"Az eredetileg marhahúsos pogácsával bélelt szendvicsnek rengeteg vegetáriánus variációja kering az interneten recept formájában" - írja a Zöld Múzsa blog szerzője. "Mi is kipróbáltunk többet és a tél végi, tavasz eleji táplálkozás alapanyagait felhasználó céklás-spenótos-köleses változatra esett választásunk, hogy kedvet hozzunk olvasóinknak a kísérletezéshez.
Szerezzünk a burgerhez jó minőségű szezámos zsemléket. Pici pirítás után töltsük meg zöldségekkel, locsoljuk meg a magtejföllel, szórjuk meg a csírával és tegyük bele a céklás pogácsát. Hétvégi családi brunch esetén süssünk magunk zsemlét."
Vegaburger
Hozzávalók (4 fő részére):
1 csésze nyers köles (háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben főzzük meg)
20 dkg fetasajt
10 dkg spenót
20 dkg sült cékla
2 tojás
1 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt bors és szerecsendió ízlés szerint
(amennyiben a massza túl híg lenne, akkor adhatunk hozzá pár evőkanál zabpehelylisztet)
Elkészítése:
A kölest öblítsük le, majd háromszoros mennyiségű vízben főzzük meg, hasonlóképpen mint ahogy rizst főzünk.
A kihűlt köleshez keverjük hozzá a feta sajtot, az apróra vágott friss spenótot, az aprítógép segítségével durvára vágott sült céklát és a tojásokat.
Fűszerezzük a masszát ízlés szerint, majd tegyük be a hűtőbe egy fél órára pihentetni, ízeket összeérlelni.
Készítsünk elő egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral, vizes kézzel a húspogácsákhoz hasonlatos, lapos-kerek pogácsákat formázzunk és helyezzük őket a sütőlemezre.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra és a pogácsákat süssük mindkét oldalukon 15-15 percig. A megfordításnál legyünk óvatosak.
Ötlet a salátához:
finomra gyalult lilakáposzta
póréhagyma- vagy lilahagyma-karikák
gyufaszál méretű hasábokra vágott sárgarépa és kápiapaprika
A zöldségeket a könnyebb emészthetőség érdekében - ha szükséges-, pici zsiradékon pár percig wokban piríthatjuk. Először a póréhagymát tesszük a wokba, aztán akáposztát és a répát. Sóval, őrölt köménnyel fűszerezzük.
Magtejföl:
1 csésze nyers kesudió, amit előtte beáztatunk
1 gerezd fokhagyma
frissen facsart citrom leve
só, bors ízlés szerint
1 dl hidegen sajtolt, extraszűz olivaolaj
Az összetevőket tölcséres turmixgépben víz hozzáadásával simára turmixoljuk és tiszta üvegbe töltjük. Hűtőszekrényben pár napig eltartható.