A nagy melegben is szükségünk van kalóriákra. Egy könnyű ebédet ajánlunk, ami jól fog illeni a könnyű salátákhoz. Ez a burgonya karfiol filó indiai ízeket varázsol az asztalra, és megéri miatta egy kis dőt eltölteni a konyhában.
Néhány szó a receptben szereplő, különleges hozzávalról és a tésztáról:
A filo a leveles, vagy a rétestésztához hasonlít, de sokkal vékonyabb, a görög konyhában nevezik így. Török megfelelője a yufka.
A garam masala egy fűszerkeverék, amiből a garam csípőset, a masala pedig keveréket jelent. A garam szó inkább a fűszerek intenzitására utal, ez a fűszer közel sem olyan csípős, mint a csili. Mivel egy igazi indiai szakács mindig maga készíti el a saját keverékét, ezért összetevői változnak, de általában az alábbiakból áll: fekete- és fehérbors, szegfűszeg, fekete kömény, köménymag, fahéj, fekete, barna és zöld kardamom, szerecsendió, csillagánizs, malabarlevelek. Minden régiónak megvan a saját verziója Indiában. Zöldséges ételeket, húsokat, mártásokat fűszerezhetünk vele.
Indiai burgonya és karfiol filo
Nem kell minden nap órákat tölteni a konyhában ahhoz, hogy egészséges, minőségi ételeket készítsünk, a receptekben szereplő alapfogalmakat viszont mindenképp ismerünk kell. Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója mesél a főzési filozófiájáról, és azt is elmondja, miért nem létezik tökéletes étrend.
Mi a Makifood-filozófia lényege?
Maki: A születésünktől a halálunkig eszünk - ez remélhetőleg egy hosszú időintervallum. Ezalatt rengeteg érzelmi hatás ér minket, sokan közülünk több helyen is élnek a világban. Az éveink számának növekedésével az ízlésünk is változik, időről időre mások lesznek a kedvenc ételeink. Vannak időszakok, amikor gyógyító ételekre van szükség, és vannak olyan időszakok is, gond nélkül élvezhetünk egy macaront, és ezzel nincs semmi baj. Ha minden egyes nap macaront ennénk, az viszont már okozna problémákat. De nem tesszük, mert ez a speciális alkalmakról szól.