Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Mindig ugyanaz a menü? Unalmasnak tűnik a sonka-tojás-torma kombináció, és szeretnél valami mást húsvétra? Inspirációnak összegyűjtöttünk néhány izgalmas, néha kicsit bizarr húsvéti fogást, és egy kisokost korábbi húsvéti posztjainkból.

Franciaország: végre tojás!

Régen a tojás is tiltólistán volt a böjt ideje alatt, ezért a nem csoda,hogy a húsvéti ételek egyik főszereplője a franciáknál a tojás, mindenféle formában. Még az ünnepi pástétomokba is kerül. A Pâté de Berrichon, az egyik hagyományos, Berry-ből származó húsvéti pástétom például rengeteg tojás, sonka, kolbász és spenót felhasználásával készül, és igazi kalóriabomba a böjt után.

húsvét recept hagyományok kalács pizza umbra tojás reggeli sonka finnország olasz konyha franciaország pástétom

Forrás: Ketzirah Lesser & Art Draugli's

Húsvéti kalácskülönlegesség

Ha valamikor, akkor Húsvét alkalmával sok családban állnak neki kalácsot sütni. A Marmorstein pékség hagyományos kalácsreceptje után megnéztünk, hogy más nemzetek, például a portugálok hogyan készítik el a saját verziójukat. A 100 fok egyik bloggere, Selectfood mesélt, kinti tapasztalatai alapján. 

"Mint általában mindent, így ezt a kalácsot is többféle módon készítik el a portugálok. A főbb hozzávalók mindenhol megegyeznek, csak a mennyiség eltérő: valaki több vajat, illetve cukrot használ például. Különbözhet az ízesítés is: őrölt fahéj, vagy őrölt ánizs, esetleg mindkettő, illetve reszelt citrom-, vagy narancshéj kerül a tésztába. Sokan 1-2 evőkanálk brandyt is tesznek hozzá.

A díszítést általában a száraz vöröshagymahéjjal együtt megfőzött tojások adják, változó darabszámmal,szeletelt mandulával." 

"Egy nagy kalácsba 3-5 db főtt tojást tesznek, amennyiben több, kisebb méretű kalács készül, egy főtt tojás kerül a tetejükre, ezeket 2-2 csík sodort tésztával „le is ragasztják”. A kerek forma azonban mindig, mindenhol megegyezik."

Ami a hagyományokat illeti, a portugáloknál régi keresztény szokás, hogy Húsvétkor a keresztgyermekek egy csokor virágot vagy olajfaágat adnak a keresztszüleiknek, viszonzásul pedig kapnak egy kalácsot, egy FOLAR-t, ami a szeretet és az összetartozás jelképe is egyben.

kalács húsvét

Hozzávalók:

- 1 kg búzaliszt (BL 50-es, 1050-es bioliszt, vagy fehér tönkölyliszt: utóbbitól puhább lesz a tészta)
- 40 g friss élesztő 
- 1 csipet só
- 100 g nádcukor (lehet fehércukor is, annak, aki a hagyományosabb, édesebb ízt kedveli, vagy csak nem szereti a nádcukor ízét)
- 100 g sótlan teavaj
- 5,5 dl sovány tej
- 2 db tojás 
- főtt tojás ízlés szerinti mennyiségben
- tojásfehérje a kenéshez
- őrölt fahéj és 1 citrom reszelt héja
(Kerülhet még bele: ánizspor, citromhéjreszelék, brandy, illetve szeletelt mandula a tetejére.)
kalács húsvét
Elkészítés:

- Egy dl meleg tejbe keverek egy teáskanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt, (ez legfeljebb kézmeleg hőmérsékletet jelent, vagyis 33-35 fokot, majd hagyom, hogy megkeljen.
- Közben a többi tejet a vajjal és a sóval megmelegítem. (Épp csak addig, amíg a vaj elovad. Figyelem: nem szabad forróra hevíteni!)
- A lisztet elkeverem a cukorral és a fahéjjal, reszelt citromhéjjal, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a meleg vajas tejet, a 2 db tojást és puha tésztát gyúrok belőle. Ha nagyon ragad, akkor meghintem még egy kevés liszttel.
- Egy órán keresztül, konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztem. (Ha már nincs fűtés a lakásban, és nem lehet például radiátor mellé tenni, akkor egy szekrénybe is nyugodtan betehetem, legfeljebb tovább kell várnom, hogy megkeljen.)
- Ismét átgyúrom.
- Duplájára kelesztem, de minimum fél órára félreteszem.
- Megfőzöm a tojásokat, hideg vízbe teszem őket, hogy hamarabb kihűljenek. Megpucolom őket.
- 180 fokra előmelegítem a sütőt.
- A tésztát még egyszer átgyúrom, egy kivajazott-kilisztezett kapcsos formába teszem, és félig belenyomkodom a főtt tojásokat. Tojásfehérjével lekenem a tetejét, és még 10 percig pihentetem. 
- A sütőbe teszem, és az alsó rácson, légkeveréses fokozaton körülbelül 30 perc alatt megsütöm. Tűpróba szükséges!

Sokan vonakodva állnak neki a kalács elkészítésének, vagy nem is állnak neki egyáltalán, mondván, hogy macerás, bonyolult, könnyű elrontani. Miklós Mihály a Marmorstein Pékség tulajdonosa és egyben pékje ennek az ellenkezőjére biztat mindenkit. Az alábbi receptet ő küldte, és ígéretet tett, hogy ha mindent pontosan követünk, a végeredmény épp úgy fog kinézni, mint a képen!

Hagyományos kalács itthon

Hozzávalók (egy nagy, kb. 1,5 kg-os kalácshoz):

- 1000 g liszt BL55
- 170 g víz
- 340 g tej
- 100 g vaj
- 70 g cukor
- 20 g só
- 120 g tojás
- 30 g élesztő

A hozzávalókat egy órával a kezdés előtt készítsük elő szobahőmérsékletű helyre.

Elkészítés:

Az élesztőt langyos vízben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A tojást a maradék cukorral és sóval elkeverjük, közben a vajat megolvasztjuk. A tojásos keverékbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a szintén langyos tejet. Összekeverjük, majd a liszt 2/3-át beleszitáljuk. A tésztát fakanállal kezdjük el összedolgozni. A felolvasztott vajat – amikor egy kicsit kihűlt – beledolgozzuk (még fakanállal) a tésztába, míg a tészta a táltól el nem válik és szép fényes nem lesz (kb. 10 perc).

Ezután hozzászitálunk egy kevés lisztet és a kezünkkel elkezdjük dagasztani a tésztát. A maradék lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg jól kidolgozott, fényes, nem túl lágy tésztát kapunk ami teljesen elválik az edény oldalától.

Meleg helyen kelesztjük fél óráig. A megkelt tésztát deszkára/gyúrólapra borítjuk. Három egyenlő részre osztjuk és egyenként kisodorjuk, kicsit megcsavargatjuk. A három szálat megfonjuk és kivajazott, kilisztezett tepsire helyezzük.Még negyed óráig kelesztjük.

Tojással megkenjük a tetejét és előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük kb. 30-40 percig. Ellenőrizzük a sütőt, mert mindenkié más és más, és előfordulhat, hogy rövidebb vagy hosszabb idő alatt fog elkészülni. Akkor jó, amikor a fogpiszkálóra nem ragad tészta a próba alkalmával és aranyszínű a kalács.

és Portugáliában

"A kalács Portugáliában sem hiányozhat a húsvét vasárnapi asztalról. Mint általában mindent, így ezt a kalácsot is többféle módon készítik, írja a Selectfood blog szerzője. A főbb hozzávalók mindenhol megegyeznek, csak a mennyiség eltérő: búzaliszt, tej, élesztő, (friss vagy por) zsiradék, (vaj vagy zsír), nádcukor, só.

Legtöbb helyen változó mennyiségben kerül  tojás a tésztába, de ritkán nélküle is sütik, ilyenkor valamivel több folyadékot használnak hozzá. Ízesítésként őrölt fahéjat, őrölt ánizst, reszelt citrom-, vagy narancshéjat és/vagy 1-2 ek. brandyt tesznek a tésztába. (Esetleg szeletelt mandulát a tetejére.)

Általában száraz vöröshagymahéjjal együtt főtt tojásokkal díszítik, változó darabszámmal és/vagy szeletelt mandulával, esetleg tojás nélkül.

A formáját tekintve készülhet 1db nagy kalács 3-5 db főtt tojással vagy több kisebb méretű is 1-1 főtt tojással is, amelyeket van, hogy 2-2 csík sodort tésztával „le is ragasztanak”. A kerek forma azonban mindig, mindenhol megyegyezik.

Végül pedig egy mondat erejéig a hagyományról; régi keresztény szokás a portugáloknál, hogy egy csokor virágot vagy olajfaágat adnak a keresztgyermekek a keresztszüleiknek, viszonzásul pedig egy FOLAR-t kapnak, ami a szeretet és az összetartozás jelképe is egyben."

Hozzávalók:

- 1 kg búzaliszt
- 40 g friss élesztő
- 1 csipet só
- 100 g nádcukorpor
- 100 g vaj
- 5,5 dl sovány tej
- 2 db tojás
- főtt tojás ízlés szerint (nálam 5 db)
- tojásfehérje a kenéshez
- őrölt fahéj (ánizs, stb. lásd bevezető)



Elkészítés:

Egy kevés meleg tejben 1 tk. cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi tejet a vajjal és a sóval megmelegítjük. A lisztet elkeverjük a cukorral és 1 kk fahéjjal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a meleg vajas tejet, a 2 db tojást és puha tésztát gyúrunk belőle. Ha nagyon ragad, akkor meghintjük még egy kevés liszttel.

1 órán keresztül, konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük, azután átgyúrjuk. Ismét duplájára kelesztjük, de minimum fél órán át. Közbem megfőzzük a tojásokat, megpucoljuk őket. 

A tésztát még egyszer átgyúrjuk, egy kivajazott-lisztezett kapcsos formába tesszük és félig belenyomkodjuk a tésztába a főtt tojásokat. Tojásfehérjével lekenjük és még 10 percig pihentetjük.

180º-ra előmelegített sütőben, az alsó rácson kb. 30 perc alatt megsütjük. Tűpróba szükséges!

A blogger megjegyzése:

"Mivel a tojáshéj eléggé akadályozó tényező a fogyasztásban, ezért héjatlan főtt tojással díszítettem, amelyek egész tojás helyett lehetnek akár hosszában kettévágottak is. Ehhez a mennyiséghez a 28 cm-es kapcsos sütőformám szűkösnek bizonyult, legközelebb vagy egy nagyobb formában, vagy mennyiségét kissé csökkentve fogom készíteni."

Ha gyors és látványos húsvéti reggelire volna szükség az utolsó pillanatban, ne állajtok neki kelt kalácstésztával bíbelődni. (Azt hagyjátok inkább egy nyugodt hétvégi reggelre.) Ez a sütőporos scone ("szkón"=pogácsaszerű tészta) nem kíván kelesztést, pikk-pakk összeállítható, édesen és sósan is tölthető. Mi most friss, tavaszi reteklevél pestóval készítettük - kenyér helyett, a sonka-tojás, mindenféle ünnepi tojásreggelik mellé - vagy ahogyan szeretnétek.

Mi is készülünk már a húsvétra. Előző cikkünkben házilag készíthető gasztro ajándékok, sütemények, kekszek, bonbonok receptjét osztottuk meg veletek, most pedig egy jól bevált ünnepi kalácsreceptet variálunk tovább, és töltünk meg mindenféle jóval. A húsvéti reggeli egyik főszereplője lehet ez a sokféleképpen variálható kalács. De bármelyik hétvégi, ünnepi reggeli alkalmával sikert aratna.

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog