Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Egy izgalmas és kevésbé ismert régió, Lille és környéke számos meglepetést tartogat. Francia konyha rajongók, figyelem!

A Pas de Calais régió a halakról, a tenger gyümölcseiről, a sajtokról és a bodzapálinkáról szól - nem csak olyan tételek, amelyek azonnal beugranak, ha a francia gasztronómiáról van szó.

A régió kulináris hagyományaiban a tenger közelsége sokáig nem hagyott nyomot a kikötővárosok kivételével, régen a kiterjedt erdőségek kincsei uralták a gasztronómiát. Amikor az erdőket kiirtották, hajdinát kezdtek termeszteni, amelyből nem kenyeret, hanem lepényt készítettek.

lille francia konyha sajt hal tenger gyümölcsei kagyló hering waterzoi bodzapálinka marouilles halászat raguflickr.com - Rob124

A fesztivál, ahol mindenki kagylót eszik

A közelben van Boulogne Mer Sur, az ország legnagyobb halászkikötője, amelynek flottája évente 64 ezer tonna halat fog, és további 300 ezer tonna tengeri élőlény érkezik ide. A 110 hűtőháznak köszönhetően a friss halat akár egy napon belül eljuttatják Európa legtávolabbi sarkába.

Paella, "ázsiai" módra

Most a tenger gyümölcseivel készült paellának adunk egy csavart azzal, hogy ázsiai ízvilágúra hangoljuk. Elképezstően finom nyári fogás lesz az eredmény, érdemes kipróbálni!

A paella szó egyébként a speciális, kétfülű serpenyő neve, amit elképesztő méretválasztékban gyártanak 2, 4, 6, vagy akár 100 személyes adagokhoz. Az egyik leghíresebb spanyol étel a hozzávalókat tekintve nem volt mindig olyan ínycsiklandó, mint ma: eredetileg angolnából, csigából és zöldbabból készítették, mások szerint sózott tőkehalból és rizsből álló böjtös fogás volt.

Ma olyan alapanyagokból készül, mint a murciai szárított édespaprika, az andalúziai olívaolaj és friss zöldségek, valamint a helyben termesztett citrom leve és egy kevés száraz fehér bor, írja a Wikipedia. Régiónként változik a recept, Maki pedig egy elkészítette az ázsiai változatot is!

Ázsiai paella kókusztejjel

recept paella rizs ázsiai kókusztej egytálétel királyrák kagyló tenger gyümölcsei scampi

forrás: Flickr.com - Matt Westgate

Jéghideg szilvaleves mézes joghurttal

Homebisztro gasztrobloggerünk szerint ennek a levesnek az ötlete nem teljesen újszerű, hiszen a szilvához adja magát a fahéj és a receptben felsorolt fűszerek, szerintünk azonban téved. Igenis van abban valami különleges, hogy a levesbe némi alkoholt borít, és abban is, hogy a plusz ízesítést a mézes joghurt jelenti.

A szilva szezonja júliustól kezdődik, tehát már bőven találkozhatunk vele a piacon. Ha szeretnénk egy olyan különleges receptet a kánikulára, ami akár desszertnek is kíváló, akkor feltétlenül készítsük a héten el. 

szilva gyümölcsleves kánikula nyár

Joghurtos szilvaleves mézes joghurttal

Hozzávalók a leveshez:

- 1kg szilva

- 150ml bor*

- 50ml víz

- 2 evőkanál barnacukor**

- 1 evőkanál fehércukor**

- 1 csillagánizs

- 1 kiskanál fahéj

- 1 kiskanál friss gyömbér (reszelve)

- 1 csipet só, és 2-3 „tekerés” bors

Hozzávalók a joghurthoz:

- 150g natúr joghurt

- 2 evőkanál méz

- ízlés szerint egy csipet fahéjat vagy kardamomot is adhatunk hozzá.

szilva gyümölcsleves kánikula nyár

Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, az ánizzsal és az egyéb fűszerekkel az edénybe tesszük, hozzáöntjük a vizet és a bort, majd kb. 10-15 percet főzzük. A csillagánizst kihalásszuk, majd botmixerrel pépesítjük a levest. Ha túl sűrű, teszünk hozzá még egy kis vizet. A végén, ízlés szerint édesítjük mézzel vagy cukorral.

A mézes joghurthoz elkeverjük a hozzávalókat. A levest lehűtjük, a tálaláskor tesszük hozzá a mézes joghurtunkat. 

Tálalási ötletek:

Mézes joghurt helyett használhatunk natúr joghurtot esetleg egy kis tejszínhabot, vagy joghurttal kevert tejszínhabot. 

