Mindig ugyanaz a menü? Unalmasnak tűnik a sonka-tojás-torma kombináció, és szeretnél valami mást húsvétra? Inspirációnak összegyűjtöttünk néhány izgalmas, néha kicsit bizarr húsvéti fogást, és egy kisokost korábbi húsvéti posztjainkból.
Franciaország: végre tojás!
Régen a tojás is tiltólistán volt a böjt ideje alatt, ezért a nem csoda,hogy a húsvéti ételek egyik főszereplője a franciáknál a tojás, mindenféle formában. Még az ünnepi pástétomokba is kerül. A Pâté de Berrichon, az egyik hagyományos, Berry-ből származó húsvéti pástétom például rengeteg tojás, sonka, kolbász és spenót felhasználásával készül, és igazi kalóriabomba a böjt után.
Forrás: Ketzirah Lesser & Art Draugli's
A bárányt különféle fűszeres pácokban, vagy szintén pástétomnak készítik el, a sonkát pedig fehérborban főzik meg, tárkonnyal és petrezselyemmel ízesítik. Az elzászi cukros bárány pedig nem egy furcsa húsétel, hanem egy desszert, amit lamalának is hívnak. Egy 20 perc alatt előkészíthető, citromos-tojásos-cukros-vajas süteményről van szó, amelynek nem az elkészítése okozhat itthon gondot, hanem a bárányforma beszerzése.
Haladóknak: mämmi
A finneknél eléggé máshogy alakul a menü, mint nálunk, hiszen náluk a sonka inkább karácsonyi ételnek számít. A spenótlevest félbe vágott kemény tojással tálalják, máshol a levesestál alján elkevert tojássárgájára tejszínt öntenek, és erre kanalazzák a forró levest. A főszereplő a birkapecsenye és a kovásztalan kenyeret szimbolizáló mämmi. A sötét színű, malátából, rozslisztből készült édességvegyes fogadtatásra találhat, ha "hagyományos" deszertélményre számítunk.
forrás: Wikipedia
A pizza, ami valami más
Olaszország húsvéti hagyományai a számos gasztronómiai régió alapján nagyon változatos képet mutatnak. Umbriából származik az olasz húsvéti reggelik egyik fő fogása, a pizza umbra, ami a neve ellenére inkább egy panettonéhoz hasonlít. A sajtos tésztájú kenyérféle nemcsak Umbriában, Olaszország középső részén is kedvelt. Az ünnepi reggelihez főtt tojást és Umbriában készült szalámit, Corallinát esznek.
Abruzzo jellegzetesen állattartó vidék, a bárányhúsból készült ételek kiemelkedő szerepet kapnak a régióban - a legismertebbek ezek közül a "báránysült olajbogyóval", az "articsókás bárányláb", a "báránysült tojással és citrommal" és a "báránysült olajbogyóval". Húsvétkor is a bárányból készült fogások vannak a középpontban. A húsvét hétfőt (Pasquetta) a helyiek hagyományosan piknikkel töltik, és igencsak megadják a módját a szabadtéri ebédnek. Az egyik fogás a fiadone, vagyis sajttorta, amibe a tojás mellett gyakran cukor és citromhéj is kerül. Hidegen fogyasztják.
Alapanyagok:
Így nem vernek át, ha sonkát veszel!
Kocsis Jenő, a Pörc Buda delikát- és hentesüzlet vezetője elmondja, mire kell figyelni.
Ha fontos, hogy honnan származik a tojás, és hogyan tartják a tyúkokat.
Receptek:
Húsvéti kalács a Marmorstein pékség receptje alapján
Miklós Mihány, a péjség tulajdonosának és pékjének receptje.
Húsvéti kalácskülönlegesség Portugáliából
A 100 fok egyik bloggere, Selectfood mesélt, kinti tapasztalatai alapján.
Különleges tojásreggelik - ha unod a rántottát és a főtt tojást
Sajttorta és abruzzói bárány - olasz húsvét a konyhában
Végül: tippek, hogy hasznosítsd újra a húsvéti maradékokat!