AJÁNLÓ
 
09:09
2013. 07. 22.
A statisztikák szerint Európában a magyarok halfogyasztása a legalacsonyabb. Mindössze 4-4,5...
A bejegyzés folyatódik
 
09:09
2013. 07. 22.
A rizottókat rengetegen szeretik, még akkor is, ha a mezei párolt rizshez képest némileg macerásabb...
A bejegyzés folyatódik
 
09:09
2013. 07. 22.
Ha csak egy doboz paradicsomkonzerv és egy csomag tészta van otthon, akkor is kiváló ebédet lehet...
A bejegyzés folyatódik
 
09:09
2013. 07. 22.
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:09
2013. 07. 22.
A timbale forma egy dobfajtáról (Timballo) kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Legyen szó akár grill köretről, akár levesről, tésztáról, koktélfalatkákról vagy sörkorcsolyáról, könnyedén rendkívül finom ételeket lehet kreálni a paradicsomból. A forró mediterrán nyarat leginkább a különböző zöldfűszerek hozzáadásával lehet megidézni. Öt ilyen mediterrán húsmentes receptet hoztunk, baráti összejövetelekre, grillezésre, lusta vasárnapi délutánokra.


Egyszer próbáljátok ki: fogjatok egy érett, fényesen piros, a hosszú hónapok alatt magába szívott napsütéstől szinte szétrobbanó paradicsomot, és harapjatok bele egy nagyot, úgy ahogy van, bármiféle kísérő nélkül, hogy a leve lecsurogjon az állatokon. Olyan érzés lesz, mintha magába a nyárba harapnátok bele. Ezért használják lelkesen a paradicsomot a világ mind a négy szegletének konyháiban: olyan katalizátorként működik, mely szinte minden fogásból előcsalogatja a legszebb arcát. 

Avokádós ricottával töltött paradicsom

Hozzávalók (6 főre):
6 db nagyobb paradicsom
250 g ricotta
1 érett avokádó
1 citrom leve
só, bors
2 ek metélőhagyma, felaprítva
2 evőkanálnyi pirított fenyőmag a tálaláshoz

Elkészítés:
A paradicsomok száras tetejét lemetsszük, a belsejéből alaposan kikaparjuk a nedves, magos részt.
Az avokádó húsát villával összetörjük, összekeverjük a ricottával és a metélőhagymával, belefacsarjuk a citrom levét, végül sóval, borssal beállítjuk az ízét.
Hűtőben tároljuk, közvetlenül tálalás előtt díszítsük még egy kis metélőhagymával és a fenyőmaggal. Mivel előre elkészíthető, egyszerűen elő lehet kapni a hűtőből a vendégek nagy örömére.

Tipp: ha nincs kedvünk külön díszíteni, egyszerűen süvegeljük meg a paradicsom előzőleg levágott felső részével. A ricottát helyettesíthetjük krémsajttal, vagy akár juhtúróval is egy markánsabb, karakteresebb hatás kedvéért.



Hűs, kakukkfüves paradicsomleves

Hozzávalók (4 főre)
5-6 db nagyobb paradicsom, kisebb darabokra szelve
egy zöld vagy sárga kaliforniai paprika, kicsumázva, kimagozva, durván feldarabolva
2 evőkanál vörösborecet
1 csokor friss kakukkfű
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál sűrű, zsíros joghurt
chilipehely ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma, félbevágva
4 kis szelet pirított kenyér
só, bors

Elkészítés:
A paradicsomot, a vörösborecetet, a paprikát, a kakukkfüvet és az olívaolajat egy nagy tálban botmixerrel olyan simára turmixoljuk, amennyire csak lehet. Sóval és borssal ízesítjük. Egy szűrőn átpaszírozzuk (ha nincs kifogásunk a kissé darabosabb állagú, sűrű leves ellen, nyugodtan elhagyhatjuk ezt a lépést), majd legalább 2 órára hűtőbe rakjuk.
Tálaláskor a joghurtot összekeverjük a chilipelyhekkel, a pirított kenyérszeleteket pedig jó alaposan bedörzsöljük a fokhagymával. Kockákra vágjuk. Minden adag levesre teszünk egy teáskanálnyi joghurtot és némi krutont.

Tipp: frappáns tálalási módja, ha a levesestálat ”jégre tesszük”, azaz egy másik, tört jéggel teli mélytányért teszünk alá. Így hidegen tudjuk tartani a levest a szervírozás és fogyasztás alatt - ráadásul jól is néz ki.



Citromfüves paradicsom salsa és bruschetta

Hozzávalók (4főre):
5 db paradicsom
½ lilahagyma, finomra vágva
1 maroknyi friss citromfű, összeaprítva
1 chilipaprika, összeaprítva
½ citrom leve
só, bors
8-12 szelet bagett

Elkészítés:
A paradicsomokat félbevágjuk, a belső, lágy, magos részeket kivesszük, majd kicsit lecsepegtetjük.
Nagyjából egyforma kockákra vágjuk és összekerverjük a többi hozzávalóval. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy kellő nyugalommal egymásra tudjanak hangolódni az ízek.
Tálalás előtt a bagettből szeleteket vágunk, olívaolajjal meglocsoljuk és 200 fokra melegített sütőben (vagy serpenyőben, vagy kenyérpirítóban) megpirítjuk. Erre halmozzuk a salsát, így végeredményben bruschettákat, vendégváró falatkákat kapunk.

Tipp: ha nem bagetten szervírozzuk, tegyük csak ki az asztal közepére egy nagy tálban a grillezés során, sültek, grillzöldségek mellé is egészen kiváló. Jó ötlet még kockára vágott avokádóval, kukoricával és babbal összekeverni, majd tortillába tekerve fogyasztani.

Grillreceptekért és tippekért klikk erre a cikkünkre! 



Caprese saláta

Hozzávalók (8 falatkához):
8 db piros koktélparadicsom
8 db, a koktélparadicsom átmérőjére vágott mozzarellagolyócska
friss bazsalikom
extra szűz olívaolaj
balzsamecet

Elkészítés:
A hagyományos Caprese salátához képest ebben a verzióban koktélparadicsomok szerepelnek. Ezeket félbevágjuk, közéjük helyezzük a mozzarellát és egy kis bazsalikomot, majd fogpiszkálóval az egészet összeszúrjuk. Finom olívaolajjal és érlelt balzsamecettel tálalva tökéletes partifalatkák.

Tipp: ha nem ragaszkodunk a Caprese koncepciójához (és a vegetáriánus konyhához), a paradicsomok közé rengeteg egyéb finomságot is rejthetünk, például pármai sonkát, vagy egy kis falatka chorizo szalámit. Ha a mozzarellánál többre vágyunk, használjunk feta sajtot, egy apró pötty bazsalikompestóval. A legszebb, ha a sok-sok különböző típusú falatka egy nagy tálcán kerül az asztala. 

Paradicsomos-oregánós spagetti

Hozzávalók (4 főre):
400 g spagettitészta
20-25 sárga és piros koktélparadicsom, vegyesen
2 nagy evőkanálnyi friss oregánó, felaprítva
6 gerezd fokhagyma
jó minőségű extra szűz olívaolaj
pecorino sajt
só, bors

Elkészítés:
Egy lábosban bő vizet forralunk, közben a paradicsomot felaprítjuk - nem kell szabályos formákhoz ragaszkodni, ahogy jön, karikákra, cikkekre, félbe, vegyesen. A fokhagymát szintén felaprítuk, ezt sem kell túl finomra.
Olívaolajat öntünk egy nagyobb serpenyőbe, annyit, hogy az alját szépen befedje. Közepes hőmérsékletre melegítjük, beledobjuk a fokhagymát, amikor már szépen serceg és épp kezd egy kis színe lenni, a paradicsomot is.
Sót, borsot tekerünk rá, közepes hőmérsékleten kavargatjuk 5 percig, majd hozzáadjuk az oregánót is. Közben berakjuk a tésztát a már lobogó vízbe, a vizet ne felejtsük el megsózni. Amikor a tészta már majdnem készen van, öntözzük meg a serpenyőt egy jó merőkanálnyi főzővízzel és hagyjuk, hogy az szinte teljesen elforrjon, besűrűsödjön.
Keverjük össze a leszűrt tésztával, öntsünk rá még egy kevés olívaolajat, reszeljünk rá friss pecorinót és díszítsük oregánóval.

Tipp: ha egy kicsit tüzesebbé akarjuk tenni ezt az ételt, adjunk hozzá a fokhagymával együtt egy karikára vágott piros chilipaprikát. Érdekes ízhatást érhetünk el azzal is, ha egy kevés napon szárított, olajban eltett paradicsom is kerül az ételbe.

Még több tészta receptért klikk olasz tészta összeállításunkra!

A paradicsom rendkívül jól kombinálható különböző zöldfűszerekkel (további paradicsomos recepteket itt találtok). Ezek tetszés szerint variálhatóak, vagy minimális kísérletezés után felcserélhetőek, kombinálhatóak rozmaringgal, korianderrel, petrezselyemmel, mentával, zsályával és a többi, fantasztikusan aromás fűszernövény bármelyikével.

A cikket a gyömbér.hu szerkesztő párosa, Kusztor Csaba és Szabó Zsuzsanna írta és fényképezte.

Kapcsolódó cikkeink: 

Még több paradicsomos receptet ebben a cikkünkben találtok 
Az olasz konyháról itt olvashattok még többet (pizza és pasta receptek, stb.)
További Húsmentes Hétfői összeállításainkat és receptjeinket itt olvashatjátok

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog