Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

„Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én szeretem, ha ebben a hidegben a konyhába belépve a sütőből illatozik valami. Mi sokszor ettünk reggelire héjában sült krumplit vagy édesburgonyát, így kezdtem el nézegetni és inspirálódni, hogy hova is lehetne tovább fejleszteni még ezt” – írja az Én kicsi paleokonyhám bloggere.

„Most egy sütőben sült édesburgonyát hoztam nektek, élvezem benne az ízeket, hogy az édeskés, krémes burgonya után jön egy csípős húsos réteg, amit még egy kis avokádókrém is megkoronáz. Ti hogy álltok az édesburgonyával? Nálunk még nem annyira elterjedt, mint Amerikában, így sokan talán még nem ismeritek. Főként a szubtrópusokon termesztik, de egyre többen foglalkoznak vele már itthon is, így már sok helyen fellelhető. Bár megtévesztő a neve, nem rokona a burgonyának. Rendkívül magas a C- B2- B6 és E- vitamin tartalma, viszont alacsony a koleszterin tartalma és fogyaszthatják a cukorbetegek is. Na és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen sokféleképpen felhasználható, készülhet belőle gnocchi, gofri, pürésíthető, még pitét is süthetünk belőle."

paleo édesburgonya mexikói ebéd

Édesburgonya csípős csirkés fajitassal töltve

Hozzávalók:

-6 db méretes édesburgonya

-1 csontozott csirkemell

-3 db kaliforniai paprika (1 zöld, 1 piros, 1 sárga )

-2 ek fajitas fűszerkeverék

Elkészítés:

Az édesburgonyákat jó alaposan mossuk meg, és villával szúrjuk meg párszor. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig, amíg puha nem lesz az összes.

Amíg a krumplink sül, vágjuk csíkokra a csirkemellet és a paprikákat. Keverjük össze az olíva olajat a fűszerkeverékkel, rakjunk bele 2 tk. Sót, majd ebbe a pácba forgassuk bele a csirkecsíkokat.

Szobahőmérsékleten hagyjuk pácolódni kb. 1 órát, ez alatt jól átjárja a fűszer. Felforrósított serpenyőben 5-10 perc alatt süssük készre csirkét. Ha kész van, szedjük ki egy tányérba és a visszamaradt zsiradékon forgassuk át a paprikát is, amíg egy kicsit megpuhul.

Végezetül rakjuk vissza hozzá a csirkét is és forgassuk össze. Már csak az avokádókrémet kell elkészítenünk. Ehhez készítsünk elő egy turmixot, vagy aprítót.

paleo édesburgonya mexikói ebéd

Hozzávalók az avokádókrémhez:

-1 db érett avokádó

-1 kis fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-1 ek olívaolaj

-só, bors

-1 kis csokor petrezselyem

-fél citrom leve

Elkészítés:

Vágjuk félbe az avokádót és kanalazzuk ki a belsejét. Adjunk hozzá egy félbevágott vöröshagymát, petrezselymet, fokhagymát, olajat, 1 tk. sót és 1 kk. borsot.

Ha megsült az édesburgonya, vágjuk fel hosszanti irányban, kanalazzunk bele 1-2 evőkanállal a fajitasból, majd koronázzuk meg egy kanál avokádószósszal.

A legnagyobb melegben sem szabad megfeledkeznünk a vitamin-, és ásványi anyag-pótlásról. A cékla tökéletes erre a célra - fogyaszthatjuk nyersen, párolva vagy sütőben sütve.

A Colors In The Kitchen blog szerzője egyszerre mindig nagyobb mennyiséget készít el, ugyanis legalább 1 óra, mire a céklák 200 fokon megsülnek.

Sok minden készülhet belőlük: szendvicsben tökéletesek a sült céklakarikák, de fenséges a sült cékla egy egyszerű nyári salátában is, rukkola, feta sajt és pirított magvak társaságában.

Olívaolaj helyett dióolajat használjunk, mert a diós íz csodákat művel a céklával.

Sült cékla egyszerű salátával

Egyél + jótékonykodj Makival!

l

Szeretnél egy jót enni és egyben segíteni a rászorulóknak? Akkor vasárnap irány a Szimpla Piac, ugyanis Maki is részt vesz a már hagyományosnak mondható vasárnapi ebéd elkészítésében.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett ebédnek szabott ára nincs, a támogatói kassza bevételét a szervezet működésére fordítja. Mivel nem veszik, hanem "mentik" az ételt, az élelmiszeriparban és kereskedelemben jelentkező felesleget gyűjtik össze, 1 Ft működési költségből 30 Ft értékű élelmiszersegélyt tudnak a rászorulókhoz eljuttatni.

forrás: Magyar Élelmiszerbank Egyesület, facebook

Ez a hétvége valószínűleg nem lesz a nagy főzések ideje, mindenki utazik, családot látogat, vagy egy Halloween-partit próbál kipihenni. Ezért egy gyorsan elkészíthető mexikói fogást ajánlunk, amit a nap bármely szakában és a lakás bármelyik szegletében lehet fogyasztani. Mindössze annyi tervezést igényel, hogy a babot egy napra be kell áztatni éjszakára.

A quesadilla tésztája egyébként mindig búzalisztből készül, és leginkább egy melegszendvicshez hasonlít. A belsejében megolvadt sajt egyesíti a különféle hozzávalókat, és négy részre vágva szokás tálalni.

A New York Times egyik szerzője szerint alapszabály, hogy egy-egy ízletes étel elkészítése vagy sok idővel és kevés munkával, vagy egy kicsivel több munkával jár, ebben az esetben viszont félórán belül az asztalon lehet az étel. Valljuk be őszintén, a szerző a szívünkből beszél, hiszen kinek van ideje (és sokszor kedve) órákig a konyhában pepecselni? Kivéve persze a "nagy napokat"...

A cikk szerint tehát a főzéshez szükséges idő és energia mennyisége nagyjából fordítottan arányos. Ha rövid időn belül akarjuk, hogy a vacsora elkészüljön, több energiát kell ráfordítanunk, ha viszont hajlandóak vagyunk várni, akkor a hő végzi el helyettünk a munka nagy részét. Persze ahhoz, hogy tényleg hatékonyak legyünk, jól megírt receptek is kellenek, na és némi rutin, hogy a holtidőket kitöltsük. Nem kell például mindent előkészíteni, felvághatjuk a hagymát, amíg a serpenyő felmelegszik, és foglalkozhatunk a fokhagymával, amíg a hagyma megpirul, satöbbi.

Mindezt figyelembevéve, íme egy olyan recept Colors in the Kitchentől, ami viszonylag gyorsan elkészül, mivel a munka jelentős részét a sütő végzi el. 

(A képen a pulykamelles változat szerepel, lehet adni hozzá bulgurt is.)

Citromos, zöldfűszeres csirkemell, sütőben sült zöldségekkel

Hozzávalók 4-6 főre:
700 g csirkemellfilé vékony szeletekre vágva (6 szelet)
1 tk. koriandermag
1 tk. római kömény
3 g fokhagyma
3-4 szál petrezselyem
1 kis csokor koriander
1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
1 tk só
50 ml olívaolaj
1 nagy karfiol
4-6 répa
1 méretes pasztinák (legalább fél kilós darab)
olívaolaj

fűszerek ízlés szerint (római kömény, koriandermag, füstölt paprika)

bulgur (opcionális): fejenként 30-40 gramm

Elkészítése:

A húst alaposan megmossuk és szárazra töröljük konyhai papírtörlőkendővel. A koriandermagot és a római köményt száraz forró serpenyőben megpirítjuk, mozsárban összetörjük. A fokhagymát, a megmosott és megszárított zöldfűszereket is felaprítjuk. A
sóval bedörzsöljük a hússzeleteket. Az olajban elkeverjük a mozsárban összetört fűszert, a fokhagymás zöldfűszereket, a citromhéjat és a citromlevet. Alaposan beledolgozzuk a húsba a pácot, és éjszakára lefedve hűtőbe tesszük.

A zöldségeket is este készítjük elő: a karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és egy dobozban a hűtőbe tesszük. A répát és pasztinákot is megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk és vízzel teli edényben hűtőbe tesszük.

Másnap a zöldségek sütésével kezdünk ebéd előtt. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A répa-pasztinákról leöntjük a vizet. Meglocsoljuk a zöldségeket egy kevés olívaolajjal, és alaposan bedolgozzuk. (A karfiolt lehet koriandermag-római kömény keverékkel fűszerezni, vagy egy kevés füstölt paprikát is adhatunk hozzá, ízlés szerint.) Majd a sütőpapírra szedjük a zöldségeket és előmelegített 210-220 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük őket.

Ha bulgurt is szeretnénk készíteni hozzá, azt bő sós vízben megfőzzük. Hozzákeverünk egy kisebb csokorpetrezselymet apróra vágva, és adunk hozzá 1-2 evőkanálnyi olívaolajat is.

A húst elővesszük a hűtőből és száraz forró serpenyőben gyorsan megsütjük. Elég, ha mindkét oldala néhány percig sül.

Azonnal tálaljuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog