Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Rizottó paradicsommal, padlizsánnal

A rizottókat rengetegen szeretik, még akkor is, ha a mezei párolt rizshez képest némileg macerásabb az elkészítése. A mi rizottónk, pontosabban korábbi bloggerünk, Gyömbér rizottója a hozzáadott vajtól és a parmezántól lett istenien krémes. Ehhez jött a karamellizált padlizsán és paradicsom ízgazdag duója. Képtelenség nem szeretni. 

Padlizsános-paradicsomos rizottó


Hozzávalók (4 személyre): 

- 400 g kerek szemű rizottó rizs (pl. arborio, carnaloni, vagy vialone) 
- 1,2 l hús- vagy zöldségalaplé
- 4 ek finomra vágott vöröshagyma
- 4 gerezd finomra vágott fokhagyma
- 6 ek fehérbor
- 6 ek extra szűz olívaolaj
- 2 ek vaj 
- 60 g frissen reszelt parmezán
- 500 g padlizsán, egyforma kockákra vágva
- 20 szem koktélparadicsom, félbevágva

rizottó padlizsán paradicsom

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben felhevítünk 3 evőkanálnyi olívaolajat, és a padlizsánkockákat minden oldalukon lepirítjuk. Mikor már majdnem kész, vágott felükkel lefelé a serpenyőbe rakjuk a koktélparadicsomokat, míg azok is karamellizálódnak kissé. Amint színt kaptak, sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, jól átforgatjuk és lehúzzuk a tűzről. Félretesszük. 

Egy lábosban olívaolajat hevítünk és közepes lángon, kb. 5 perc alatt puhára sütjük benne a hagymát. Felöntjük a fehérborral és amikor az alkohol nagy része elfőtt, belerakjuk a rizst is. További 3-4 percig folyamatosan kevergetjük, majd hozzáöntünk 1 merőkanálnyi forró alaplevet. Kevergessük így még 2-3 percig, vigyázva, nehogy odaégjen. 

Öntsük bele az egész alaplevet. Alacsony-közepes lángon további 16 percig főzzük a rizottót, időnként megkeverve. A vége előtt 3-4 perccel, amikor a rizs már magába szívta szinte az összes alaplevet, de beleharapva még kissé kemény, hozzáadjuk a vajat és a parmezánt, hogy beleolvadjon és a rizottó felvegye a rá jellemző, isteni krémes állagot. 

Keverjük most már hozzá a fokhagymás-padlizsános-paradicsomos keveréket is, és főzzük készre. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Akkor jó a rizottónk, ha a levesnél sűrűbb, de kissé mégis krémes, ragacsos állagú. 
Tálaláskor szórjunk rá némi parmezánforgácsot, és locsoljuk meg egy gondolatnyi olívaolajjal. 

A timbale forma egy dobfajtáról (Timballo) kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Így hívják a timbale készítéséhez használt kapcsos formát, és magát a fogást is. Rétegezett ételről van szó, ami rengeteg variációban készülhet: van húsos és zöldséges is belőle.

Ez a változat igazi nyári fogás a padlizsánnal, cukkinivel, paradicsommal. Igazm a sütőt be kell kapcsolni hozzá - addig érdemes elkészíteni, amíg egy kicsit szünetet tart a nyár. Utána már úgyis újabb és újabb változatokat fogtok alkotni, annyira megkedvelitek!

timbale cukkini padlizsán paradicsom rakott étel vegetáriánus húsmentes hétfő recept egytálétel

Hozzávalók:

2-3 darab cukkini, vékonyra szelve
2 darab padlizsán, vékonyra szelve
2-3 paradicsom, vékonyra szelve
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál aprított petrezselyem
1 teáskanál friss kakukkfű
3 evőkanál reszelt ementáli sajt
extra szűz olívaolaj
só, bors

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

Melegítsünk fel egy grillserpenyőt.

Egy kis lapos tányérba öntsünk olívaolajat, sózzuk, borsozzuk. Sütés előtt a cukkini- és padlizsánszeleteket forgassuk meg az olajban, majd grillezzük meg mindkét oldalukat.

A megsült zöldségszeleteket kezdjük el egy 20 cm átmérőjű sütőtálba egymásra tenni: cukkini, padlizsán, majd erre jönnek a paradicsomszeletek és ugyanez ismétlődve. A tetejét paradicsomokkal zárjuk, szórjuk meg petrezselyemmel, kakukkfűvel, zsemlemorzsával és az ementáli sajttal.

Süssük körülbelül 40 percig, amíg a teteje megpirul, a sajt pedig megolvad. Vegyük ki a formából, és éles késsel vágjunk szeleteket belőle. Melegen tálaljuk.

Cannelloni túróval, padlizsánnal

Ez történik, ha egy gasztroblogger körülnéz a hűtőjében, és ezeket az alapanyagokat fedezi fel benne: padlizsán, spenót, túró. Selectfood receptje.

Padlizsános-spenótos-túrós cannelloni

Kevés népszerűbb előétel van manapság, mint a padlizsánkrém. Többségünk ezen kívül nem is nagyon készít otthon sem mást padlizsánból - legfeljebb még gyorsan kisüti a többi grillzöldség mellé. A Húsmentes Hétfő jegyében most nézzünk meg három másik bombajó receptet! Mindhárom Gyömbér találmánya.

Padlizsánkrémleves

Egy pofonegyszerűen elkészíthető, telt, illatos krémleves, amit a ropogós pirított mandula tesz izgalmassá. Míg a padlizsán megsül, bőven van időnk elkészíteni akár a második fogást is az ebédhez.

Hozzávalók (6 személyre):
1,25 kg padlizsán
1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 csokor friss kakukkfű
1,5 l zöldségalaplé
1,5 dl tejszín
extra szűz olívaolaj

Levesbetét:
6 ek mandula, durvára törve
2 ek extra szűz olívaolaj
2 ek frissen facsart citromlé

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánokat villával megszurkodjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben 50-60 perc alatt vajpuhára sütjük. Akkor jó, ha kívül a héja már szinte égett. Miután eléggé kihűlt, hosszában félbevágjuk és egy evőkanál segítségével kikaparjuk a húsát.

Míg a padlizsán készül, kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd rádobjuk a fokhagymát. Együtt is pirítjuk néhány percig, hozzáadjuk a padlizsánt és a kakukkfű ágakról lemorzsolt leveleket, felöntjük alaplével és sóval, borssal ízesítjük.

Felforraljuk a levest, majd lefedve főzzük további 20 percig. Botmixerrel pürésítjük, és egy szűrőn keresztül visszaöntjük, átpaszírozzuk egy tiszta fazékba. Újra felforraljuk és némi tejszínnel beállítjuk a kívánt sűrűséget.

A mandulát (használhatunk diót, kesudiót, mogyorót, stb.) száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk, vigyázzunk, ne égessük meg. Az olívaolajat és a citromlevet kikeverjük, majd a pirított mandulával megszórt levesekre locsoljuk.

A padlizsán tipikusan olyan alapanyag, ami szinte könyörög az embernek, hogy százféleképpen készítse el, a nyár vége, ősz eleje pedig az az időszak, amikor átadhatjuk magunkat az önfeledt kísérletezésnek.

Zöld Múzsa egy könnyű, de mégis tápláló receptet hozott nekünk, ami önálló fogásként is megállja a helyét.

Fontos, hogy olyan padlizsánt válasszunk, aminek feszes, sötétlila és fényes a héja, ha pedig kicsit benyomjuk,a húsa rugalmas és "visszarúg". A padlizsán kiválasztásánál érdemes a "hímeket" előnyben részesíteni. Jobb az ízük, és kevesebb magot tartalmaznak. A padlizsán alján található "minta" a hímek esetében kerekebb, míg a nőstényeknél hosszúkásabb alakú.

Bátran használjunk sokféle friss zöldfűszert!

Rizses padlizsánsaláta

«
1234

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog