Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Lépten-nyomon azt halljuk, hogy együnk sok müzlit, mert egészséges, mert magas a vitamin-, a rost- és az ásványi anyag tartalma, mert hosszú távon szívódik fel, és mert egyenletes vércukorszintet biztosít. A legtöbben tapasztaltuk, hogy valóban kiváló alternatíva reggelire, vagy edzés előtt néhány órával. Nem árt azonban tudni, hogy az előre csomagolt termékek többségének nem sok köze van a valódi müzlihez. Az otthon elkészített müzli, nemcsak egészségesebb, hanem árban körülbelül a negyede a kész termékeknek. Elmondjuk, hogyan a legjobb és a legegyszerűbb az összeállítása.


"A kiváló minőségű müzli alapját pelyhesített, finomítatlan gabona képezi, aszalt gyümölcsökkel és olajos magvakkal - mondja Vági Zsolt, táplálkozáskutató. Élvezeti érték szempontjából a legjobb az apró szemű zabpehely, de vehetünk mellé árpát, rozsot, vagy búzát is, illetve össze is keverhetjük ezeket a gabonaféléket. A zabpelyhet nem kell beáztatni, de a többi gabonát igen. Legjobb, ha előző este beletesszük egy kis joghurtba, vagy vízbe. Aki nem szereti a kása jellegét, maradjon a zabpehelynél, amit elég fogyasztás előtt beletenni a joghurtba, tejbe. 

Sokan tesznek hozzá búzacsírát, puffasztott gabonát, vagy kókuszcsipszet, de gyakorlatilag bármivel variálhatjuk a müzlinket. A legnépszerűbb összetevők többnyire ezek:

  • aszalt gyümölcsök, kókuszreszelék
  • olajos magvak (dió, mogyoró)
  • friss gyümölcsök 
  • méz
  • fűszerek, például fahéj vagy vanillia

Ha összeállítottuk a házi keveréket, bármilyen tejtermékbe beletehetjük. Ezek közül a legjobb a joghurt, mert így esszenciális zsírsavakat kapunk. 

Müzli vagy gabonapehely?

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy az ízesített gabonapelyhek is müzlinek számítanak - folytatja a szakértő. Míg a müzli természetes gabonapelyhekből – azaz a hengerekkel szétlapított teljes gabonaszemből –, gyümölcsből, magvakból és tejtermékből álló nagy tápanyagtartalmú reggeli, addig az ízesített gabonapelyhek a legtöbb esetben finomított lisztből és nagy mennyiségű cukorszirupból készülnek, és igen kis rosttartalmú élelmiszerek.

A müzli szó eredete a német kása (Mus) szóra vezethető vissza, amely svájci dialektus szerint Müesli. A XIX. század végéig a svájci pásztorok mindennapi étele volt a kásafélékből, friss és aszalt gyümölcsökből, tejből, valamint dióból álló keverék. A táplálkozástudomány és a korszerű táplálkozás számára éppen száz évvel ezelőtt fedezte fel dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner (1867–1939) zürichi körzeti orvos. 

Az orvos receptje szerinti klasszikus müzli a következőkből készül:
Két evőkanál gabonapehely (zab-, köles- vagy búzapehely), két evőkanál tejszín vagy joghurt, egy evőkanál aprított mogyoró vagy mandula, egy friss reszelt alma, egy teáskanál citromlé, méz, barnacukor, ízlés szerint melasz és tej. Ennek az összeállításnak a tápanyagaránya 12% fehérje, 27% zsír és 61% szénhidrát, ami megegyezik az egészséges táplálkozásban ajánlott napi tápanyagaránnyal. 

Az eredeti Bircher-Benner recept alapján kevés müzli készül, a termékekhez hozzáadott cukor, csokoládé, puffasztott gabonák rontják az értéküket, a tápanyagarányt is megváltoztatják, főként a cukrok és a zsír javára.

Ilyen az igazi Mikuláscsoki!

Alig bő egy hét és jön a Mikulás. Ha pedig Mikulás, akkor csoki. Legalábbis csoki biztosan. De mire figyeljünk a vásárlásnál, ha valódi csokoládét szeretnénk venni a gyereknek és nem valami mű izét? Összeszedtük öt pontban.

1. A benne lévő kakaótartalom legalább 35%

2. A kakaó nagyjából fele-fele arányban kakaóvajból és tiszta kakaóporból áll

3. Nem tartalmaz egyéb növényi zsírokat

4. Összességében több kakaót tartalmaz, mint cukrot

5. Lehetőleg a vanilián és esetleg a szója lecitinen kívül nem tartalmaz más adalékanyagot

"A boltok polcain főként kakaós ét- és tejbevonómasszából készült figurákat lehet találni - figyelmeztet Vági Zsolt táplálkozáskutató. A legnagyobb különbség a valódi csokoládé és a bevonómassza között, hogy utóbbi szárazanyag-tartalmának csupán 5%-át kell kakaónak alkotnia. Zsírtartalma ugyan megegyezik a minőségi csokoládéval, de nem kell kakaóvajat tartalmaznia, bármilyen növényi zsiradék felhasználható a készítésekor. Ennek a terméknek jóval kisebb a táplálkozásbiológiai értéke, mint a csokoládénak, ráadásul a hidrogénezett növényi zsiradék felhasználása miatt transzzsírsav-tartalma is nagy, ami a szív-ér rendszeri betegségek egyik fontos rizikótényezője."

(forrás: Flickr, Matthias Buehler)

Nincs még egy olyan vitatott élelmiszer, amellyel kapcsolatban ennyi tévhit, ellentmondásos információ van a köztudatban, mint a szója. Utánajártunk, mennyi igaz ezekből.

A szója (szójabab) gazdag tápanyagforrás, nagyon magas a folsav-, szelén-, kalcium-, és B-vitamin-tartalma, gazdag telítetlen zsírsavakban, koleszterint viszont nem tartalmaz. Szuperélelmiszer lehetne, ha nem lenne a képben a fitoösztrogén-tartalma és a génmanipuláció - és ha tudnánk, mennyi mindenben van jelen adalékanyagként. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

forrás: Wikimedia Commons

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog