Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes Hétfő hagyományára való tekintettel vegetáriánus változatban. A Tex Mex a "Texan and Mexican" (texasi és mexikói) szavak rövidítése. Egy regionális, Texasban és Arizonában elterjedt konyhát jelent, ami a mexikói gasztronómiából ered, de az elmúlt pár száz évben teljesen átalakult, mesélte Alec Dean, a Makifood főzőiskola korábbi oktatója.
A jellemző alapanyagok a marhahús, a kukorica, a rizs, a bab és a paradicsom. A fogások általában cheddar sajttal és sok szósszal készülnek, és az ételek extrémen csípősek lehetnek a különféle paprikáknak - pl. jalapeno - köszönhetően.
forrás: Flickr.com - APurri112
A chimichanga,amiből most egy vegetáriánus változat receptje következik, tulajdonképpen egy töltött, átsütött burritót jelent.
Vegetáriánus chimichanga reszelt cheddar sajttal, paradicsommal, avokádóval
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon unjátok a megszokott ízeket, akkor következzen három egészséges és nagyon finom recept!
Feketeszezám kókusz fagylalt kandírozott gyömbérrel (vegán)
Hozzávalók a fagylalthoz:
100 ml kókusztej
kb. 1/2 csésze kókuszkrém
1/2 csésze világos barnacukor
1/4 csésze pirított fekete szezámmag
csipet só
A nagy melegben is szükségünk van kalóriákra. Egy könnyű ebédet ajánlunk, ami jól fog illeni a könnyű salátákhoz. Ez a burgonya karfiol filó indiai ízeket varázsol az asztalra, és megéri miatta egy kis dőt eltölteni a konyhában.
Néhány szó a receptben szereplő, különleges hozzávalról és a tésztáról:
A filo a leveles, vagy a rétestésztához hasonlít, de sokkal vékonyabb, a görög konyhában nevezik így. Török megfelelője a yufka.
A garam masala egy fűszerkeverék, amiből a garam csípőset, a masala pedig keveréket jelent. A garam szó inkább a fűszerek intenzitására utal, ez a fűszer közel sem olyan csípős, mint a csili. Mivel egy igazi indiai szakács mindig maga készíti el a saját keverékét, ezért összetevői változnak, de általában az alábbiakból áll: fekete- és fehérbors, szegfűszeg, fekete kömény, köménymag, fahéj, fekete, barna és zöld kardamom, szerecsendió, csillagánizs, malabarlevelek. Minden régiónak megvan a saját verziója Indiában. Zöldséges ételeket, húsokat, mártásokat fűszerezhetünk vele.
Indiai burgonya és karfiol filo
Legyünk őszinték, ezt az édességet nem 10 perc elkészíteni, különösen mivel a hozzávalók egy részével előkészületeink is akadnak. De van az úgy, hogy az embernek kedve van nekiállni egy-egy különlegesebb fogásnak, desszertnek. Zöld Múzsa feketeerdő kosárkája miatt érdemes, a meggynek ráadásul javában szezonja van, úgyhogy hajrá!
Hozzávalók a kosárka külső kérgéhez (16 kosárka):
- 25 dkg dió vagy mandula (áztatva és szárítva, majd ledarálva)
- 2 ek. kókuszreszelék
- 2 ek. darált lenmag
- 2 ek. kakaó (lehet a felét karob porral pótolni)
- 1 csipet só
- 1,5 tk. bourbon vanília
- 2 ek. méz (vagy szabadon más édesítési alternatíva)
- 10-12 szem áztatott datolya
a meggyes töltelékhez:
- 50 dkg magozott meggy (ledarálva és lecsöpögtetve)
- 50 g minőségi 70 százalékos étcsokoládé
- méz ízlés szerint
- 1 csipet só
- 1 tk. bourbon vanília
- 2 tk. agar-agar zselésítő
a csokis krémhez a tetejére:
- 200 ml kókuszkrém
- 100 g minőségi (70 százalékos) étcsokoládé
- 2 ek, kókuszolaj
- méz ízlés szerint
- 1/2 tk. kardamon
- 1/2 tk. fahéj
Elkészítés:
A kéreg szilárd alkotórészeit egy tálban összekeverjük. A beáztatott datolyát a mézzel simára turmixoljuk, és ha nem túl sietős, akkor pár órára a hűtőbe tesszük megdermedni. Ha így járunk el, akkor kevésbé lesz ragacsos a nyers tésztánk és könnyebben formázzuk belőle a kosárkákat. A megdermedt masszát hozzáadjuk a szilárd összetevőkhöz, és egy gyurmaszerű tésztát kapunk. Ezt 16 egyenlő golyóra osztjuk, majd folpackkal kibélelt kosárka formákba nyomkodjuk. (Abszolút meditatív/türelem munka).
A lecsepegtetett meggyből gyakorlatilag egy öt perces lekvárt főzünk a fűszerekkel és a csokival. A mézet csak azután adjuk hozzá, ha már kihűlt. A kosárkákat ezzel a csokis-meggyes masszával púpozzuk tele.
Minden fázis után érdemes a kosárkákat egy órára a hűtőbe tenni. Ezt a süteményt jó egy nappal a vendégek érkezése előtt elindítani.
A legutolsó művelet, a kókuszkrémet meglangyosítani és benne a csokit megolvasztani. Hozzá keverjük a fűszereket, a kókuszolajat, az édesítést, majd langyos állapotában a kosárkák tetejét bevonjuk vele. Ezután mehetnek vissza a hűtőbe, és ott addig várakozhatnak, míg a vendégek meg nem érkeznek. Egy biztos, garantált siker lesz azoknál, akik szeretik a csokisat.
Még mindig eper - használjuk ki azt a kevés időt, amíg kapható! Egy olyan desszert következik, amihez be sem kell kapcsolni a sütőt, egészséges, és az elkészítésénél be lehet fogni a kicsiket is - így tette a recept tulajdonosa, a Zizikalandjai blog szerzője is.
"Villámgyorsan elkészül. Mindent bedobálunk a késes robotgépbe, aztán belenyomkodjuk/beleöntjük a "tésztát", "krémet" a kapcsos formába, irány a mélyhűtő és már készen is van. Mi pénteken csináltuk meg a tortát, vasárnap indulás előtt vettük ki a mélyhűtőből. Kb. egy óra kellett, amíg szeletelhető állapotra olvadt. Lime-mal, vaníliával fűszereztük, zöld kivivel díszítettük, mert ez jól passzol a rózsaszín krémhez. Igazi rózsaszín csajos torta. Persze az íze a fiúkat is lenyűgözte!"