AJÁNLÓ
 
14:04
2013. 01. 15.
Egy nagyon könnyen elkészíthető, abszolút kezdő konyhatündérek számára is bevethető receptet...
A bejegyzés folyatódik
 
14:04
2013. 01. 15.
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes...
A bejegyzés folyatódik
 
14:04
2013. 01. 15.
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt...
A bejegyzés folyatódik
 
14:04
2013. 01. 15.
Bár úgy tűnik, egy kicsit korábban köszönt be az idén a kora ősz, a nyár végi esték még...
A bejegyzés folyatódik
 
14:04
2013. 01. 15.
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Cikkünk előző részében blogger szerzőnk, Bede Anna, 92 éves nagymamája segítségével lépésről-lépésre bemutatja az autentikus nokedli, csipetke, tarhonya és sztrapacska készítését. Most édesebb vizekre evezünk, és gyermekkori nagy kedvenceink következnek, a gombóc és a nudli.


Szilvás gombóc

Mikor a krumpli hűl, rakjuk fel a vizet főni egy kevés sóval. Az alaptésztát lisztezett deszkán nyújtsuk kb. fél cm vastagra, és vágjuk kb. 6 cm x 6 cm-es négyzetekre. Mindegyik közepébe tegyünk 1-1 előkészített szilvát.
Nagymamám fél szilvát szokott, hogy helyre kis gombócokat kapjon, ne monstrumokat. A szilvafelekbe pedig fahéjjal és grízzel elkevert cukrot tesz (a fahéj az ízesítésre, a gríz a nedvesség felfogására szolgál). Ezt szilva hiányában keményre főzött szilvalekvárral is helyettesíthetjük.
Ezután hajtsuk fel a négy sarkát úgy, hogy ne maradjon rés, majd lisztes kézzel hengergessük gömb formájúra.
Tegyük a gombócokat egy, vagy két részletben a vízbe, néhány perc múlva fakanállal óvatosan keverjük meg, hogy ne ragadjon az edény aljára. Ha feljött, adjunk még nekik 2-3 percet, majd szűrőkanállal szedjük ki, tegyük hideg vízbe, majd szedjük ki, csöpögtessük le, majd óvatosan forgassuk bele a közben megpirított zsemlemorzsába (ezt nagymamám úgy oldja meg, hogy beletesz néhány gombócot a prézlis tálba, és megrázogatja, míg gombócokat teljesen be nem fedi).
Tálalásig ne fedjük le, mert a pára miatt nedves lesz! Porcukorral megszórva tálaljuk.
Ezek alapján készíthetünk barackos, vagy epres gombócot is.

Nudli

A tésztából hengergessünk nudlikat, főzzük ki, majd tálaljuk cukrozott mákkal megszórva, vagy pirított zsemlemorzsában megforgatva, lekvárral.

Kis gombóc

A gombócleves elengedhetetlen tartozéka. Készítsünk kb. 1 cm átmérőjű gombócokat, majd főzzük meg a levesben. Itt olvashatjátok a nagymamám receptjét, de sokféle leves betétjeként használható, és például az olasz minestrone levesbe is néha ezt teszek.

Pampuska

A kinyújtott tésztát vágjuk fel tetszőleges nagyságú téglalapokra (nagyim kb. 4 cm x 6 cm-es darabokra szokta), majd forró olajban süssük mindkét oldalukat aranybarnára. Tejföllel és reszelt sajttal isteni!

Ha érdekel, hogyan készíti nagyi a sztrapacskát, tarhonyát, nokedlit és csipetkét, olvasd el cikkünk előző részét.

A cikket Bede Anna, a Vegasztrománia blog szerzője írta és fotózta.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog