Tudjátok, hogy elsősorban a zöldségételeket részesítjük előnyben, ám a flexiteriánus étkezésbe néhanapján belefér a húsfogyasztás is (erről itt írtunk részletesen). És mivel a hagyomány szerint Márton napját követően negyven napos böjti időszak következik, ilyenkor kell belakmározni. A liba az egyik legfinomabb húsfélék egyike lehet ha megfelelően készítjük el. Ehhez kaptok útmutatót szerzőnktől, Herczeg Gabriellától (Flat-cat gasztro blog), aki a Márton napi hagyományokba is bevezet titeket.
Hagyományos angolszász őszi-téli ünnepi sütemény a 'pumpkin pie', a sütőtökpite. Sütőtökös cikk- és receptsorozatunk részeként, az eredeti receptet kicsit megreformálva, elhozta nektek ezt a klasszikus receptet a Zizi kalandjai vegetáriánus blog szerzője, Nagy Zita. Ha van a családban gyerek, különösen értékelni fogja a töklámpásnak ezt a kulináris felhasználási módját. Vigyázat! Sütőtököt nem kedvelők is könnyen elcsábulhatnak...
Miklós Mihály a Marmorstein Pékség tulajdonosa és egyben pékje népszerű, teltházas órákat tart a Makifood Főzőiskolában. Mindig finomságok kerülnek ki a sütőből és a hallgatók lelkesen távoznak az óráiról megfogadva, hogy ezután ők is sütnek kenyeret és pékárut otthon. A résztvevők kérésére elhoztuk nektek is Misi kalács receptjét, próbáljátok ki, nagyon finom!
Liszt e a mandulaliszt és hogyan lesz sütemény belőle? Merjünk e a boltban kapható gluténmentes lisztkeverékek helyett valami mást használni? És hogy ez a téma miért érinti azokat akik nem gluténérzékenyek? Mert a gluténmentes táplálkozás nemcsak kényszer lehet. Az egészséges táplálkozáshoz hozzá tartozik a változatos gabonafogyasztás és a gluténban szegényebb étrend. Illetve különleges ételeket/süteményeket is kreálhatunk gluténmentes alapanyagokból, melyekhez most használati útmutatót - és egy csokoládés receptet! - is kaptok Márk Szonjától, az Édesem blog szerzőjétől, a Makifood Főzőiskola cukrászat tanárától.
Legutóbbi cikkeinkben két kedvenc őszi szezonális alapanyagunkról, a dióról és fügéről írtunk részletesen. Számtalan különleges, édes és sós diós receptet kaptatok szerzőink konyhájából, most pedig következzen egy - a két őszi kedvencünket ötvöző - diós-fügés torta. Szeles őszi (és téli) napokra egy csésze forró tea mellé...