Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Lazacos tészta 20 perc alatt

Ha valami laktató, de egészséges ételre vágysz, és szereted a lazacot, akkor Colors in the Kitchen receptjét egyenesen neked találták ki. Tény, hogy valószínűleg be kell szerezned hozzá néhány dolgot a piacról, de maga az elkészítés már megy, mint a karikacsapás. És még csak túl sok idő sem kell hozzá. Mellesleg tudtad, hogy a hal a téli depresszió ellen is jó?

lazac tészta colorsinthekitchen tarhonya recept halétel gyors

Édesköményes-sáfrányos tarhonya olajbogyós-kapros lazaccal

Hozzávalók: (4-6 adaghoz)

Tarhonya:
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb gumó édeskömény
- 50 g sótlan vaj
- 1/4 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 tk. őrölt római kömény
- 2 csipet cayenne bors
- 10 szál sáfrány
- 1 tk. só
- 200 g házi jellegű tarhonya (vagy persze házi is lehet)
- 7 dl zöldségalaplé

Lazac:
- 4 szelet lazac - bőr nélkül (500 g)
- 1 nagy csokor kapor
- só
- olívaolaj
- 2-3 marék magozott fekete olajbogyó karikákra vágva

Elkészítés:

A tarhonyához a megtisztított hagymát, fokhagymát és édesköményt (szárát, levelét is - csak a torzsáját távolítom el) aprítógépben felaprítom. A sáfrányt egy kevés meleg vízbe teszem. Egy nagyobb lábosban a vajon üvegesre párolom a hagymát, fokhagymát és az édesköményt.

Hozzáadom a tarhonyát, kissé megpirítom. Beleszórom a fűszereket (római kömény, cayenne bors, leszűrt sáfrány, só és citromhéj), felöntöm az alaplével és alacsony lángon fedő alatt puhára főzöm 12-15 perc alatt. (A tarhonya előírásában nálam 12 perc szerepelt, ami bőven elég is volt). Néha érdemes kevergetni és ha sok folyadék párologna el, akkor azt zöldségalaplével pótolni. (Nálam pont elég volt a 7 dl.)

A lazacszeleteket kisebb darabokra vágom, majd olívaolajon néhány perc alatt hirtelen megsütöm. (Süthetjük a bőrével is, majd utána egy villával eltávolítjuk a húst a bőrről.) Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad. Egy tálba szedem, hozzáadom az aprított kaprot és az olajbogyót, majd összekeverem és ízlés szerint sózom. A tarhonyával tálalom. 

Így nem vernek át, ha sonkát veszel

Nem mindegy, hogy hogyan és meddig készült a sonka, és az sem, kitől vesszük meg. Egy hentesüzlet vezetőjétől kaptunk tanácsokat, hogy mire érdemes figyelni.

Magyarországon a hagyományos eljárás szerint sózzák, pácolják, majd füstölik a sonkát, mondja Kocsis Jenő, a Pörc Buda delikát- és hentesüzlet vezetője. "Először sózzák, utána kerül páclébe a sonka 4-5, akár 6 hétig, attól függően, hogy milyen vastag a sonka, és milyen vastag rajta a zsiradék. Ezután kiáztatják, lógatják egy napig, majd következik a füstölés. Nem árt, ha a sonkát még minimum pár hétig, de ideális esetben pár hónapot érlelik. Az igazi jó sonka 1 éves, és vastag fekete kéreg van rajta."

Forrás: Pörc - Magyar Delikát

A gyorspácolt sonka legyen tabu

Kocsis Jenőnek már a felmenői is hentesek voltak, mintegy másfél évszázada készítik saját termékeiket. Azt javasolja, csak olyan hentestől vásároljunk, akit ismerünk, és aki garantáltan magyar nyersanyagból, hagyományos eljárással készült sonkát árul.

"Az egyszerű, kevés hozzávalót tartalmazó, gyorsan elkészíthető olaszos tésztaételek minden évszakban nagy segítséget jelentenek a sietős hétköznapi ebédek, vagy vacsorák tervezésekor. Az alábbi recept egy kicsit eltér a szokásos paradicsomos változatoktól, ellenben jól illeszkedik a téli zöldség-kínálathoz, ráadásul a bab miatt kicsit tartalmasabb is - írja a Rakottkert szerzője.

A babos tészta egyébként nem idegen a hazai hagyományoktól, sőt, találkozhatunk vele a sváb és a tradicionális cigány konyhában is.

Az olasz tésztafőzés sikerének egyik trükkje a főzőlé hozzáadása a már leszűrt, mártáshoz kevert tésztához. A roppanósra főzött tészta ennek az ízes lének egy részét még magába szívja, ettől lesz igazán finom és szaftos a végeredmény."


Babos – édesköményes orecchiette

Hozzávalók:

400 g orecchiette, vagy farfalle
1 doboz konzerv fehérbab (400 g)
1 kisebb édeskömény
1 kis fej hagyma
1 db zellerszár
4 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
30 g frissen reszelt parmezán
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A hagymát, a zellerszárat és az édesköményt vágjuk azonos méretű kockákra. Tegyük nagy serpenyőbe, vagy lábasba az olívaolajjal együtt. Közepes tűzön pároljuk puhára, közben sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a lecsöpögtetett, átöblített babot.

A tésztát lobogva forró, sós vízben harapható puhaságúra főzzük. Leszűrjük, egy pohárnyi főzővizet a babos mártáshoz adunk. A jól lecsöpögtetett tésztát hozzáadjuk a mártáshoz, elkeverjük, elzárjuk alatta a tüzet. Belekeverjük a parmezán felét, ha szükséges sózzuk.

Azonnal tálaljuk. A tányérokon megszórjuk frissen őrölt borssal és a maradék parmezánnal.

(Ha szereted az olasz konyhát, ezt a bejegyzésünket mindenképp olvasd el!)

Ez a hétvége valószínűleg nem lesz a nagy főzések ideje, mindenki utazik, családot látogat, vagy egy Halloween-partit próbál kipihenni. Ezért egy gyorsan elkészíthető mexikói fogást ajánlunk, amit a nap bármely szakában és a lakás bármelyik szegletében lehet fogyasztani. Mindössze annyi tervezést igényel, hogy a babot egy napra be kell áztatni éjszakára.

A quesadilla tésztája egyébként mindig búzalisztből készül, és leginkább egy melegszendvicshez hasonlít. A belsejében megolvadt sajt egyesíti a különféle hozzávalókat, és négy részre vágva szokás tálalni.

A New York Times egyik szerzője szerint alapszabály, hogy egy-egy ízletes étel elkészítése vagy sok idővel és kevés munkával, vagy egy kicsivel több munkával jár, ebben az esetben viszont félórán belül az asztalon lehet az étel. Valljuk be őszintén, a szerző a szívünkből beszél, hiszen kinek van ideje (és sokszor kedve) órákig a konyhában pepecselni? Kivéve persze a "nagy napokat"...

A cikk szerint tehát a főzéshez szükséges idő és energia mennyisége nagyjából fordítottan arányos. Ha rövid időn belül akarjuk, hogy a vacsora elkészüljön, több energiát kell ráfordítanunk, ha viszont hajlandóak vagyunk várni, akkor a hő végzi el helyettünk a munka nagy részét. Persze ahhoz, hogy tényleg hatékonyak legyünk, jól megírt receptek is kellenek, na és némi rutin, hogy a holtidőket kitöltsük. Nem kell például mindent előkészíteni, felvághatjuk a hagymát, amíg a serpenyő felmelegszik, és foglalkozhatunk a fokhagymával, amíg a hagyma megpirul, satöbbi.

Mindezt figyelembevéve, íme egy olyan recept Colors in the Kitchentől, ami viszonylag gyorsan elkészül, mivel a munka jelentős részét a sütő végzi el. 

(A képen a pulykamelles változat szerepel, lehet adni hozzá bulgurt is.)

Citromos, zöldfűszeres csirkemell, sütőben sült zöldségekkel

Hozzávalók 4-6 főre:
700 g csirkemellfilé vékony szeletekre vágva (6 szelet)
1 tk. koriandermag
1 tk. római kömény
3 g fokhagyma
3-4 szál petrezselyem
1 kis csokor koriander
1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
1 tk só
50 ml olívaolaj
1 nagy karfiol
4-6 répa
1 méretes pasztinák (legalább fél kilós darab)
olívaolaj

fűszerek ízlés szerint (római kömény, koriandermag, füstölt paprika)

bulgur (opcionális): fejenként 30-40 gramm

Elkészítése:

A húst alaposan megmossuk és szárazra töröljük konyhai papírtörlőkendővel. A koriandermagot és a római köményt száraz forró serpenyőben megpirítjuk, mozsárban összetörjük. A fokhagymát, a megmosott és megszárított zöldfűszereket is felaprítjuk. A
sóval bedörzsöljük a hússzeleteket. Az olajban elkeverjük a mozsárban összetört fűszert, a fokhagymás zöldfűszereket, a citromhéjat és a citromlevet. Alaposan beledolgozzuk a húsba a pácot, és éjszakára lefedve hűtőbe tesszük.

A zöldségeket is este készítjük elő: a karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és egy dobozban a hűtőbe tesszük. A répát és pasztinákot is megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk és vízzel teli edényben hűtőbe tesszük.

Másnap a zöldségek sütésével kezdünk ebéd előtt. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A répa-pasztinákról leöntjük a vizet. Meglocsoljuk a zöldségeket egy kevés olívaolajjal, és alaposan bedolgozzuk. (A karfiolt lehet koriandermag-római kömény keverékkel fűszerezni, vagy egy kevés füstölt paprikát is adhatunk hozzá, ízlés szerint.) Majd a sütőpapírra szedjük a zöldségeket és előmelegített 210-220 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük őket.

Ha bulgurt is szeretnénk készíteni hozzá, azt bő sós vízben megfőzzük. Hozzákeverünk egy kisebb csokorpetrezselymet apróra vágva, és adunk hozzá 1-2 evőkanálnyi olívaolajat is.

A húst elővesszük a hűtőből és száraz forró serpenyőben gyorsan megsütjük. Elég, ha mindkét oldala néhány percig sül.

Azonnal tálaljuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog