A New York Times egyik szerzője szerint alapszabály, hogy egy-egy ízletes étel elkészítése vagy sok idővel és kevés munkával, vagy egy kicsivel több munkával jár, ebben az esetben viszont félórán belül az asztalon lehet az étel. Valljuk be őszintén, a szerző a szívünkből beszél, hiszen kinek van ideje (és sokszor kedve) órákig a konyhában pepecselni? Kivéve persze a "nagy napokat"...
A cikk szerint tehát a főzéshez szükséges idő és energia mennyisége nagyjából fordítottan arányos. Ha rövid időn belül akarjuk, hogy a vacsora elkészüljön, több energiát kell ráfordítanunk, ha viszont hajlandóak vagyunk várni, akkor a hő végzi el helyettünk a munka nagy részét. Persze ahhoz, hogy tényleg hatékonyak legyünk, jól megírt receptek is kellenek, na és némi rutin, hogy a holtidőket kitöltsük. Nem kell például mindent előkészíteni, felvághatjuk a hagymát, amíg a serpenyő felmelegszik, és foglalkozhatunk a fokhagymával, amíg a hagyma megpirul, satöbbi.
Mindezt figyelembevéve, íme egy olyan recept Colors in the Kitchentől, ami viszonylag gyorsan elkészül, mivel a munka jelentős részét a sütő végzi el.
(A képen a pulykamelles változat szerepel, lehet adni hozzá bulgurt is.)
Citromos, zöldfűszeres csirkemell, sütőben sült zöldségekkel
Hozzávalók 4-6 főre:
700 g csirkemellfilé vékony szeletekre vágva (6 szelet)
1 tk. koriandermag
1 tk. római kömény
3 g fokhagyma
3-4 szál petrezselyem
1 kis csokor koriander
1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
1 tk só
50 ml olívaolaj
1 nagy karfiol
4-6 répa
1 méretes pasztinák (legalább fél kilós darab)
olívaolaj
só
fűszerek ízlés szerint (római kömény, koriandermag, füstölt paprika)
bulgur (opcionális): fejenként 30-40 gramm
Elkészítése:
A húst alaposan megmossuk és szárazra töröljük konyhai papírtörlőkendővel. A koriandermagot és a római köményt száraz forró serpenyőben megpirítjuk, mozsárban összetörjük. A fokhagymát, a megmosott és megszárított zöldfűszereket is felaprítjuk. A
sóval bedörzsöljük a hússzeleteket. Az olajban elkeverjük a mozsárban összetört fűszert, a fokhagymás zöldfűszereket, a citromhéjat és a citromlevet. Alaposan beledolgozzuk a húsba a pácot, és éjszakára lefedve hűtőbe tesszük.
A zöldségeket is este készítjük elő: a karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és egy dobozban a hűtőbe tesszük. A répát és pasztinákot is megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk és vízzel teli edényben hűtőbe tesszük.
Másnap a zöldségek sütésével kezdünk ebéd előtt. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A répa-pasztinákról leöntjük a vizet. Meglocsoljuk a zöldségeket egy kevés olívaolajjal, és alaposan bedolgozzuk. (A karfiolt lehet koriandermag-római kömény keverékkel fűszerezni, vagy egy kevés füstölt paprikát is adhatunk hozzá, ízlés szerint.) Majd a sütőpapírra szedjük a zöldségeket és előmelegített 210-220 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük őket.
Ha bulgurt is szeretnénk készíteni hozzá, azt bő sós vízben megfőzzük. Hozzákeverünk egy kisebb csokorpetrezselymet apróra vágva, és adunk hozzá 1-2 evőkanálnyi olívaolajat is.
A húst elővesszük a hűtőből és száraz forró serpenyőben gyorsan megsütjük. Elég, ha mindkét oldala néhány percig sül.
Azonnal tálaljuk.