Leszámítva a vegetáriánusokat, valószínűleg nincs olyan ember, aki ne rajongana a bolognai spagettiért. Sokan, sokféleképpen készítik, mi most megkérdeztünk egy szakembert, Molnár Kata Orsolyát, a Makifood Főzőiskola oktatóját, hogy mi a tökéletes bolognai titka. Meg fogsz lepődni!
- Marhahús
Magyarországon sokszor darált sertéshúsból készítik, de ez Kata szerint tévedés. Az igazi Bolognait ugyanis marhahúsból főzik, ezen belül kitűnő választás például a hátszín.
"Az egyszerű, kevés hozzávalót tartalmazó, gyorsan elkészíthető olaszos tésztaételek minden évszakban nagy segítséget jelentenek a sietős hétköznapi ebédek, vagy vacsorák tervezésekor. Az alábbi recept egy kicsit eltér a szokásos paradicsomos változatoktól, ellenben jól illeszkedik a téli zöldség-kínálathoz, ráadásul a bab miatt kicsit tartalmasabb is - írja a Rakottkert szerzője.
A babos tészta egyébként nem idegen a hazai hagyományoktól, sőt, találkozhatunk vele a sváb és a tradicionális cigány konyhában is.
Az olasz tésztafőzés sikerének egyik trükkje a főzőlé hozzáadása a már leszűrt, mártáshoz kevert tésztához. A roppanósra főzött tészta ennek az ízes lének egy részét még magába szívja, ettől lesz igazán finom és szaftos a végeredmény."
Babos – édesköményes orecchiette
Hozzávalók:
400 g orecchiette, vagy farfalle
1 doboz konzerv fehérbab (400 g)
1 kisebb édeskömény
1 kis fej hagyma
1 db zellerszár
4 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
30 g frissen reszelt parmezán
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A hagymát, a zellerszárat és az édesköményt vágjuk azonos méretű kockákra. Tegyük nagy serpenyőbe, vagy lábasba az olívaolajjal együtt. Közepes tűzön pároljuk puhára, közben sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a lecsöpögtetett, átöblített babot.
A tésztát lobogva forró, sós vízben harapható puhaságúra főzzük. Leszűrjük, egy pohárnyi főzővizet a babos mártáshoz adunk. A jól lecsöpögtetett tésztát hozzáadjuk a mártáshoz, elkeverjük, elzárjuk alatta a tüzet. Belekeverjük a parmezán felét, ha szükséges sózzuk.
Azonnal tálaljuk. A tányérokon megszórjuk frissen őrölt borssal és a maradék parmezánnal.
(Ha szereted az olasz konyhát, ezt a bejegyzésünket mindenképp olvasd el!)