Megjegyzések:

  • A BOR: Nem kell a híres helyi vagy külföldi borászok csúcsborait használni, de arra mindenképp figyeljünk, hogy olyan bort adjunk a leveshez, amit magunk is szívesen meginnánk. Főzés közben ugyan veszít a bor az ízéből és alkohol-tartalmából, de éppen a bor „aromája” fog az ételben maradni. Elsősorban vörösbor passzol hozzá, abból is a lágyabb, fiatalabb, gyümölcsösebb, mediterrán borok (például a kékfrankos, merlot, illetve a spanyol borok). Fehér borral nem próbáltam. Ha próbálnám, akkor egy kevésbé savas, illatosabb, gyümölcsösebb bort választanék hozzá (mint amilyen az Irsai Olivér). Ami ugyan nem bor, de szerintem 
  • A cukor mennyisége az ízlésünkön kívül függ a szilva édességétől is. Rakjunk kevesebbet a leveshez, és kóstolás után szükség esetén még egy kicsit. A levesnek egyébként nem kell édesnek lennie, épp csak annyira, hogy minden ízt szépen kihozzon, és ellágyítson a cukor.

 

Hideg gyümölcsleves másképp

A múlt heti hűvös időjárás után most itt van a kánikula. Ha pedig kánikula, akkor hideg gyümölcsleves, nemde? Ezt sok családban kifejezetten desszertként fogyasztják. Colorsinthekitchen receptjében van egy csavar, fűszeresebb, mint a hagyományos recept. Ha szeretnél eltérni néha a megszokott ízvilágtól, feltétlenül próbáld ki! 

gyümölcsleves colorsinthekitchen

Hozzávalók (kb. 6 adaghoz):

- 600 g fagyasztott meggy

- 200 g szeder (nálam fagyasztott)

- 1 alma (megtisztítva, felkockázva kb. 100 g)

- 200 g körte (egy befőtt, felkockázva)

- 1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja

- 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja

- 8 szegfűszeg

- 2 szegfűbors + két csipetnyi őrölt

- 2 csipet őrölt kardamom

- 1 fahéjrúd + 1/2 kk. őrölt fahéj

- 1 vaníliarúd kikapart magjai és a rúd is kell hozzá

- 1 szelet citrom

- opcionálisan 2 ek. Cointreau (narancslikőr) ha épp van otthon

- 2 ek. (tönköly) finomliszt

- 150 ml tejszín

- 3 ek. (nád)cukor - vagy ízlés szerint - mértéke függ attól is, hogy befőttünk cukrozott-e, esetleg meggyből is cukrozott befőttet használunk-e

- 1 liter víz

Megjegyzés: A citromot érdemes külön is megtisztítani: forró víz alatt gondosan egy kefével, de az is jó megoldás, ha forrásban levő vízbe dobjuk 1-2 másodpercre és megtöröljük egy száraz ruhával.

Elkészítése:

Az egy liter vízben a gyümölcsöket a fűszerekkel és cukorral összeforraljuk. Előbb a nyers, fagyasztott gyümölcsök kerüljenek bele, a befőtteknek elég egy percnyi főzés a végén a tejszínes liszt hozzáadása előtt. Nálam a körtén kívül minden gyümölcs a vízbe került. Hozzáadtam a citrom- és narancshéjat, likőrt, cukrot és az összes fűszert. Nagyjából 5 percet főztem, a legvégén a körtét is hozzáadtam.

Elkészítettem a tejszínes lisztes keveréket. A gyümölcsleves levét leszűrtem és adagonként a lisztes-tejszínes keverékhez adtam és egy külön lábosban azt besűrítettem.

Azért nem a gyümölcsökre öntöttem a tejszínes-lisztes keveréket, mert a főtt gyümölcsöket nem akartam összetörni. Így csak a fűszeres levet sűrítettem be, kézi habverővel folyamatosan kevergettem, amint felforrt és krémes állaga lett, visszaöntöttem a gyümölcsökre, és máris készen lett. Ha szükséges, még adjunk hozzá cukrot vagy citromot, ízlés szerint. Tálalás előtt érdemes jól lehűteni.

Tálalhatjuk magában, vaníliafagyival, tejszínhabbal vagy éppen pisztáciás habcsókkal.

Piacra fel - a Balatonnál is!

Egy balatoni nyaraláson hajlamos az ember egy kicsit elengedni magát, és nem figyelni arra, mit és mennyit eszik. Szerencsére egyre több olyan vendéglátóhely van a Balatonon, ahol nemcsak az infralámpával melegen tartott hekk, az olajban tocsogó növényi "sajttal" megszórt lángos és a mélyhűtött sült krumpli az alternatíva. Ha az úti cél a Balaton északi partja, mindenképp ejtsük útba valamelyik termelői piacot. Önmagában már a hangulat miatt megéri. És akkor még nem beszéltünk a kínálatról.

Liliomkert piac

Már legendának számít ez a Badacsonytól 7 km-re levő hely, a nyaralóknak amolyan kötelező vasárnap délelőtti program. Szinte minden kapható, a híres kecskesajtosok (Pettenkoffer Viki Bácshegyről, Kalláék Sümegprágáról, Tekeresvölgyi Manufaktúra, stb.) mellett házi szörpök, hidegen sajtolt olajok, zöldségek, gyümölcsök, kenyerek, lekvárok, és házi sütemények közül lehet válogatni.

http://100fok.reblog.hu/piacra-fel---a-balatonnal-is

«
12345

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog