Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Téli vitaminbomba

"Azt mondják, a tavasz a megújulás időszaka, ekkor jelennek meg a friss zöldségek és gyümölcsök, és ekkor tudjuk feltölteni a szervezetünket vitaminokkal" - írja a Homebisztro blog szerzője. "Ez persze nem tévedés, de ne feledkezzünk meg arról, hogy télen is találhatunk piacokon rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt, melyek szezonálisak, tele vannak vitaminnal, és melyeket nagyon jól lehet egymással kombinálni. Szóval télen sem kell vitamin nélkül maradnunk. Most karácsony után és az év végi fogadalmak csúcsán igazán jól jöhet ez a saláta, ami akár lehet köret is egy szelet sovány hús mellé, de egy könnyed vacsoraként önmagában is megállja a helyét. Az édes ízekről az alma és a cékla gondoskodik, a savasról a narancs, sósról a sajt, és alapnak pedig a bébispenót van ennek hiányában akár rukkola."

saláta cékla spenót téli étel diéta

Narancsos bébispenót saláta

Hozzávalók:

  • kb. 450-500g cékla
  • 1 szűk evőkanálnyi nem extra szűz olívaolaj
  • 1 kiskanálnyi friss kakukkfű apróra vágva (elhagyható)
  • 100g bébispenót*
  • 1 közepes alma
  • 1 nagy narancs, vagy két kisebb
  • 100g fehér sajt vagy kecskesajt (feta, krémfehérsajt, dán sajt, de az egyik legfinomabb hozzá a lágy kecskesajt. Lehetőleg az, aminek nincs fűszeres kérge.)
  • 1 gránátalma (elhagyható)

Hozzávalók az öntethez:

  • 60ml olívaolaj
  • 1 kiskanál tökmagolaj
  • 1 kiskanál fehérborecet (én fügeecetet használtam, de lehet sherry ecet)
  • 1 bő kiskanál dijoni mustár
  • 1 kiskanál méz
  • egy kisebb vöröshagyma fele, apróra vágva
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A megpucolt céklát egyforma, kb. 3 centis darabokra vágjuk, átforgatjuk az olívaolajban a kevés sóval és borssal, illetve a kakukkfűvel. Fontos, hogy egymás mellé helyezzük őket a tepsiben, ne egymásra. 

A 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg puha nem lesz. Nem krémes, csak annyira puha, hogy a villát bele tudjuk szúrni. Ez körülbelül 50 perc.

Közben előkészítjük az öntetet.

Az apróra vágott hagymát, a mustárt, a mézet, a sót, borsot egy enyhén magas edénybe tesszük, hozzáadjuk az ecetet, összekeverjük, akár egy kézi habverővel, akár egy botmixerrel.

Lassan (vékony sugárban) hozzáadjuk az olajat. Fontos, hogy folyamatosan dolgozzuk hozzá. Egészen addig folytatjuk, amíg el nem kezd besűrűsödni az öntet. 

Adunk még hozzá fűszert, ha szükséges.

Az almát, narancsot, sajtot kb. egy centis darabokra vágjuk. A narancsból kicsöpögött levet utólag hozzáadjuk az öntethez. Ráhalmozzuk a gyümölcsöt a bébispenótra, majd meglocsoljuk az öntettel.

Megjegyzések:

  • Azért bébispentót használtam, mert finom, zsenge, egészséges, ráadásul kevésbé erőteljes az íze, mint a normál spenótnak. Tehetünk a salátába madársalátát, rukkolát, vagy vegyes salátakeveréket is. 
  • A salátát kiegészíthetjük még egy kevés póré vagy lilahagymával.

Szuper téli smoothie-k reggelire

A smoothie népszerűsége töretlen, nem véletlenül. Könnyű elkészíteni, tápláló, és mivel kevésbé hizlaló reggeliről van szó, mint a hagyományos magyar ételek, diétának sem utolsó. Mi kell még így, az ünnepi trakták után? Talán csak néhány jó recept. Zizi kalandjai és Homebisztro kedvenc téli smoothie-jai következnek.

smoothie cékla sütőtök joghurt turmix tél vitaminbomba homebisztro zizi kalandjai reggeli

Zöldséges smoothie (Homebisztrotól)

A legnagyobb melegben sem szabad megfeledkeznünk a vitamin-, és ásványi anyag-pótlásról. A cékla tökéletes erre a célra - fogyaszthatjuk nyersen, párolva vagy sütőben sütve.

A Colors In The Kitchen blog szerzője egyszerre mindig nagyobb mennyiséget készít el, ugyanis legalább 1 óra, mire a céklák 200 fokon megsülnek.

Sok minden készülhet belőlük: szendvicsben tökéletesek a sült céklakarikák, de fenséges a sült cékla egy egyszerű nyári salátában is, rukkola, feta sajt és pirított magvak társaságában.

Olívaolaj helyett dióolajat használjunk, mert a diós íz csodákat művel a céklával.

Sült cékla egyszerű salátával

Tavaszváró vegaburger

"Az eredetileg marhahúsos pogácsával bélelt szendvicsnek rengeteg vegetáriánus variációja kering az interneten recept formájában" - írja a Zöld Múzsa blog szerzője. "Mi is kipróbáltunk többet és a tél végi, tavasz eleji táplálkozás alapanyagait felhasználó céklás-spenótos-köleses változatra esett választásunk, hogy kedvet hozzunk olvasóinknak a kísérletezéshez.

Szerezzünk a burgerhez jó minőségű szezámos zsemléket. Pici pirítás után töltsük meg zöldségekkel, locsoljuk meg a magtejföllel, szórjuk meg a csírával és tegyük bele a céklás pogácsát. Hétvégi családi brunch esetén süssünk magunk zsemlét."

Vegaburger

Karácsonyi vendégváró falatkák

Előtel. Valaki szerint úri passzió, mások szerint elengedhetetlen része a menüsornak. Ha valamikor, akkor karácsonykor nem érdemes kihagyni, mi legalábbis erre szavazunk. Többségünk ráadásul ilyenkor szívesen kipróbál valami új, pikáns, izgalmas ízvilágot. A menü összeállításakor sok minden múlik az előételen. Ha jó a választásunk, jó a recept, és (követve az instrukciókat) az elkészítést is siker koronázza, némileg csillapítja az vendégsereg étvágyát, de közben kedvet csinál a folytatáshoz. Íme egy tuti tipp, egyenesen Maki séf konyhájából.

Pikáns lazacfalatkák

Hozzávalók 4 főre:

2 ek. tamarindpaszta
2 ek. gyömbérpüré
1 ek. paradicsompüré
1 tk. fűszerkömény
1 tk. örölt édeskömény
1 tk. füstölt paprika
2 darab friss lazacfilé, kb. 8 cm hosszú és 4 cm átmérőjű
1 tk. extraszűz olívaolaj
1 tk. mák (opcionális)
Só, bors

«
123

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog