Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Csokoládékocka eperrel 15 perc alatt

Csokoládé és eper. Az egyik létező legjobb, legintenzívebb ízkombináció. Kevesen is vannak, akik nem rajonganak érte. Selectfood receptjének még egy különleges összetevője van, ez pedig a japán matcha, a zöldteapor. Ezt lehetőség szerint nem érdemes kihagyni, a zöldteánál tízszer nagyobb ugyanis az antioxidánstartalma. Az utóbbi években kifejezetten sokat használják, piskótához, fagylalthoz, süteményhez keverve. Esetünkben ez utóbbiról van szó.

Ördögi matchás csokoládékocka eperrel sütve

Hozzávalók:

- 360 g min. 60%-os étcsokoládé
- 6 db tojás
- 10 g matcha (zöldtea-por)
- 25 g olvasztott teavaj
- 1 dl zsíros tejszín /nem felverve
- eper ízlés szerint (legalább 0,5kcs kg)csokoládé eper selectfood sütemény zöldteapor

Elkészítés:

Kapcsoljuk be a sütőnket 175 fokra. Készítsük elő a tepsiket, edényeket. Szükségünk lesz egy kisebb (18x24 cm-es magas falú) és egy nagyobb tepsire, egy nagy méretű lábosra a vízforraláshoz, egy nagyobb műanyagtálra a tojásfehérjéhez és egy üvegtálra a csokoládé felovasztásához.  

Forraljunk fel vizet a nagy edényben, tegyük a tetejére az üvegtálat, és ebben olvasszuk meg a csokoládét. Hagyjuk langyosra kihűlni.

A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgákat keverjük hozzá a kihűlt csokimasszánkhoz. A fehérjéket egy kis csipet sóval, gépi habverővel verjük fel habosra, de ne túl keményre. 

Óvatosan forgassuk bele a csokimasszába a tojásfehérjehabot. 

Olvasszuk fel a vajat, nagyon alacsony hőfokon.

Csorgassuk a masszába a vajat és a tejszínt is. Keverjük simára, majd szitáljuk hozzá a matchát is, csomómentesre keverve vele.

A kisebb tepsit béleljük ki sütőlappal. Öntsük bele a masszát egyenletesen elosztva, tetejére fektessünk sok-sok felszeletelt epret.

Egy nagyobb tepsibe tegyük a megtöltött kis tepsit és öntsük fel annyi vízzel, amennyivel majdnem eléri a kisebb tepsi tetejét. 175°-os előmelegített sütőben süssük készre 30 perc alatt. 

Egy nagyon jól szeletelhető, tömör, de mégis könnyű állagú süteményt fogunk kapni. Melegen és hidegen is egyaránt kiváló. 

(Megjegyzés: Bár az étcsokoládé miatt nem tűnik ki a matcha szép zöld színe, az íze érződik.)

A világ legnagyobb csokoládégyártói évek óta mondják, hamarosan hiánycikk lesz a csokoládé, a kakaó ára pedig 60 százalékkal nőtt az elmúlt években. De miről is van szó pontosan?

A kakaófa termésében található kakaóbab körülbelül 40 százaléka tartalmaz kakaóvajat, ebből készül a valódi csokoládé. Fermentálás, szárítás és pörkölés után a kakaóbabot masszává őrlik. Az értékes kakaóvajat leválasztják a csokoládékészítéshez, a maradék anyagból pedig kakaópor készül.

kakaó kakaóbab csokoládé kakaóvaj csoki ár

forrás: Flickr.com - Christofer Undisclosed

A valódi csokoládéhoz tehát kakaóvaj szükséges, ami a kakaóbab kisebbik hányada. A gond az, hogy a csokoládéfogyasztás folyamatosan nő, míg a termelés csökken. A földek kimerülnek, ráadásul egyre nehezebb embert találni az ültetvényekre, mert Afrikában, ahonnan a világ kakaóbab-termelésének kétharmada származik, szinte mindenki a városokban igyekszik megtalálni a boldogulását. Mindennek fényében nem nehéz elhinni, hogy az kakaóárak 2012 óta 60 százalékkal nőttek.

Háborúk és új piacok

De mi lesz, ha ez a tendencia tovább folytatódik? John Mason, a ghánai székhelyű Természetvédelmi Kutató Tanács szakemberének prognózisa szerint tizenöt év múlva olyan drága lesz a valódi csokoládé, mint a kaviár. Vajon egyet értenek ezzel a szakma hazai képviselői? És mi az, ami még árnyalhatja a képet?

„A legjobb minőségű kakaóbab az Egyenlítő környékén terem, például Elefántcsontparton és Ghánában" – mondta a 100 foknak Benei Lászlóné, a Benei és Társa Kft. cukrászüzem egyik tulajdonosa. "Ebben az övezetben rendszeresek a háborús konfliktusok, az árak egyrészt ezért emelkednek, másrészt a sokat emlegetett növekvő fogyasztás miatt. Ettől függetlenül az igazi gondot a csokoládé jövője szempontjából az jelentheti, ha a kínai piacon is népszerű lesz. Ha ez bekövetkezik, valóban luxuscikknek fog számítani, márpedig erre jó esély van, Kína ugyanis nyitott mindenre. Már régóta nem csak a saját gasztronómiai hagyományaik alapján étkeznek.”

kakaó kakaóbab csokoládé kakaóvaj csoki ár

Forrás: Flickr.com - Dobrin Isabela

A Washington Post szerint az átlagos európai csokoládéfogyasztáshoz képest a kínaiak csokoládéfogyasztása jelenleg öt százalék. Ez a szám várhatóan növekedni fog a jövőben. Benei Lászlóné szerint a piac többek között majd úgy reagál erre, hogy előáll egy új termékkel, egy új ízzel, amit megpróbál majd népszerűsíteni. Az azonban, hogy bármilyen „pótszernek” ugyanakkora legyen a sikere, mint a csokoládénak, szerinte több mint kétséges.

Egy csokispecialista sikersztorija

Egyre több olyan mesébe illő történettel találkozunk, ahol a szakmájában sikeres "főhős" úgy dönt, hogy feladja a korábbi hivatását, és azzal foglalkozik, ami igazán érdekli és teljessé teszi az életét. Ez gyakran valamilyen kézműves vagy gasztronómiai tevékenység, amit néha tudatos, több éves tervezés előz meg, máskor pedig néhány nap is elég ahhoz, hogy minden megváltozzon. Kovács Emőke, a balatonfüredi Artis Csokoládéműhely alapítójánál az utóbbi történt.

csokoládé bonbon étcsokoládé kovács emőke artis csokoládéműhely

Mandula és trüffel karácsonyra

A karácsonyhoz - és már az ünnepi készülődéshez is - vitathatatlanul hozzátartozik a kekszsütés. Az illatok, amelyek betöltik ilyenkor a lakást, az együtt töltött idő a konyhában, minden az ünnepről szól. Egy könnyű és látványos karácsonyi keksz és egy, az ünnepi menübe is beilleszthető trüffelgolyó receptje következik. Utóbbi vegán.

A kekszek last minute gasztroajándéknak is bevethetők.

Karácsonyi keksz (Colors in the kitchen)

Hozzávalók (30-35 darabhoz):

A kekszhez:
200 g vaj
200 g (tönköly) finomliszt
100 g pirított mogyoró darálva
60 g porcukor (nád)

Ilyen az igazi Mikuláscsoki!

Alig bő egy hét és jön a Mikulás. Ha pedig Mikulás, akkor csoki. Legalábbis csoki biztosan. De mire figyeljünk a vásárlásnál, ha valódi csokoládét szeretnénk venni a gyereknek és nem valami mű izét? Összeszedtük öt pontban.

1. A benne lévő kakaótartalom legalább 35%

2. A kakaó nagyjából fele-fele arányban kakaóvajból és tiszta kakaóporból áll

3. Nem tartalmaz egyéb növényi zsírokat

4. Összességében több kakaót tartalmaz, mint cukrot

5. Lehetőleg a vanilián és esetleg a szója lecitinen kívül nem tartalmaz más adalékanyagot

"A boltok polcain főként kakaós ét- és tejbevonómasszából készült figurákat lehet találni - figyelmeztet Vági Zsolt táplálkozáskutató. A legnagyobb különbség a valódi csokoládé és a bevonómassza között, hogy utóbbi szárazanyag-tartalmának csupán 5%-át kell kakaónak alkotnia. Zsírtartalma ugyan megegyezik a minőségi csokoládéval, de nem kell kakaóvajat tartalmaznia, bármilyen növényi zsiradék felhasználható a készítésekor. Ennek a terméknek jóval kisebb a táplálkozásbiológiai értéke, mint a csokoládénak, ráadásul a hidrogénezett növényi zsiradék felhasználása miatt transzzsírsav-tartalma is nagy, ami a szív-ér rendszeri betegségek egyik fontos rizikótényezője."

(forrás: Flickr, Matthias Buehler)

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog