Ez a fogás a mediterrán életérzést hozza őssze a szezonalitással. Igazi tápláló étel, amiből érdemes jó sokat készíteni, mert biztosan el fog fogyni az utolsó morzsáig. A sütőtök és a sajt illata pedig, ami belengi az egész konyhát, talán az egyik legjobb dolog az őszben.
A lasagna "lelke" a sütőtök mellett a besamel mártás, amelyről ebben a posztban írtunk korábban.
Lasagna sütőtökkel
forrás: flick.com - Maggie Hoffmann
Hozzávalók a lasagna-hoz:
1/2 doboz (nagyjából 12-15 lap) lasagna tészta
1 közepes sütőtök, meghámozva, a magok eltávolítva, nagyon vékony szeletekre gyalulva
1-2 csokor petrezselyem, durvára vágva
1 csésze reszelt sajt (például füstölt mozzarella, Gruyere, parmezán vagy pecorino)
Hozzávalók a bechamel-hez:
1/2 liter tej , legalább 2.8%-os
100 gramm vaj
6 evőkanál liszt
1/2 fej közepes hagyma, apróra vágva
2 fej fokhagyma, apróra vágva
2 friss zsálya ág, a száruk eltávolítva és finomra vágva ( vagy 1 kiskanál szárított zsálya)
1 kakukkfű ág, a szára eltávolítva
1/2 kiskanál reszelt szerecsendió
1/4 kiskanál őrölt fahéj
só és bors
Elkészítése:
Helyezd a lisztet egy száraz serpenyőbe és folyamatosan kevergetve pirítsd egy percig. Távolítsd el a serpenyőből. Olvaszd fel a vajat a serpenyőben, add hozzá a hagymát és a fokhagymát és főzd őket egy percig folyamatosan kevergetve. Add a pirított lisztet a keverékhez és keverd addig, míg arany színű masszát kapsz. Habverő segítségével lassan add hozzá a tejet és keverd, míg sima szósz lesz belőle. Fűszerezd, vedd lejjebb a lángot és főzd tovább, míg a szósz besűrűsödik.
A lasagna összeállítása:
Egy sütőedénybe először önts egy kevés bechamelt, majd takard be tésztalapokkal. Fedd be a tésztát újabb bechamel réteggel, petrezselyemmel, reszelt sajttal ,a szeletelt sütőtökkel és ismételd meg párszor a rétegezést. Végül borítsd be reszelt sajttal és 200 fokra melegített sütőben süsd, míg a teteje aranybarna lesz(nagyjából 30 percig).