Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

"Vágjuk 1x1 cm-es kockákra a krumplit", "aprítsuk fel a hagymát", vagy "vágjuk vékony csíkokra a sárgarépát"... ugye ismerősek ezek az instrukciók? A ilyen recepteknél valószínűleg Ti is feltettétek már magatokban a kérdést, hogy miért kell a receptben meghatározott méretűre, gyakran igen apróra vágni az alapanyagokat - főleg, ha sokáig tart a folyamat.

És minek bajlódni a vágással, amikor ott az aprítógép?

Pedig nem véletlen, hogy a profi receptek szerzői minden egyes hozzávaló estében feltüntetik, hogyan, milyen formára és mekkorára kell vágni őket.

késtechnika zöldség vágás maki stevenson julienne alaptechnika aprítás főzés sütés

Finom, szaftos, sült zöldségek, amelyek magukban fogyasztva is kiválóak, de akár feta sajtot morzsolva a tetejére is ehetjük vagy tofu steak mellé köretnek tálalva. És, hogy mik kerülnek bele? A Zizi kalandjai blog szerzője szerint "sárgarépa, burgonya, lila burgonya, édesburgonya, brokkoli, lila hagyma és fokhagyma. De kamránk, hűtőszekrényünk és ízlésünk szerint variálhatjuk a zöldségeket… kiváló bele a sütőtök, paszternák, tarló répa, de akár a csicsóka vagy karfiol is."

És most jön a trükk: "Hozzádobok héjastul fokhagymát és egy-két darab citromot gerezdekre vágva. Ha a fokhagymát a héjában sütjük, akkor nem ég feketére, hanem finom puha, édes lesz, a héjából kinyomva azonnal fogyaszthatjuk, de akár plusz öntetet készítve a zöldségekhez felhasználhatjuk az öntet ízesítésére (pl. valamilyen joghurtos tahinis szószba beletehetnénk miután villával pépesre törtük).

zöldség sütés tepsis zöldség vegetáriánus vega vegán zizi kalandjai recept sárgarépa fokhagyma lilahagyma brokkoli édesburgonya

Nem sült át, nem főtt meg rendesen? Túl sós, vagy nem elég ízletes? Az alapanyagok nem a receptben leírtak szerint "viselkednek"? Gyakran követünk el olyan hibákat a hozzávalók előkészítése és főzés közben, amelyek hazavágják az egész fáradozást. Folytatjuk a leggyakoribb konyhai hibákat bemutató sorozatot.

Az alapanyagok a hűtőből egyenesen a serpenyőbe kerülnek

Ha a húst hidegen használjuk fel a sütéshez, előfordulhat, hogy nem fő/sül meg megfelelően. Kívül megpirul, belül viszont nem sül át rendesen. Miután kivesszük a hűtőből, várjunk egy keveset, és csak utána használjuk fel. Ugyanez a tojásra is igaz: ha süteményt készítünk, 15 percig pihentessük a felhasználás előtt.

Nem vágjuk a megfelelő méretűre a hozzávalókat

Karácsonykor a legtöbb családban nekiállnak sütni. De vajon melyik sütemény-liszt kombináció a legjobb? Márk Szonja az Édesem blog szerzője, Sugart Dorka a SugartCake cukrásza és Miklós Miháy, a Marmorstein Pékség péke segítenek tapasztalataikkal, tippjeikkel.


Torták avagy piskóta tészta

1. Hagyományosan

"Hagyományosan búza finomlisztből készül, de csinálhatjuk teljes kiőrlésű lisztből is, csak figyeljünk az arányokra! Ebben az esetben 25%-kal kevesebb mennyiség elegendő" - mondja Sugart Dorka. "Készüljünk fel arra is, hogy nem lesz olyan könnyű, mint finomított lisztből."


2. Gluténmentesen


Az eredeti receptben szereplő búzaliszt mennyiségét osszuk el egyenlő arányban darált mákra+rizslisztre vagy darált dió és rizsliszt kombinációra. Dorka szerint, ha úgy kezdünk neki, hogy ketté választjuk a tojásokat, garantáltan nem veszi majd senki észre, hogy rizslisztet tettünk bele búza finomliszt helyett!

3. Vajasan


A legfinomabb gluténmentes vajas piskóta mandulalisztből készül. Utóbbi vajjal áll össze a legjobban! (Könnyebb mandulaliszttel dolgozni, ha aszkorbinsavat adunk hozzá, mert önmagában morzsálódó állagot ad. Tojásonként egy csipet elegendő!)

Forrás: Marmorstein Pékség Facebook oldala

Miből készüljön a beigli és a kalács?

"A legfinomabb kalács BL 55-ös finomított fehérlisztből készül" - állítja határozottan Miklós Mihály pék. "Ez a megfelelő választás a beiglihez és az legtöbb kelt tésztához is. A BL 80-as jelzésű lisztet mi mindig kenyérsütéshez használjuk.  Tény, hogy a különböző márkák között jelentős eltérés lehet minőségben, egyszerűen - hiába van szó ugyanarról a liszt fajtáról -, más a sütőértékük. Nincs mese, kísérletezni kell."


És mi a helyzet a többi süteménnyel?

"A hagyományos, lágy állagot a búza finomliszttel érhetjük el" - mondja Márk Szonja, az Édesem blog szerzője. - "Ha nem gluténmentes édességet készítek, a különféle liszteket 1:2 arányban használom, a finomliszt javára. De ez nincs kőbe vésve, kísérletezzünk bátran! Az én célom mindig az, hogy izgalmasabb, rusztikusabb állagot érjek el, és közben ízben is kapjak valami pluszt."

Linzerek:

Szonja szerint a kukoricaliszt és búza finomliszt kombinációból a legfinomabbak. Ha gluténmentes verzióra vágyunk, helyettesítsük a búzalisztet darált magvakkal!

Muffinok:

Sütésükhöz a kókuszliszt és búza finomliszt keveréke a legjobb

Kekszek:

A zabliszt, tönkölyliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt és búza finomliszt összetevőket érdemes használnunk.

"A fatörzshöz a gesztenyeliszt vagy mandulaliszt + búzafinomliszt keveréke illik a legjobban, csokitortánál pedig egyszerűen hagyjuk el a lisztet!" - javasolja a szakértő


Liszt kisokos

Búzalisztek: A gabonafélék magja három részből áll: a keményítőből és fehérjéből álló magbelsőből, a rostban gazdag héjból és a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó csírából. Ha az egészség a fő szempont, érdemes olyan lisztet használni, amelynél a teljes gabonaszemet használják az őrlemény elkészítéséhez - az ilyen lisz több tápanyagot tartalmaz.

Finomliszt: A maghéjat és a csírát leválasztják a hántolás közben, nem tartozik az "értékes" lisztekhez, a legkevésbé egészséges liszt. Szemcsemérete apró, korpatartalma alacsony. Péksüteményekhez, süteményekhez, panírozásra, kelt tésztákhoz, palacsintákhoz használják.

Kenyérliszt: Héjrészt is tartalmaz, ahogy a nevéből is kiderül, kenyérsütéshez ideális.

Rétesliszt: Csak a magbelsőt tartalmazza, viszont a nagyobbak a szemcsék. Mint a finomliszt esetében. A tészta rugalmasságát meghatározó sikértartalma magas, ezért tésztákhoz, palacsintákhoz, nokedlihez ideális.

Teljes kiőrlésű búzaliszt:Tartalmazza a búzaszem összes alkotórészét, a hasznos élelmi rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Grahamliszt: Teljes kiőrlésű liszt, durvábbra őrlik, szemcséinek mérete nagyobb.

Tönkölybúza liszt: Többször annyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a búza, és fehérjetartalma is magas.

Rozsliszt: Magas a kalcium, a magnézium, B-vitamin- és nitrogéntartalma. Nem tartalmaz viszont sikért, ezért kenyérsütésnél 50 százalékban használják.

Zabpehelyliszt: A vércukorszintet kevésbé emeli, viszont nem tartalmaz sikért, így sütéskor más, sikértartalmú lisztekkel kell keverni.


Gluténmentes lisztek

Hajdinaliszt: elsőre talán szokatlan, kicsit földes ízt csempész a kenyerekbe, fontos azonban megemlíteni, hogy rost- és telítetlen zsírsavtartalma nagyon magas. Inkább vékonyabb, palacsintaszerű kenyerek készítésére alkalmas, ha hagyományos kenyeret vagy tésztát sütünk, keverjünk hozzá másféle lisztet is.

Kukoricaliszt: a krémlevesek, töltelékek, édes sütemények lisztje. Mártások sűrítéséhez is használhatjuk. Sikért nem tartalmaz.

Rizsliszt: nemcsak a gluténérzékenyek használják, hanem azok is, akik valamilyen okból nem fogyasztanak tojást. Ha rizsliszttel készült süteményt vagy tésztát sütünk nincs szükség ugyanis tojásra. A rizsliszt az alapanyaga a rizstésztának is. Főzelékeket is sűríthetünk vele: a hagyományos rántás és habarás helyett egészségesebb, ha összeturmixolunk 1-2 merőkanál főzeléket egy kevés rizsliszttel, majd ezt hozzákeverve az egész főzelékhez egyszer összeforraljuk.

Amarántliszt: az amarántmag vastartalma kiemelkedően magas, ezuenkívül kitűnő kalcium-, magnézium- és fehérjeforrás. Ha kelt tésztát vagy kenyeret készítünk, sajnos csak 15-20 százalékban használható, a kekszek, linzerek esetében és panírozáshoz viszont akár teljesen kiválthatjuk vele a többi lisztféleséget.

Burgonyaliszt: a burgonya pelyhesített változatából készül. Többek között burgonyás kenyér sütéséhez, levesek és szószok sűrítéséhez használjuk.

Kölesliszt: kenyéradalékként maximum 30 százalékos arányban alkalmazunk, ha palaicsintát, lepényt, vagy más pékárut készítünk.

Kókuszliszt: bár lisztnek nevezzük, a kókusz kiszárított, zsírtalanított és megőrölt húsából készül. Szénhidráttartalma alacsony, több mint 38 százalék rostot tartalmaz.

Csicseriborsóliszt: a humuszkrémek, pástétomok, krémlevesek lisztje. Úgy készül, hogy a csicseriborsót megőrlik és átszitálják.

A többi gluténmentes lisztről itt olvashattok.

Gluténmentesen is lehet könnyen, nagyon jót! Erre bizonyíték a most következő pikk-pakk, tavaszi virágos répatorta recept is, melyet Márk Szonja (Édesem blog), a Makifood Főzőiskola Gluténmentes sütés kurzusának tanára hozott nektek.


«
12345

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog