Hagyományos angolszász őszi-téli ünnepi sütemény a 'pumpkin pie', a sütőtökpite. Sütőtökös cikk- és receptsorozatunk részeként, az eredeti receptet kicsit megreformálva, elhozta nektek ezt a klasszikus receptet a Zizi kalandjai vegetáriánus blog szerzője, Nagy Zita. Ha van a családban gyerek, különösen értékelni fogja a töklámpásnak ezt a kulináris felhasználási módját. Vigyázat! Sütőtököt nem kedvelők is könnyen elcsábulhatnak...
Múlt héten mindent leírtunk a különböző sütőtökfajtákról és felhasználásukról. Melyik a legjobb levesnek, ragunak, currynek, sütni, vagy hogy mit kezdjünk a hatalmas lámpásnak való tökkel? Kiderül nagy sütőtökkalauzunkból.
Készítettünk egy igazi őszi, vega, sütőtökös fogást is: diós-gombás, aszaltparadicsomos kuszkusszal töltött sütőtököt. (A gyönyörű fotóktól biztosan kedvet kaptok hozzá!) És most következik a sütőtökmenü leghálásabb része: a desszert.
Sütőtök pite
Cukrász ABC sorozatunk egy teljes részét a pitetészta készítésének szenteltük. Itt találtok minden információt a tökéletes, omlós pitetészta elkészítéséhez - fotókkal illusztrálva lépésről-lépésre.
A recepthez használt bögre 250 ml-es. Ez a mennyiség egy 29-30 cm-es pite formába elegendő.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 200 g tönköly fehérliszt
- 50 g zabliszt
- 170 g hideg vaj, kockákra vágva (vagy kókuszzsír)
- 4 evőkanál hideg víz
- 2 teáskanál nád porcukor (kávédarálóban megőrölhetjük)
- 1/2 teáskanál só
Töltelékhez:
- 2 bögre sütőtök megsült húsa
- 1 bögre (kb. 200-250 g) ricotta
- 1/2 bögre tejszín
- 2 db bio tojás
- 1/3 bögre nádcukor
- 2 evőkanál juharszirup (elhagyható - mézzel helyettesíthető)
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál reszelt szerecsendió
- 1/4 teáskanál reszelt friss gyömbér
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
A sütőtököt vágjuk félbe, kanalazzuk ki a magokat és süssük meg 180-200 fokon kb. 45-60 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd kanalazzunk ki 2 bögrényi tökhúst.
A tészta elkészítéséhez egy tálban keverjük össze a liszteket, a sót és a porcukrot. Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat és morzsoljuk el. Kanalanként adjuk hozzá a hideg vizet és gyúrjuk össze a tésztát. Formázzunk labdát belőle, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe 30-40 percre.
Közben készítsük el a tölteléket. Egy tálban verjük habosra a tojásokat a nádcukorral. Adjuk hozzá a juharszirupot, vaníliát, szerecsendiót, fahéjat, gyömbért, majd a ricottát és a tejszínt. Keverjük jól össze és tegyük félre.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra és helyezzük a kivajazott 29-30 cm átmérőjű kerek formába. Ujjainkkal nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy a forma oldalára is legalább 3 cm magasságban tapadjon. Villával szurkáljuk meg a tésztát, tegyünk rá sütőpapírt és babot nehezéknek és süssük “vakon” 15 percig, amíg halvány aranybarna lesz. Ekkor a babot, sütőpapírt levéve, süssük még 5 percig, amíg a tészta teljesen átsül. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Öntsük bele a sütőtökös krémet és süssük 180 fokon 15 percig, majd 170 fokon további 30-40 percig, amíg a közepébe szúrt kés vagy fogpiszkáló tisztán jön ki. Ha közben a széle elkezd nagyon barnulni, akkor tegyünk rá alufóliát, hogy ne piruljon tovább és süssük így a pitét.
Várjuk meg, amíg majdnem kihűl, szeletekre vágva tálaljuk. Házilag felvert tejszínhabbal koronázhatjuk meg a szeleteket. De ez már tényleg csak extra…
Kapcsolódó cikkek:
Mégtöbb piterecept Cukrász ABC sorozatunkban, itt.
Diós-gombás, aszaltparadicsomos kuszkusszal töltött sütőtök
Kalauz a különböző sütőtökfajtákhoz - Melyikből mit készítsünk?
Cukrász ABC sorozatunk korábbi cikkeit itt olvashatjátok (pl. gluténmentes lisztekről, vajas tészta, pitetészta készítéséről, sütés nélküli süteményekről)
A cikket Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerzője írta.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk!