Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ínyenc saláta a szeptemberi nyárra

Ha meguntad a szokásos salátákat, úgyis mint görögsaláta, vagy mozarella caprese, itt van egy különleges recept, vacsorára, vagy akár ebédre. Kombinálhatod grillezett húsokkal, halakkal, de önmagában is igen tápláló fogást kapsz!

Lollo saláta mazsolás-capribogyós öntettel és kandírozott dióval

A saláta hozzávalói:

- 1 kisebb fej lollo saláta, megmosva és megszárítva, falatnyi darabokra tépkedve

- 1/2 piros pritaminpaprika, vékonyra szeletelve

- 2 főtt keménytojás, vékonyra szeletelve

saláta lollo dióElkészítés:

Keverjük össze a salátát és a paprikát, majd mixeljük össze őket a mazsolás dresszinggel. Tálaljuk a vékony szeletekre vágott keménytojással, majd szórjuk meg a kandírozott dióval.

Az öntet hozzávalói:

- 1/4 csésze mazsola (vízben áztatva, amíg megpuhul)

- 3-4 evőkanál capribogyó

- 2 teáskanál mustár

- 1 evőkanál vörösborecet

- extra szűz olívaolaj

- só és bors

Elkészítés:

Helyezzük a mazsolát, a kapribogyót, a mustárt és az ecetet a turmixgépbe, és keverjük őket alaposan össze addig, amíg sima keveréket nem kapunk. Ezután nagyon lassan permetezzünk hozzá az olívaolajat, és turmixoljuk tovább,  hogy a keverék sima egyveleget kapjon. Adjunk hozzá sót és borsot, ha szükséges.

A kandírozott dió összetevői:

- 1/2 csésze dió 

- 1 teáskanál rizsszirup

- egy csipet só és cayenne bors

Elkészítés:

Keverjük össze a diót a rizssziruppal, a sóval és a cayenne borssal. Pirítsuk meg őket 180 fokos sütőben egy lapos, alufóliával beborított tepsin, amíg karamellizálódnak. Hűtsük ki teljesen és tálaljuk a lollo salátával.

 

 

A grillezés a világ egyik legklasszabb nyári programja, főként, ha az ember veszi a bátorságot, és szakít az előre legyártott, hagyományos fűszersókkal. Maki Séf alábbi receptje azoknak szól, akik unják már a régi ízeket, szeretik a fehérbort, és szívesen bíbelődnek legalább néhány percet a páccal sütés előtt.

grillezés csirke saláta nyár  rukkola

Hozzávalók:

- 4  csirkemellfilé félbe vágva

- 4 evőkanál olíva olaj 

- 2 fej fokhagyma pürésítve

- 1 friss kakukkfűág

- 1 citrom leve

- 3 evőkanál száraz fehérbor

- só és bors

Elkészítés:

Keverd össze az olajat, a fokhagymát, a kakukkfüvet, a citromlevet és a bort egy lapos tepsiben. Tegyél minden csirkemellszeletet 2 fólia közé. Egy klopfolóval klopfold a hússzeleteket nagyon vékonyra. Helyezd a szeleteket a tepsibe és vond be a őket a szósszal. Halmozd a szeleteket egymás tetejére, csomagold őket fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára. Ezután süsd meg a hússzeleteket forró grillen nagyjából egy perc alatt, míg mindkét oldaluk átsül. Tálald a következő salátával.

grillezés csirke saláta nyár  rukkola

Rukkola saláta kapribogyóval 

Hozzávalók:

- 1 csésze friss rukkola

- 1/2 fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve

- 1 evőkanál kapribogyó, feldarabolva

- 1 evőkanál puha mazsola, feldarabolva

- egy kisebb citrom felének a leve

- olívaolaj

- só és bors

Elkészítés:

Öntsd a citromlevet és a sót a hagymára, majd keverd össze őket. Hagyd állni nagyjából 10 percig. Keverd a hagymához a többi hozzávalót, hogy dresszinget kapj, majd mixeld össze az egészet a rukkolával. 

„Ahány ház, annyi szokás... de, nálam nagyjából minden ebéd (amikor rajtam kívül nincs itthon senki), így néz ki – vallja Zöld Múzsa. – Szeretem az egyszerű és egynemű ételeket, ezért is érdekel a természetes vegán életmód és inspirálóan hatnak rám  a nyers étel receptek.

De vessük rá magunkat a salátára, mi minden került ma a tányérra? A piacról hazajött velem a kosaramban egy brokkoli, fél kiló spárga, egy csomó retek, pár szem lilahagyma, a kertben pedig megdézsmáltam az olasz saláta mix balkonládát, valamint a rukkola erdőt. A snidling már virágba borult, abból is jutott a tányérra. És a borsó – csak a férjem meg ne lássa –, már megint a virágját és a kacsokat legelem. mint egy biológus, úgy ismételgeti:” „A virágból lesz a termés. Ha lelegeled a virágot, nem lesz termés!"

ludvig nicolett zöld múzsa tésztasaláta brokkoli tavaszHozzávalók (4 személyre):

 - 50 dkg zöld spárga

- zsenge karalábé

- 1 tk. kókuszzsír

- 25 dkg durum- vagy tönköly tészta 

- 1 csomag retek

- kisebb lila hagyma

- egy marék apró vegyes saláta levél, borsó virág és hajtás opcionálisan

a brokkolis magtejfölhöz:

- 15 dkg brokkoli nyersen

- 1 csésze nyers napraforgómag (előző este beáztatva )

- fél csésze víz

- citrom, pici só, 1 tk. méz

a mustáros repceolajas öntethez:

- 1/2 dl hidegen sajtolt repceolaj

- 1 kk. magos mustár

- fél citrom leve 

- csipet só, bors

Elkészítés:

Egy nagy lábosban vizet forralunk, ebben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük és lecsöpögtetjük. 

Elkészítjük a mustáros öntetet. Ehhez a mustárhoz cseppenként adjuk az olajat, közben folyamatosan keverjük. A végén lassan, szintén kevergetés mellett, hozzáöntjük a citrom levét és a sót, borsot. 

2 evőkanálnyit ebből a tésztára csorgatunk 

A brokkolit apró rózsákra szedjük és alaposan megmossuk. Egy tölcséres mixerbe tesszük a magtejföl többi hozzávalójával egyetembe és krémesre turmixoljuk. A spárgával a szokott módon elbánunk

(letörjük a végét, mert a fás részt nem annyira szeretjük, de nem dobjuk ki, csak eltesszük a hűtőbe egy következő ételnél való felhasználásig), pár szemet a hámozó segítségével vékony szeletekre vágunk, a többit pedig a serpenyőben felhevített kókuszzsírra dobjuk és pár percig pirítjuk. Nem érem be fűszerezés nélkül, füstölt paprikával és némi chilivel szórtam meg, de a spárgának önmagában is jó íze van. Miután a spárga elkészült, ugyanezen serpenyőben a gyufaszálra felvágott karalábét is lepirítjuk. Ne sajnáljuk a füstölt paprikát. A retket megmossuk, negyedekbe vágjuk, a lilahagymát vékony szeletekre.

Amikor minden alkotóelem elkészült, egy nagy tálban a tésztát a pirított karalábéval, spárgával összekeverjük, valamint a retket és a lilahagymát is rászórjuk. A brokkolis öntetet már csak a tányérokra porciózás után kanalazzuk rá, ez után a nyersen hagyott spárgaszeleteket, salátaleveleket, virágokat szórjuk ízlésesen a tetejére. 

Téli szuperkaják 3. - Csicsóka

Indulhat a visszaszámlálás tavaszig, de ezt a pár hideg hetet még valahogy ki kell húzni, és ez az az időszak, amikor a szervezetünknek a leginkább szüksége van vitaminokra. A táplálkozás ilyenkor különösen nagy hatással van a hangulatunkra és a teljesítményünkre, ezért érdemes jobban megismerni azokat a szezonális, helyi alapanyagokat, amelyek segítenek felturbózni a szervezetünket.

Sorozatunk következő szereplője a csicsóka, vagy jeruzsálemi articsóka. Rendszertanilag a napraforgókkal van rokonságban, mégis a burgonyához hasonlít ízét és formáját tekintve. Észak-Amerikából került Európába, Magyarországon a 17. században terjedt el. Igénytelensége miatt a "szegények eledelének", illetve volt olyan is, hogy fogyasztásra alkalmatlannak tartották, az utóbbi évtizedekben aztán ismét felfedezték az egészséges, helyi és szezonális hozzávalókat előnyben részesítő táplálkozás hívei.

csicsóka tél vitaminforrás egészséges étel tippek saláta köret

Fotó: Flickr.com - Yutaka Seki

Szupersaláta maradékokból

Néha olyan alapanyagokból is összeállhat egy tápláló fogás, amelyeknek első látásra nem sok közük van egymáshoz. A Zizi kalandjai blog szerzője tápláló téli fogást hozott össze, amikor körünézett a hűtőben.

"Olyan alapanyagokat használtam, amelyek voltak a hűtőmben, kamrapolcon és már éppen ideje volt felhasználni őket. Bátran variáljatok ti is! Ha nincs kelbimbó, jó a répa vagy akár a cékla is. Tofu helyett lehet tempeh-t használni, de lehet hozzáadni csicseriborsót vagy babot is, amelyek fehérjében gazdagok!"- írja.

Ja, és azt tudjátok, hogy a kelbimbó egyike azon zöldségeknek, amely mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, tehát ugyanolyan értékű fehérje forrás, mint a hús? Érdemes belőle minél többet fogyasztani!

Tápláló téli saláta

tél saláta vegetáriánus vega vegán tápláló maradékok zizi kalandjai recept húsmentes hétfő kelbimbó tofu barna rizs lila káposzta

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog