Egy balatoni nyaraláson hajlamos az ember egy kicsit elengedni magát, és nem figyelni arra, mit és mennyit eszik. Szerencsére egyre több olyan vendéglátóhely van a Balatonon, ahol nemcsak az infralámpával melegen tartott hekk, az olajban tocsogó növényi "sajttal" megszórt lángos és a mélyhűtött sült krumpli az alternatíva. Ha az úti cél a Balaton északi partja, mindenképp ejtsük útba valamelyik termelői piacot. Önmagában már a hangulat miatt megéri. És akkor még nem beszéltünk a kínálatról.
Már legendának számít ez a Badacsonytól 7 km-re levő hely, a nyaralóknak amolyan kötelező vasárnap délelőtti program. Szinte minden kapható, a híres kecskesajtosok (Pettenkoffer Viki Bácshegyről, Kalláék Sümegprágáról, Tekeresvölgyi Manufaktúra, stb.) mellett házi szörpök, hidegen sajtolt olajok, zöldségek, gyümölcsök, kenyerek, lekvárok, és házi sütemények közül lehet válogatni.
http://100fok.reblog.hu/piacra-fel---a-balatonnal-is
A környékbeli farmokról érkező mangalicatermékeket a húsimádók semmiképp ne hagyják ki! Az élelmiszereken kívül a régiségek, új és használt ruhák és cipők, táskák és más kézműves tárgyak miatt fogunk itt időzni legalább három órát, de akár a teljes nyitva tartási időt (8-14h) el lehet tölteni a kóstolgatással és a böngészéssel.
Az, aki komolyabban megéhezik, vehet meleg ételt, kemencében frissen készült langallót, vagy kipróbálhatja a nemrég nyílt Gábli nevű helyet (a neve villásreggelit jelent), ami kifejezetten a reggeli és az ebéd közötti időszak átvészelésére specializálódott a kiadós pitéivel és a sajttortáival.
A vegák mindenképp keressék meg Gusztos Sándort, aki a közeli Hegyesd melletti tanyáján készíti a tönkölykolbászt és a különféle zöldségpástétomokat.
Egy valamire érdemes még felkészülni, hogy itt tényleg nagyon sokan vannak, főleg a főszezonban.
Senkit ne riasszanak el a piac bejáratánál található porcelánok és a nyomulós árusok, az igazi csemegék beljebb vannak. A kemencében sült kenyerek, gyümölcsös mézek, levendulás szörpök mellett a Dabosi-féle kecskesajtok, füstölt libamellek, "igazi" kakaós csigák és ellenállhatatlan péksütemények fogják teljesen felülírni az eredeti bevásárlólistánkat.
Mivel Hévízen minden a turizmusról szól, az árak nem alacsonyak. És bár minden kapható, ami egy termelői piacon előfordul, a Liliomkert hangulatát nem hozza a hely. (nyitva: kedd: 8:00 – 13:00, csütörtök: 14-20.00, szombat: 8-13.00)
Balatoni hal- és termelői piac, Gyenesdiás
A piac még 2011-ben, a balatoni halászat leállítása előtt nyílt meg mint a balatoni halak stabil beszerzési forrása.
Bár a piac nevében benne van, az hogy "hal", valójában két helyen lehet friss halhoz jutni a placcon. Az egyik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., ahol egészben és előkészítve, megtisztítva is meg lehet venni a halakat, és azt is elmondják, hogyan érdemes elkészíteni otthon a zsákmányt. A másik halas lelőhelyen, Kánya Zoli halsütőjében füstölt halakat és harcsából készült "gyrost" is árulnak.
A gyenesdiási piacon ezenkívül minden más is kapható, ami egy termelői piacon: friss zöldség, langalló, kürtőskalács, rétes és házi lekvár, elképesztő ízekben. Hétköznap azonban egyelőre nincs sok árus, a szombat a fő vásárnap. (Gyenesdiás, Kárpáti Korzó, nyitva: K-V délután - 20h, fő vásárnap: szombat 14-20h)