Vajon lehetséges megunni a medvehagymát? Mire bekövetkezne ez az esemény, kedvenc első tavaszi zöldünk már el is tűnik a piacokról és az erdőkből. Éppen ezért használjuk ki, amíg lehet!
A Homebisztro által elkészített recept nemcsak medvehagymával, hanem spenóttal is nagyon finom - ha valaki eetleg besokallt volna a medvehagymától. A palacsinta lime-os fűszervajjal szerepel - nagyon finom, friss és különleges az íze.
"Viszont a palacsintát mártás nélkül nem ajánlom, így két másik lehetőséget is ajánlok hozzá, ami szintén finom, és közelebb is áll az itthoni ízlésvilághoz" - írja a szerző.
"Köretként egy egyszerű salátát készítettem, kb. 100g rukkolához, vagy salátamixhez vagy madársalátához vagy bébispenóthoz öntetként mindössze kb. 4 evőkanál olívaolajat, egy kiskanál sherry ecetet tettem, majd sóval és borssal ízesítettem. Lehet hozzáadni még 10-12 felezett koktélparadicsomot, vagy nagyon finom hozzá még ez a tavaszi saláta is."
Medvehagymás alacsinta lime-os fűszervajjal
Hozzávalók a palacsintához, 3-4 főre:
250g medvehagyma (vagy spenót vagy bébispenót)
egy szűk evőkanál vaj
55g sima liszt
55 g teljes kiőrlésű liszt
másfél kiskanál sütőpor
1 tojás (M-es vagy nagyobb méret)
50g olvasztott vaj
½ teáskanál só
kevés bors
1 teáskanál római kömény**
150 ml tej
100g újhagyma kis karikákra vágva
ízlés szerint egy-két friss chili vagy egy kevés chili pehely (elhagyható)
A sütéshez kb. 2-3 evőkanál olaj
Hozzávalók a lime-os vajhoz:
100g puha vaj
1 lime héja
másfél evőkanál lime lé
¼ teáskanál só
½ teáskanál fehérbors vagy bors
1 bő evőkanál korianderzöld
1 kisebb gerezd fokhagyma
ízlés szerint kb. ¼ chili pehely (elhagyható)
vagy:
Hozzávalók a rozmaringos fűszervajhoz:
100g puha vaj
1 szűk evőkanál friss rozmaring vagy kakukkfű apróra vágva
1 citrom héja
1 gerezd fokhagyma
só, bors
vagy:
Hozzávalók a petrezselymes tejfölhöz:
1 pohár tejföl
1- másfél evőkanál petrezselyem apróra vágva
1 duci gerezd fokhagyma zúzva
só, bors
Elkészítése:
1. lépés (medvehagyma vagy spenót)
Serpenyőben enyhe lángon kevés vajon kissé fonnyasszuk meg. Terítsük ki konyharuhára vagy papírra, és itassuk le a nedvességet. Hagyjuk kihűlni és amennyire tudjuk csavarjuk ki. Vágjuk fel kis darabokra és tegyük félre.
2. lépés (palacsinta)
A palacsintához keverjük simára a lisztet, sütőport, tojást, tejet, olvasztott vajat, sót, római köményt. Adjuk hozzá a chilit ha használunk, az újhagymát és a spenótot, majd keverjük el.
3. lépés (palacsinta)
Vastag falú serpenyőben kis olajon kb. 7 centis átmérőjű palacsintákat süssünk. Mindkét felükön két-két percig. Tegyük papírtörlőre, és melegen tálaljuk, salátával és valamelyik fűszervajjal vagy mártással.
4. lépés (fűszervajhoz)
Tegyük a puha vajat egy tálba, és keverjük hozzá az összes hozzávalót. Ha a tejfölös öntetet használjuk, szintén csak el kell keverni.
Megjegyzések:
*Medvehagymával a fokhagyma elhagyható a receptből. Lehet egy próbát tenni spenóttal, de rukkolával is.
** A római kömény nem egyenlő a köménnyel! A fűszer por legyen, így ha egész római (vagy édes-) köményünk van otthon, akkor mozsárba zúzzuk porrá. Úgy a legfinomabb.
Ha nem ennénk meg az összes palacsintát, praktikus annyit kisütni amennyit megeszünk, és a nyers masszát hűtőbe tenni. Letakarva kb. 2 napig eláll.
Yotam Ottolenghi receptje alapján.