Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Egy izgalmas és kevésbé ismert régió, Lille és környéke számos meglepetést tartogat. Francia konyha rajongók, figyelem!

A Pas de Calais régió a halakról, a tenger gyümölcseiről, a sajtokról és a bodzapálinkáról szól - nem csak olyan tételek, amelyek azonnal beugranak, ha a francia gasztronómiáról van szó.

A régió kulináris hagyományaiban a tenger közelsége sokáig nem hagyott nyomot a kikötővárosok kivételével, régen a kiterjedt erdőségek kincsei uralták a gasztronómiát. Amikor az erdőket kiirtották, hajdinát kezdtek termeszteni, amelyből nem kenyeret, hanem lepényt készítettek.

lille francia konyha sajt hal tenger gyümölcsei kagyló hering waterzoi bodzapálinka marouilles halászat raguflickr.com - Rob124

A fesztivál, ahol mindenki kagylót eszik

A közelben van Boulogne Mer Sur, az ország legnagyobb halászkikötője, amelynek flottája évente 64 ezer tonna halat fog, és további 300 ezer tonna tengeri élőlény érkezik ide. A 110 hűtőháznak köszönhetően a friss halat akár egy napon belül eljuttatják Európa legtávolabbi sarkába.

Ez a fogás a mediterrán életérzést hozza őssze a szezonalitással. Igazi tápláló étel, amiből érdemes jó sokat készíteni, mert biztosan el fog fogyni az utolsó morzsáig. A sütőtök és a sajt illata pedig, ami belengi az egész konyhát, talán az egyik legjobb dolog az őszben.

A lasagna "lelke" a sütőtök mellett a besamel mártás, amelyről ebben a posztban írtunk korábban.

Lasagna sütőtökkel

lasagna olasz konyha sütőtök tél ősz besamel sajt mozzarella

forrás: flick.com - Maggie Hoffmann

A legmenőbb francia reggeli

A French brunch fogalma egyet jelent a bőséges, ráérős, reggelivel és a változatos, izgalmas fogásokkal, de persze ennél sokkal több, egy életérzés is egyben. A "brunch" kifejezés a breakfast és a lunch összeolvadásából keletkezett, és értelemszerűen a reggelinél későbbi de az ebédnél korábbi étkezést jelent. (Persze ez nem újdonság, elég ha Krúdy Gyula által istenített "gábli" nevű villásreggelire gondolunk, ami az író szerint "már sok bajnak volt az okozója, de minden bizonnyal a déli étvágytalanságnak, amelyből legkönnyebben támadnak a családi veszekedések".)

brunch reggeli french brunch francia konyha omlett melegszendvics nicolas mathiez makifood croque monsieur croque madame sajt

Forrás: Flickr - N Wong


A French brunch tehát a pazar szendvicsek, ötletes omlettek, mindenféle jóval megpakolt bagettek, sajtok és szószok seregszemléje, és persze egy jó bor is előkerül ilyenkor. Ezenkívül sajtszuflé és gateau de foie de volaille (csirkemájas étel) is készülhet, meséli Nicolas Mathiez séf, a Makifood főzőiskola tanára.

Mi az a croque monsieur?

A legikonikusabb fogások a croque monsieur és a croque madame, amelyek gyakorlatilag egy sajtos-sonkás, besamellel felturbózott melegszendvicsek. Az első croque monsieur-t először 1910-ben kóstolhatták meg egy párizsi kávéház vendégei. A név eredete nem ismert, az első komoly írásis forrás, ami említi, Proust 1918-as regénye, Az eltűnt idő nyomában.

Elkezdődött a medvehagymaszezon! Hamarosan itt lesznek a friss zöldségek, zöldek is, de addig is, következzen egy olyan recept, amiben a medvehagyma lehet az egyik főszereplő.

A Selectfood receptjében szereplő sós lepény nagyon jó alternatíva a maradék főtt burgonya felhasználására, de megéri külön ezért is főzni pár szemet. Bármelyik étkezéskor megállja a helyét, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora.

"A vadon termő zöldek mennyiségét lehet növelni, nekem sebtében ennyit sikerült szednem, ezért ennyi került bele. A csalánnal természetesen kesztyűs kézzel kell bánni, de megéri a fáradozást. A fiatal hajtásokat szedjük. Alapos hideg vizes átmosással már ártalmatlanná lehet tenni a csalán hangyasavtartalmú mirigyszőreit, de egy rövid hőkezelés után garantáltan nem bánt. Még az ártalmatlanítás előtt a konyhában kézenfekvőbb konyhai csipesszel hozzányúlni."

Burgonyás tönkölylepény lazaccal, kecskesajttal és vadon termő növényekkel töltve

lazac medvehagyma recept selectfood tavasz burgonya tönkölyliszt kecskesajt

A fondü és a sütőtök találkozása

A sötét és hűvös őszi estéken az egyik legjobb program egy beszélgetős, falatozós összejövetel. Maki Stevenson séf, a Makifood főzőiskola vezetője egy olyan fogást ajánl, ami szezonális hozzávalókból készül, felmelegít, ráadásul nem kell miatta órákat tölteni a konyhában.

Maki azt tanácsolja, hogy a lehető legjobb minőségű sajtot vegyük meg az ételhez, hiszen nem kell sok a sajtból. Ez az étel a dekadenciáról szól, ezúttal ne a kalóriákat számoljuk, hanem élvezzük az ízeket!

Sült tök sajttal

Fotó: Sarah Sammis/Flickr.com

Hozzávalók:
(Köretként 6 főre, főételként 4 főre)

- 1 db közepes méretű sütőtök (gömbölyű, kevés levet tartalmazó fajta, pl. Hokkaido tök - a pézsmatök pl. nem jó ehhez a recepthez)
- 2 dl főzőtejszín (12 %-os)
- 130 g sajt (bármilyen, ami könnyen olvad - Gruyere, Ementali és parmezán, lereszelve.)
- egy vagy két teáskanál vaj
- tengeri só (nem kell sok, a sajt is sós)
- frissen őrölt bors
- friss szerecsendió

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra.

Vágjuk le  tök tetejét, kb. kétujjnyival a szár alatt. Ne dobjuk ki a tetejét!

Kanalazzuk ki a magokat és a puha belső részeket. (A magokat mossuk meg és tegyük el, hogy később megpirítsuk).

Öntsük az összetevőket a tök belsejébe.

Tegyük a tököt egy öntöttvas edénybe, helyezzük vissza a tök tetejét, és süssük 40 percig. A sütési idő függ a tök méretétől, és akkor van készen, amikor a tök és a sajt kezd megbarnulni. 

Egy nagyobb kanállal merjük ki  tölteléket, amíg a sajt meleg.

«
1234

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog