Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk, tároljunk, pucoljunk és főzzünk spárgát. Olyan érdekességről is esik szó, mint a "hamis" zöld spárga,és kiderül, hogyan tartsuk nedvesen otthon a spárgát, és mit jelent a spárgánál az "al dente" főzés.
Most pedig következzen két spárgás fogás Flatcat blogjáról, amelyikből az egyik spárgával készült desszert - furcsán hangzik, de megér egy próbát, higgyétek el!
Spárgakrémleves füstölt lazaccal
Hozzávalók:
2 köteg spárga vége (vagy 35 dkg spárga, fehér és/vagy zöld)
1 liter víz
1 kis fej vöröshagyma (6 dkg)
1 gerezd fokhagyma
1 szál halványítózeller
1 kisebb szál sárgarépa
2 dkg vaj
25 dkg újburgonya
15 dkg mascarpone
1 marék finomra reszelt parmezán (2-3 dkg)
10 dkg füstölt lazac
petrezselyemzöld a tálaláshoz
Elkészítése:
A spárgák tisztítása során ezúttal vágjuk le a végek fás részeit, a fehér spárgát hámozzuk is meg zöldséghámozóval, majd pattintsuk el a szárakat. Ahol törik, ott a fás rész határa. A csúcsos részt tegyük félre, a fás szárakat daraboljuk 3-4 centis darabokra. (A spárga vásárlásáról, előkészítéséről, pucolásáról előző cikkünkben olvashattok részletesen.)
A hagymát, fokhagymát daraboljuk fel, a szárzellert vágjuk ketté, a megtisztított sárgarépát szintén. Az újburgonyát hámozzuk, negyedeljük.
Vajon süssük üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk át, majd öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a spárgát, burgonyát, répát, zellert, sózzuk, forraljuk fel, majd kis lángon, gyöngyöztetve, fedő alatt főzzük, amíg a spárga és burgonya megpuhul.
Vegyük ki a zellert, sárgarépát, majd botmixerrel pürésítsük a levest. Szitán nyomjuk át, a fentmaradó fást részt dobjuk el.
A leveshez keverjük a mascarponet, parmezánt, majd forraljuk fel ismét, és kevergessük, amíg a sajtok elolvadnak benne. A füstölt lazacot vágjuk apróra, majd keverjük a még forró levesbe.
Tálalásnál a tetejét szórjuk meg finomra aprított petrezselyemzölddel.
Spárgás körtés pite
A spárga, bár zöldség, az íze eleve édeskés, így akár desszertet is készíthetünk belőle. A következő körtés-fehér spárgás pite nem klasszikus édesség, hiszen csak kissé édes és kicsit sós is, így talán könnyebben megbarátkozunk a gondolattal, hogy spárgából készült.
1 köteg fehér spárga (50 dkg, tisztítás nélkül)
2 kis körte (30 dkg)
2 dl tej
5 dkg mascarpone
2 tojás
5 dkg finomliszt
1+1+1 ek cukor
vaníliás só (vagy ¼ mk őrölt vanília, ½ mk sóval kikeverve)
2+1 ek vaj
A spárgát zöldséghámozóval hámozzuk meg, majd pattintsuk el a szárakat. A csúcsos végeket használjuk fel, vágjuk 2 centis darabokra. A körtét hámozzuk meg, magházát távolítsuk el, majd vágjuk centis kockákra.
1 evőkanálnyi vajat olvasszunk meg serpenyőben, szórjuk meg 1 evőkanálnyi cukorral, majd süssük rajta a spárgát mérsékelt láng felett, gyakran rázogatva addig, amíg a cukor karamellizálódik és a spárga megpuhul. Szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre.
Egy evőkanálnyi vajat tegyünk a serpenyőbe, dobjuk rá a körtét, és addig süssük, mérsékelt láng felett, gyakran rázogatva, amíg a körte nem enged több levet. Szedjük ki, keverjük el a spárgával.
A tojást habarjuk el, keverjük csomómentesre a liszttel és mascarponeval, majd adjuk hozzá a tejet, és 1 evőkanálnyi cukrot. Keverjük ki.
A maradék vajjal kenjünk ki egy 22 cm átmérőjű kerek piteformát, majd osszuk szét az alján a spárgás-körtés keveréket. Öntsük rá a tésztát. Szórjuk meg egyenletesen a vaníliás sóval és a maradék cukorral.
Előmelegített sütőben 150 C fokon 50 percig süssük, amíg a tészta mindenütt kissé megszilárdul, puding állagú lesz.
Klasszikus pitetésztát így készítsetek!
Fontos megemíteni, hogy hogyan csökkentsük a pazarlást:
A spárga tisztításánál sok „hulladék“ keletkezik, az önmagukban nem élvezhető fás végek azonban nem feltétlenül kell, hogy a komposztban landoljanak, hiszen azon túl, hogy fásak, az ízük még remek. Főzhetünk belőlük spárga alaplevet vagy krémlevest is, hisz pürésítés után átszűrve könnyen megszabadulhatunk a szálkás részektől.