Reggeli? A rohanásban sokszor elfeledkezünk róla. Ha a hétköznapokon nem is, hétvégén érdemes egy-egy kiadósabb, kicsit időigényesebb reggelivel indítani a napot. A Húsmentes Hétfő alkalmából most vegetáriánus, tápláló és finom reggeliket ajánlunk bloggereinktől.
Vegán banános mandulavajas gofri (Zizi kalandjai)
Hozzávalók kb. 5-6 db-hoz:
– 1 db érett (kissé megbarnult) banán, villával pépesre törve
– 2 teáskanál mandulavaj (földimogyoróvaj, kesudióvaj is használható)
– 2 teáskanál frissen facsart citromlé
– 2 teáskanál sütőpor
– 1 teáskanál fahéj
– 1 teáskanál chia mag
– 1/4 teáskanál só
– 1 és 1/2 bögre mandulatej (rizstej és zabtej is használható)
– 1 bögre és 4 teáskanál tönköly fehérliszt
– kókuszzsír, sütéshez
Elkészítése:
Egy tálban törjük pépesre a felszeletelt banánt. Adjuk hozzá a citromlevet, mandulavajat, chia magot, fahéjat, sót és keverjük el. Öntsük hozzá a mandulatej felét, majd lassan kezdjük el adagolni hozzá a lisztet. A végén öntsük hozzá a maradék mandulatejet és keverjük simára.
Melegítsük fel a gofrisütőt, kenjük be kókuszzsírral és süssük ki a gofrikat. Ha tányérra tesszük gyorsan megpuhulnak, ha rácson hagyjuk kihűlni, akkor tovább maradnak ropogósak, de egy idő után így is megpuhulnak. Én mindkét változatot szeretem.
Spenótos-zöldborsós-újhagymás frittata fűszeres morzsával (Colors in the kitchen)
Hozzávalók (10 muffinhoz vagy egy 15*20 cm-es tepsibe, vagy 18-20 cm-es piteformába):
2 szál újhagyma
120 g friss spenót (tisztítás után 100 g)
50 g friss zöldborsó
2 ek. olívaolaj
4 nagy tojás (L-es)
1 ek. zsíros tejföl
1 csapott ek. (tönköly) finomliszt
só, bors
(nem vega verzióhoz 50 g házi pulykakolbász)
80 g kesudió vagy pisztáca (vagy vegyesen)
40 g reszelt parmezán
só
1 kk. cayenne bors, vagy ízlés szerint
Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A spenótot alaposan megmossuk, a vastag szárakat letépkedjük, salátacentrifugában szárítjuk, majd csíkokra vágjuk. A zöldborsót lobogó sós vízben 5 perc alatt puhára főzzük.
Az olajon a hagymát kissé átsütjük, majd hozzáadjuk a spenótot és egy kevés sót. Éppen csak egy percig kevergetjük, míg a spenót összeesik. Hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót és félretesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses).
Előkészítjük a fűszeres morzsát. A kesudiót és/vagy pisztáciát felaprítjuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, egy kevés sót és nagyjából 1 kk. (vagy ízlés szerint) cayenne borsot.
A tojásokat habverővel kissé felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, és beleszitáljuk a lisztet. Sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a zöldségeket.
Kivajazott és kilisztezett sütőformába öntjük (a muffinformákat félig töltsük meg). Rászórjuk a morzsát, majd az előmelegített sütőben nagyjából 15-20 perc alatt megsütjük. A végén érdemes 1-2 percet grill fokozatra kapcsolni, hogy a morzsa megpiruljon.
Frissen, de akár újramelegítve is tökéletes.