Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Őszi fogyókúrarecept cukkiniből

Igazi őszi ízvilágot varázsoltunk a tányérra friss fűszerekből, ezzel a dióból, cukkiniből és szőlőből készült gyors egytálétellel, ami gyakorlatilag főzést sem igényel. A nyár végi, nagyobbra nőtt cukkiniket tálalhatjuk szélesmetélt-szerűen, vékony karikákra szeletelve, gyorsan átgrillezve.

A friss zöldfűszerek tartósításának pedig nagyszerű módja a pesztókészítés. A pesztó mára szinte gyűjtőfogalommá vált a gasztronómiában - régen túlnőtt már az eredeti genovai alaprecepten. Készülhet szinte bármilyen zöldfűszerből, zöld levélből (medvehagyma, zsálya, reteklevél, petrezselyem, koriander, stb.) és az olajos magvakat is szabadon variálhatjuk benne. Most zsályából, friss petrezselyemből és kedvenc őszi olajos magvunkból, a dióból csináltunk friss pesztóöntetet a grillezett cukkinikarikákra. Zöld Múzsa receptje. 

cukkini fogyókúra ősz zöld múzsaŐszbe hajló cukkini "pappardelle" (széles metélt)

- egy kisebb cukkini (vagy egy közepes fele hosszában elvágva)
- egy kisebb ágacska friss rozmaring
- 1 marék dió
- nagy csokor petrezselyem
- 5-6 levél zsálya
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl extra szűz olívaolaj + 1-2 ek. a kenéshez
- só 
- 3-4 dkg frissen reszelt parmezán (vegánoknak elhagyható)
- 1 kisebb fürt csemege szőlő

A cukkinit hosszában félbe vágjuk és a belsejét kikaparjuk. A héja maradjon, mert a hirtelen sütésnél szükséges, hogy rajta legyen, enélkül a széles metéltünk szétszakadna. Éles késsel hosszában vágjuk csíkokra a cukkinit, és egy ecset segítségével kenjük be őket rozmaringos-fokhagymás olívaolajjal. 

Tipp: Érdemes ízesített fűszerolajokat készenlétben tartanunk, érlelnünk a hűtőszekrényben. Az ételek ízvilágát ezekkel nagyban emelhetjük, az ételkészítés idejét pedig egyben lerövidíthetjük, ha csak a hűtőbe kell egy fűszerolajért benyúlni. 

Amennyiben nincs kőmozsarunk, a pesztót egy nagy vágódeszkán készítsük el éles kés segítségével. A deszkán először vágjuk apróra a megmosott petrezselymet és a zsálya leveleket, majd nyomjunk rá ízlés szerint pár gerezd fokhagymát, a késes aprítóban elődarált diót és parmezán sajtot. Locsoljuk meg olívaolajjal, majd késsel mindaddig aprítsuk az összetevőket, míg krémes állagú pesztót nem kapunk. (Ugyanezt megpróbálhatjuk késes aprítóban is: először az olajos magokat aprítsuk, ehhez adjuk hozzá a fűszereket, végül az olajat.) 

A serpenyőnket szárazon forrósítsuk fel és a cukkini csíkok egyik és másik oldalát hirtelen pirítsuk meg, majd szedjük ki őket egy tányérra és rendezzük el, mintha tészta csíkok lennének. Morzsoljuk rá a pesztót, díszítsük dióval és szőlő szemekkel. 

A timbale forma egy dobfajtáról (Timballo) kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Így hívják a timbale készítéséhez használt kapcsos formát, és magát a fogást is. Rétegezett ételről van szó, ami rengeteg variációban készülhet: van húsos és zöldséges is belőle.

Ez a változat igazi nyári fogás a padlizsánnal, cukkinivel, paradicsommal. Igazm a sütőt be kell kapcsolni hozzá - addig érdemes elkészíteni, amíg egy kicsit szünetet tart a nyár. Utána már úgyis újabb és újabb változatokat fogtok alkotni, annyira megkedvelitek!

timbale cukkini padlizsán paradicsom rakott étel vegetáriánus húsmentes hétfő recept egytálétel

Hozzávalók:

2-3 darab cukkini, vékonyra szelve
2 darab padlizsán, vékonyra szelve
2-3 paradicsom, vékonyra szelve
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál aprított petrezselyem
1 teáskanál friss kakukkfű
3 evőkanál reszelt ementáli sajt
extra szűz olívaolaj
só, bors

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

Melegítsünk fel egy grillserpenyőt.

Egy kis lapos tányérba öntsünk olívaolajat, sózzuk, borsozzuk. Sütés előtt a cukkini- és padlizsánszeleteket forgassuk meg az olajban, majd grillezzük meg mindkét oldalukat.

A megsült zöldségszeleteket kezdjük el egy 20 cm átmérőjű sütőtálba egymásra tenni: cukkini, padlizsán, majd erre jönnek a paradicsomszeletek és ugyanez ismétlődve. A tetejét paradicsomokkal zárjuk, szórjuk meg petrezselyemmel, kakukkfűvel, zsemlemorzsával és az ementáli sajttal.

Süssük körülbelül 40 percig, amíg a teteje megpirul, a sajt pedig megolvad. Vegyük ki a formából, és éles késsel vágjunk szeleteket belőle. Melegen tálaljuk.

Pizza rendhagyó feltétekkel

A pizzáról a legtöbb embernek a sajt, paradicsomszósz és sonka jut az eszébe, pedig a feltéteknek csak a fantázia szab határt. Selectfood például kecskesajttal és ehető virágokkal turbózta fel a vegetáriánus pizzáját, az eredmény pedig nemcsak szép, hanem egészséges is.

"A cukkinit és a tökvirágot mi inkább a szépségéért szeretjük, mintsem az ízéért, hiszen az nem túl jellegzetes. Ennek viszont előnye is van, mivel így tökéletesen alkalmas édes és sós ételek készítésére egyaránt. Érdemes próbálkozni vele. A virágokhoz most vegetáriánus feltétet képzeltem el, s a jól bevált mozzarellát kecskesajtra cseréltem le" -írja a Selectfood.

 

Ha unjátok a szokásos feltéteket, érdemes tehát körülnézni a réten! Nem vicc, meg fogtok lepődni, mennyi virág kínálkozik a tányérunkra a kertünkből, rétekről, erdőkből. Az ehető virágokról korábbi posztunkbban olvashattok, aki pedig ragaszkodik a klasszikus paradicsomos pizzaszószhoz, itt találja a tökéletes receptet!

Cukkinivirágos-kecskesajtos vega pizza

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g búzafinomliszt
  • 5 g finom tengeri só
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk méz
  • 2,5 dl kézmeleg víz (ami nem égeti a kezünket, kb. 40 Celsius fok)

Hozzávalók a feltéthez:

  • 2-2,5 dl paradicsomszósz
  • 3 db jó nagy csiperkegomba felszeletelve
  • 1 cső roppanósra főzött csemegekukorica, a szemek a csőről levágva
  • 6-8 db aszalt paradicsom felaprítva
  • 1 maréknyi friss bazsalikomlevél
  • 10-12 db cukkini- vagy tökvirág, akár bébicukkinivel vagy bébitökkel együtt, óvatosan megmosva kívül-belül
  • 150 g natúr, lágy kecskesajt
  • tengeri só, frissen őrölt fekete bors, chili vagy cayenne-bors ízlés - opcionális


Elkészítése:

1) Oldjuk fel az élesztőt a mézzel együtt a meleg vízben. Keverjük össze a lisztet a sóval, és többszöri adagolással öntsük hozzá az élesztős folyadékot, és gyúrjunk belőle sima, rugalmas, nem ragadós tésztát.

Tegyük egy tálba vagy deszkára, fedjük le egy tiszta konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük a duplájára.

2) Miután szépen megkelt a tészta, gyúrjuk át, majd lisztes felületen nyújtsuk ki kör vagy négyszög alakúra. Egy 38×32 cm-es tepsiben megfelelő méretre lehet nyújtani, így a tészta közepesen vastag lesz. Azonban ebből a mennyiségből kijön 2 db nagyobb vagy akár 4 db vékony tésztájú pizza is.

3) Kenjük ki vékonyan olívaolajjal a tepsit, mielőtt beletennénk a tésztát. Kenjük meg a paradicsomszósszal, osszuk el rajta a gombaszeleteket, hintsük meg a kukoricával és az aszalt paradicsommal, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint. Morzsoljuk rá a kecskesajtot, majd tegyük fel a bazsalikomlevelek egy részét és a cukkinivirágokat/bébicukkiniket is.

4)  200°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25 perc alatt süssük készre.
(Vékonyabb tésztánál a sütési idő lerövidül.)

Közvetlenül tálalás előtt tegyük fel a pizzára a félretett bazsalikomleveleket.

Ez egy olyan étel, amivel vegán bloggerünk, Nagy Zita (Zizi kalandjai) egy kemény Bikram jóga óra után is tudja pótolni a kalóriákat. Igen, egy saláta is képes lehet erre - mivel a quinoa fehérjében nagyon gazdag.

A quinoa egy "ál-gabonaféle", ami Dél-Amerikából származik. Nincs benne glutén, és más gabonafélékkel összehasonlítva kevesebb szénhidrátot és több élelmi rostot, valamint több fehérjét tartalmaz, ezenkívül lúgosító hatású. Ezt a tápláló, de mégis alacsonyabb szénhidrát- és kalória tartalmú alapanyagot sokoldalúan építhetjük be az étkezésünkbe: párolva, melegen köretként vagy akár teljes értékű vegán fogásként, míg hidegen salátákban fogyaszthatjuk.

Egy fontos lépésre érdemes odafigyelni, ha quinoával főzünk: a kis, kerek magok felszínén növényi szaponinok vannak, ami kesernyés ízt adhat az ételnek, ha nem távolítjuk el megfelelően. Többször váltott, bő vizes mosás, vagy kb. 30 perces áztatás viszont eltávolítja ezt a réteget.

A mosás után egy edényben pörköljük meg egy kicsit a magokat közepes lángon, amíg ki nem száradnak és nem érezzk az illatukat. Ezután adjuk hozzá a vizet és a fűszereket, forraljuk fel, majd fedjük le és főzzük, amíg a víz elpárolog.

Marokkói quinoa saláta

Leves a bulik másnapjára

A hideg, savanykás levesek néha életet mentenek. Zöld múzsa avokádós-uborkás-cukkinis levesét természetesen nem csak bulik után ajánljuk, hanem minden olyan meleg napra, amikor gyorsan szeretnénk valami hűsítő finomságot enni.

"Az ételbe szánt alapanyagokat két felé veszem" - írja a Zöld múzsa blog szerzője, Ludvig Nicolette. "Az egyikbe kerül a zsiradék (olívaolaj, kókuszzsír, vaj, plusz a fűszerek), a másikba pedig azok a zöldségösszetevők, amik nem feltétlen igényelnek hőkezelést. A kész étel  nem sorolható szigorúan véve a nyers ételek közé (de minek is akarnánk bárhová sorolni), mégis ízeiben közelebb áll főtt társaihoz. Ez a hűsítő, krémes nyári leves így készült, próbáljátok ki!"

Avokádós uborka-cukkini leves kaporral vagy anélkül

 

Hozzávalók 4 főre:
- 1 db érett avokádó (meghámozzuk, eltávolítjuk a magját és felkockázzuk a húsát)
- 2 db (kb. 10 cm-es) uborka
- 1 db kicsi cukkini
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 kisebb fej főzőhagyma, kis kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- só, citrombors
- pár csepp paprikamag ét-és salátaolaj (lehet a csípős változat is)
- higításhoz növényi tej
- tálaláshoz friss kapor, pirított tökmag
- csilipaprika-őrlemény (ha csípőset szeretnénk)

Elkészítése:

1) Egy kisebb lábasban a zsiradékon üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát és enyhén sózom. Egy fél pohár vizet is öntök alá, hogy ne égjen meg. Miután elkészült megvárom, hogy picit visszahűljön.

2) Közben a többi alaanyagot - uborka, cukkini, avokádó - hámozom/aprítom és egy tölcséres turmixba töltöm. A kihűlt hagymás alapot is ráöntöm.

3) Turmixolás közben a növényi tejet folyamatosan adagolom, míg a kívánt állagot el nem érem. Az avokádó selymesen lágy, krémes konzisztenciát fog adni a levesnek.

4) A végén öntöm hozzá a citrom levét és ízlés szerint sózom, borsozom. Csilipaprika-őrlemény is kerülhet bele, de nálam most a SOLIO paprikamag salátaolaj nagy kedvenc, ezért pár cseppet abból adtam a leveshez, annak is a csípős változatából.

5) Tálaláskor kaprot és pirított tökmagot szórhatunk a tetejére. Érdemes néhány órával az étkezés megkezdése előtt elkészíteni, így az ízek összeérnek és van a levesnek  ideje megfelelő hőmérsékletűre visszahűlni. Ugyanezt persze pár szem jégkocka is elvégezheti.

«
123

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog