Ha nyár, akkor lecsó! Természetesen ahány ház, annyi lecsós recept létezik. Bár van, aki az év 365 napján képes lenne lecsót enni, a legtöbb lecsórajongó is eljuthat arra a pontra, amikor egy kicsit unalmassá válik a dolog.
Ez a recept, ami Zöld Múzsa blogjáról származik, tulajdonképpen egy töltött padlizsán receptje, izgalmas, köleses-lecsós töltelékkel.
Fontos, hogy az ételhez ne nyers paradicsomot, hanem concassét használjunk fel.
A concasse a meghámozott, kimagozott és apró kockákra (0,5 x 0,5 cm-es) vágott paradicsomot jelenti. És hogy miért van erre szükség? Mert a friss paradicsomok magja egy kis keserű ízt csempészhet az ételbe, ezenkívül a concasséval készített ételek ételek kevésbé lesznek "vizesek", mint azok, amelyekhez nyers paradicsomot használunk. A concasse szószokba, omlettekbe, hűtve salátákba, stb. kerül.
A concasse elkészítése:
1) Eltávolítjuk a paradicsom szárát, és egy nem túl mély, X alakú vágást ejtünk a paradicsomon.
2) kb. 30 másodpercre forró vízbe tesszük (blansírozzuk) a paradicsomot Amikor a héja elkezd leválni, kivessük a vízből.
3) A paradicsomot jeges vízbe tesszük - így megakadályozzuk, hogy megfőjön.
4) Kivesszük a jeges vízből, egy vágódeszkára helyezzük és leszedjük a héját.
5) Félbevágjuk az "egyenlítőnél", és kinyomjuk belőle a magokat.
6) Felvágjuk a húsát, és kész is.
A folyamat lépésről lépésre, képekkel itt található.
Lecsós kölessel töltött padlizsán
Hozzávalók:
- 2 kicsi padlizsán
- 10 dkg köles (háromszoros mennyiségű sós vízben megfőzve)
- 2 ek. kókuszzsír
- 1 ek. olívaolaj
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3-4 db érett paradicsom (concasse)
- 1 db zöld paprika (nem erős)
- reszelt sajt (elhagyható)
- csili opcionálisan
- só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
- friss petrezselyem
- friss bazsalikomlevelek
- 10-15 szem fekete olívabogyó
Elkészítése:
A kölest megfőzzük a háromszoros mennyiségű vízben és hagyjuk kihűlni. A padlizsánokat félbevágjuk és kanállal kiszedjük a belsejüket. Igyekezzünk ezt úgy csinálni, hogy egy centiméter vastag kéreg maradjon belül! Vékonyan kikenjük őket olívaolajjal és picit megsózzuk.
Egy serpenyőben kókuszzsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Rádobjuk a szintén apróra vágott paprikát, valamint a padlizsán belső részét felaprítva, és rányomjuk a gerezd fokhagymát is.
A paradicsomconcassét utoljára adjuk a lecsóhoz. Fűszerként ízlésünknek megfelelően sót, őrölt köményt (római kömény és koriander hozzáadásával kicsit shakshukás lesz), a végén pedig frissen őrölt fekete borsot használhatunk.
A lecsós ragut összekeverjük a főtt kölessel, a karikákra vágott fekete olívabogyóval, és a padlizsánokba töltjük.
Előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, és a sütés befejezése előtt megszórjuk reszelt sajttal a "padlizsáncsónakok" tetejét. Friss, apróra vágott petrezselyemmel és bazsalikomlevelekkel tálaljuk. Könnyed nyári vacsora vagy vendégváró falat lehet!