Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Tavaszi fasírt kicsit felturbózva

Ez a hosszú hétvége nem a szabadtéri programokról fog szólni, és sajnos még mindig nem kerülnek a szekrény mélyére a kabátok. A hideg, nedves időjárás miatt táplálóbb ételeket kívánunk, de nem árt, ha legalább az ízek emlékeztetnek arra, hogy május van:)

Egy ilyen hétvégére tökéletes fogás a különböző tavaszi fűszerekkel felturbózott kölesfasírt, ami a Zizi kalandjai blog szerzőjétől érkezett.

köles fasírt zöldborsó vegetáriánus vega tavasz vegán zizi kalandjai gabona menta

Itt említjük meg, hogy a köles olyan gabonaféle, amely teljes értékű fehérjéket tartalmaz, főtt állapotában is lúgos kémhatású, ráadásul gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Kovasav tartalma miatt a csontképzésben játszik szerepet, de a fényes haj, az egészséges bőr és az erős körmök felé vezető utat is lerövidítheti - persze rendszeres fogyasztás esetén.

Alacsony a kalóriatartalma, rosttartalma viszont magas, rengeteg ásványi anyagot és B-vitaminokat tartalmaz, mindemellett igazán jó magnéziumforrás. Az emésztésre gyakorolt pozitív tulajdonságain túl prebiotikus hatású gabonaféle, tehát segíti a "barátságos baktériumok" munkáját.

Vegán zöldborsós kölesfasírt

Tavaszi vega reggelik

Reggeli? A rohanásban sokszor elfeledkezünk róla. Ha a hétköznapokon nem is, hétvégén érdemes egy-egy kiadósabb, kicsit időigényesebb reggelivel indítani a napot. A Húsmentes Hétfő alkalmából most vegetáriánus, tápláló és finom reggeliket ajánlunk bloggereinktől.

Vegán banános mandulavajas gofri (Zizi kalandjai)

Hozzávalók kb. 5-6 db-hoz:
- 1 db érett (kissé megbarnult) banán, villával pépesre törve
- 2 teáskanál mandulavaj (földimogyoróvaj, kesudióvaj is használható)
- 2 teáskanál frissen facsart citromlé
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál chia mag
- 1/4 teáskanál só
- 1 és 1/2 bögre mandulatej (rizstej és zabtej is használható)
- 1 bögre és 4 teáskanál tönköly fehérliszt
- kókuszzsír, sütéshez

Igen, mostanában elég sok borsós és epres receptet kaptatok tőlünk, de nem bírjuk ki, hogy még egy (két!) reggeli recepttel meg ne ajándékozzunk titeket. Jön a hosszú hétvége, lehet komótosan reggelizni. Ehhez pedig egy édes epres és egy sós, borsós palacsinta receptet is kaptok inspirációnak. Ne felejtsétek el, eper és cukorborsó szezon van, egész évben ez után sóvárgunk!

Nincs jobb dolog a tavasszal frissen fejtett, zsenge, édes zöldborsónál. Nem véletlenül tartozik legkedvesebb gyerekkori gasztroemlékeink közé a frissen fejtett borsó édes íze. Egyértelműen munkásabb magunkak fejteni, de megéri azt a kevéske időt. Nem szemfényvesztés, tényleg édesebb a friss borsó, itt leírtuk már a titkot. A zsenge cukorborsónak rövid a szezonja, de most még éppen borsóhegyek állnak a piacokon, ne hagyjátok ki! Egy zöldborsós hétköznapi menüt hoztunk nektek, ami együtt és külön-külön is megállja a helyét.

Május végén - június elején találkozhatunk először a zsenge cukorborsóval a piacokon. Ilyenkor már a spárga is elérhető áron kapható, de még zsenge. Érdemes kiélvezni mindkét zöldséget, rövid a szezonjuk, és ilyenkor a legfinomabbak! Kombinálhatjátok bátran más szezonális alapanyaggal. Csak néhány gyors ötlet: a spárga-eper, a borsó-reteklevél (pl. pestó formájában) nagyon jól összeillenek.Húsmentes Hétfői receptsorozatunkban szezonális alapanyagokból hozunk nektek egyszerű, hétköznapi recepteket. A május végi piac kedvencei a zsenge borsó és a spárga. Érdemes szezonális ízek és alapanyagok kombinálásával kísérleztezni, mert a természet nagyon jó konyhafőnök! Ez a két zsenge, üdezöld, tavaszi alapanyag pedig nemcsak látványra illenek össze, de ízre és struktúrára is jó párosnak bizonyulnak a tányéron.

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog