OLVASTAD MÁR?
 
Húsvéti kalácskülönlegesség
Ha valamikor, akkor Húsvét alkalmával sok családban állnak neki kalácsot sütni. A Marmorstein pékség hagyományos kalácsreceptje után megnéztünk, hogy más nemzetek, például a portugálok hogyan készítik el a saját verziójukat. A 100 fok egyik bloggere, Selectfood...
 
Így hasznosítsd újra a húsvéti maradékokat!
Ismerős helyzet: a hűtőben még ott vannak a húsvéti lakoma maradékai, de már senkinek sincs kedve hozzájuk. Pocsékolás helyett ajánld fel, vagy hasznosítsd újra a menthető hozzávalókat! Egy kis inspiráció következik: Rakott krumpli tojással, sajttal (Colors...
 
Így segíthetsz a húsvéti maradékokkal!
Túlvásároltuk magunkat húsvétra, már mindenkit megvendégeltünk, és már rá sem bírunk nézni az ételekre - ugye ismerős? Mi legyen a megmaradt élelmiszerekkel? 1)Hasznosítsuk újra! Rengeteg olyan receptet találunk, amely kifejezetten a maradékok feldolgozásáról...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Mindig ugyanaz a menü? Unalmasnak tűnik a sonka-tojás-torma kombináció, és szeretnél valami mást húsvétra? Inspirációnak összegyűjtöttünk néhány izgalmas, néha kicsit bizarr húsvéti fogást, és egy kisokost korábbi húsvéti posztjainkból. 

Franciaország: végre tojás!

Régen a tojás is tiltólistán volt a böjt ideje alatt, ezért a nem csoda,hogy a húsvéti ételek egyik főszereplője a franciáknál a tojás, mindenféle formában. Még az ünnepi pástétomokba is kerül. A Pâté de Berrichon, az egyik hagyományos, Berry-ből származó húsvéti pástétom például  rengeteg tojás, sonka, kolbász és spenót felhasználásával készül, és igazi kalóriabomba a böjt után.

húsvét recept hagyományok kalács pizza umbra tojás reggeli sonka finnország olasz konyha franciaország pástétom

Forrás: Ketzirah Lesser & Art Draugli's

 

A bárányt különféle fűszeres pácokban, vagy szintén pástétomnak készítik el, a sonkát pedig fehérborban főzik meg, tárkonnyal és petrezselyemmel ízesítik. Az elzászi cukros bárány pedig nem egy furcsa húsétel, hanem egy desszert, amit lamalának is hívnak. Egy 20 perc alatt előkészíthető, citromos-tojásos-cukros-vajas süteményről van szó, amelynek nem az elkészítése okozhat itthon gondot, hanem a bárányforma beszerzése. 

Haladóknak: mämmi

A finneknél eléggé máshogy alakul a menü, mint nálunk, hiszen náluk a sonka inkább karácsonyi ételnek számít. A spenótlevest félbe vágott kemény tojással tálalják, máshol a levesestál alján elkevert tojássárgájára tejszínt öntenek, és erre kanalazzák a forró levest. A főszereplő a birkapecsenye és a kovásztalan kenyeret szimbolizáló mämmi. A sötét színű, malátából, rozslisztből készült édességvegyes fogadtatásra találhat, ha "hagyományos" deszertélményre számítunk. 

húsvét recept hagyományok kalács pizza umbra tojás reggeli sonka finnország olasz konyha franciaország pástétom

forrás: Wikipedia

A pizza, ami valami más

Olaszország húsvéti hagyományai a számos gasztronómiai régió alapján nagyon változatos képet mutatnak. Umbriából származik az olasz húsvéti reggelik egyik fő fogása, a pizza umbra, ami a neve ellenére inkább egy panettonéhoz hasonlít. A sajtos tésztájú kenyérféle nemcsak Umbriában, Olaszország középső részén is kedvelt. Az ünnepi reggelihez főtt tojást és Umbriában készült szalámit, Corallinát esznek.

Abruzzo jellegzetesen állattartó vidék, a bárányhúsból készült ételek kiemelkedő szerepet kapnak a régióban - a legismertebbek ezek közül a "báránysült olajbogyóval", az "articsókás bárányláb", a "báránysült tojással és citrommal" és a "báránysült olajbogyóval". Húsvétkor is a bárányból készült fogások vannak a középpontban. A húsvét hétfőt (Pasquetta) a helyiek hagyományosan piknikkel töltik, és igencsak megadják a módját a szabadtéri ebédnek. Az egyik fogás a fiadone, vagyis sajttorta, amibe a tojás mellett gyakran cukor és citromhéj is kerül. Hidegen fogyasztják.

húsvét recept hagyományok kalács pizza umbra tojás reggeli sonka finnország olasz konyha franciaország pástétom

Alapanyagok:

Így nem vernek át, ha sonkát veszel!

Kocsis Jenő, a Pörc Buda delikát- és hentesüzlet vezetője elmondja, mire kell figyelni.

Tojáskódfejtő

Ha fontos, hogy honnan származik a tojás, és hogyan tartják a tyúkokat.

Receptek:

Húsvéti kalács a Marmorstein pékség receptje alapján

Miklós Mihány, a péjség tulajdonosának és pékjének receptje.

Húsvéti kalácskülönlegesség Portugáliából

A 100 fok egyik bloggere, Selectfood mesélt, kinti tapasztalatai alapján. 

Különleges tojásreggelik - ha unod a rántottát és a főtt tojást

Sajttorta és abruzzói bárány - olasz húsvét a konyhában

Végül: tippek, hogy hasznosítsd újra a húsvéti maradékokat!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog