Leszámítva a vegetáriánusokat, valószínűleg nincs olyan ember, aki ne rajongana a bolognai spagettiért. Sokan, sokféleképpen készítik, mi most megkérdeztünk egy szakembert, Molnár Kata Orsolyát, a Makifood Főzőiskola oktatóját, hogy mi a tökéletes bolognai titka. Meg fogsz lepődni!
- Marhahús
Magyarországon sokszor darált sertéshúsból készítik, de ez Kata szerint tévedés. Az igazi Bolognait ugyanis marhahúsból főzik, ezen belül kitűnő választás például a hátszín.
Egy hűvös februári napot is fel lehet dobni: például egy nyarat idéző mediterrán étellel. Rakottkert receptje azért nagyon izgalmas, mert az "ötödik ízt", az umamit tartalmazó szardellával készül. És nagyon könnyen elkészíthető.
De mi is az az umami? A négy alap íz (édes, sós, keserű, savanyú) mellett van egy ötödik, amit többek között a szardella kóstolásakor lehet érezni. Valójában egy aminosav (L-glutamát), amelyet nem önmagában érzünk, hanem más ízmolekulákkal együtt fokozza az ízek intenzitását. Tartalmazza a paradicsom, a parmezán, a szójaszósz és az anyatej is.
A szardella pedig az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. A heringfélék családjába tartozó, 2-40 cm hosszúságú halak a langyos tengerekben élnek, és "fűszerként" is funkcionálnak. Friss szardellát itthon egyelőre nagyon nehéz találni, meg kell elégednünk az olajban eltett szardellaszeletekkel. Így is nagyon ízletes és különleges ételek készülhetnek - mint például ez a narancshéjat is tartalmazó tészta. (Fontos, hogy olyan narancsot vegyünk, aminek a héját nem kezelték vegyszerekkel.)
Citrusos-szardellás tészta
Hozzávalók:
400 g spagetti, vagy bavette
8-10 olajban eltett szardellafilé
1 csokor újhagyma
2 bio citrom, vagy 2 narancs reszelt héja
1 citrom, vagy narancs leve
1 dl extraszűz olívaolaj
só, frissen őrölt bors
Elkészítése:
Az újhagymát a zöld részével együtt vágjuk karikákra.
A tésztát tegyük lobogva forró, sós vízbe.
Egy nagy serpenyőben, amibe majd a tészta is belefér, melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a szardella filéket, keverjük el, amíg szétoszlanak. Adjuk hozzá az újhagyma karikákat.
Amikor a tészta harapható puhaságúra főtt, szűrjük le, de egy pohárnyi főzővizet őrizzünk meg. A lecsöpögtetett tésztát tegyük a szardellás-újhagymás olajra, adjuk hozzá a félretett főzővizet és a citrom-, vagy narancslevet. Keverjük jól össze, ha szükséges, sózzuk.
Egy perc főzés után zárjuk el alatta a gázt, locsoljuk meg kevés olívaolajjal. Szórjuk meg a reszelt citrom-, vagy narancshéjjal. Azonnal fogyasztjuk.
Tálaláskor frissen őrölt borssal fűszerezzük.
Legyen szó akár grill köretről, akár levesről, tésztáról, koktélfalatkákról vagy sörkorcsolyáról, könnyedén rendkívül finom ételeket lehet kreálni a paradicsomból. A forró mediterrán nyarat leginkább a különböző zöldfűszerek hozzáadásával lehet megidézni. Öt ilyen mediterrán húsmentes receptet hoztunk, baráti összejövetelekre, grillezésre, lusta vasárnapi délutánokra.