevert cukrot tesz (a fahéj az ízesítésre, a gríz a nedvesség felfogására szolgál). Ezt szilva hiányában keményre főzött szilvalekvárral is helyettesíthetjük.
Ezután hajtsuk fel a négy sarkát úgy, hogy ne maradjon rés, majd lisztes kézzel hengergessük gömb formájúra.
Tegyük a gombócokat egy, vagy két részletben a vízbe, néhány perc múlva fakanállal óvatosan keverjük meg, hogy ne ragadjon az edény aljára. Ha feljött, adjunk még nekik 2-3 percet, majd szűrőkanállal szedjük ki, tegyük hideg vízbe, majd szedjük ki, csöpögtessük le, majd óvatosan forgassuk bele a közben megpirított zsemlemorzsába (ezt nagymamám úgy oldja meg, hogy beletesz néhány gombócot a prézlis tálba, és megrázogatja, míg gombócokat teljesen be nem fedi).
Tálalásig ne fedjük le, mert a pára miatt nedves lesz! Porcukorral megszórva tálaljuk.
Ezek alapján készíthetünk barackos, vagy epres gombócot is.
Nudli
A tésztából hengergessünk nudlikat, főzzük ki, majd tálaljuk cukrozott mákkal megszórva, vagy pirított zsemlemorzsában megforgatva, lekvárral.
Kis gombóc
A gombócleves elengedhetetlen tartozéka. Készítsünk kb. 1 cm átmérőjű gombócokat, majd főzzük meg a levesben. Itt olvashatjátok a nagymamám receptjét, de sokféle leves betétjeként használható, és például az olasz minestrone levesbe is néha ezt teszek.
Pampuska
A kinyújtott tésztát vágjuk fel tetszőleges nagyságú téglalapokra (nagyim kb. 4 cm x 6 cm-es darabokra szokta), majd forró olajban süssük mindkét oldalukat aranybarnára. Tejföllel és reszelt sajttal isteni!
Ha érdekel, hogyan készíti nagyi a sztrapacskát, tarhonyát, nokedlit és csipetkét, olvasd el cikkünk előző részét.
A cikket Bede Anna, a Vegasztrománia blog szerzője írta és fotózta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.