Egy nagyon könnyen elkészíthető, abszolút kezdő konyhatündérek számára is bevethető receptet hoztunk. A bevásárló lista sem hosszú,az viszint fontos, hogy a család szeresse a keleti ízvilágot.
A szójaszósz és egyéb távol-keleti hozzávalók használata egyébként a legtöbb esetben izgalmas, különleges ízhatásokat ad az ételeinkhez, ha tudjuk, hogyan és mennyit adagoljunk.
Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola vezetője egy korábbi interjúban mesélt arról, miért illik jól ez az ízvilág a magyar konyhához: "A magyar ételek igen nagy hányada készül úgy, hogy valamilyen paprikás vagy paradicsomos alapban párolódnak - jó hosszú ideig. Ezeket az ételeket remekül gazdagíthatjuk a miso vagy a shoyu használatával. Ha a főzési folyamat végén adjuk hozzá őket, sózás helyett, az eredmény fantasztikus lesz. A főzelékekbe pedig, amik más konyhákkal ellentétben gyakran tartalmaznak cukrot, mirint tennék".
fotó: chowhound.com
A szójaszósz használata más európai gasztronómiai kultúrákban sem újdonság. "A franciák nagy kedvelői a shoyunak - náluk láttam például, hogy meleg vajba cseppentik a szójaszószt. Igazán mágikus ízű. A britek számára szintén nem ismeretlenek az erjesztett alapanyagok, gondoljunk csak a Worcestershire szószra. A svédek régen a szójaszószhoz hasonló, ám gomba alapú, erjesztett szószt használtak. Ma pedig már mindennapos alapanyag náluk az úgynevezett barna szósz, melyhez szintén szójaszószt használnak. Ezzel kellemes színt és gazdagabb ízt adhatnak az ételeknek. A perui konyha egyes elemein is felismerhető a japán hatás. A hollandokról nem is beszélve, akik úttörőként hozták be Európa konyhájába a szójaszószt" - mondta Maki séf.
Sült oldalas narancsos szójaszósszal
Hozzávalók:
4 sertésoldalas, megtisztítva és feldarabolva
1/2 csésze narancslé
1/2csésze szójaszósz
1/4 csésze barnacukor
2 kiskanál őrölt kömény
1 kiskanál chili szósz
Elkészítése:
Keverjünk össze minden hozzávalót, mig a cukor feloldódik, és dörzsöljük be vele a hússzeleteket.
Tegyük hűtőszekrénybe 30 percre, majd fordítsuk meg őket és pácoljuk újabb 30 percig a hűtőben.
Melegítsük elő a sütőt 185 fokra. Tegyük a hússzeleteket egy tepsire a marináddal együtt, és süssük mindkét oldalukat 15-15 percig, míg a szósz besűrűsödik.