Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Az eper egy olyan gyümölcs, aminek már a látványa is desszertek készítésére ösztönzi az embert. Az epres sütikkel pedig a legtöbbször együtt jár a cukorfogyasztás, amit több okból is érdemes visszavenni. Ez a dzsem cukormentes, mégis annyira finom, hogy nem is fog hiányozni belőle az édes íz.

"Ez az eperdzsem nem is áll el sokáig, mert nincsen benne cukor, ami tartósítaná. Helyette viszont van benne chia mag" - írja a Zizi kalandjai blog szerzője. "Köztudott, hogy zselésítő funkciót is produkál ez az apró magocska. Én többnyire tojás helyettesítésére használom (ugyanúgy, mint a lenmagot) vegán süteményekben, ételekben, de már pudingot is készítettem belőle.

eper tavasz dzsem chia mag eperdzsem cukormentes recept zizi kalandjai lekvár

Ez egy kicsi mennyiség, összesen kb. 250-300 ml dzsem lesz belőle, de az eperszezon tart még egy darabig, szóval, ha ízlik, készíthetünk belőle újabb adagot… akár duplázva a mennyiségeket. Próbáljátok ki, mert finom és gyorsan készen van!"

Last minute ehető ajándék almából

Egy héttel az ünnepek előtt még bizonyára többségünknek fejtörést okoz néhány ajándék beszerzése. Miért ne adnánk valami személyes, könnyen elkészíthető meglepetést a szeretteinknek? Ez az almalekvár nem tartalmaz cukrot, íze pedig tökéletesen passzol van az ünnepek hangulatához. Kiválóan használható sültekhez, vagy édes palacsintákra kenve.  

Almalekvár

karácsony ajándék ehető ajándék almalekvár alma tél lekvár vegetáriánus vegán

Forrás: Flickr.com - O Nosso Casamento

Hozzávalók:

- 1.2-1.5 kg bármilyen ropogós húsú alma

- 1 teáskanál fahéj

- néhány csipet őrölt szegfűszeg

- fél teáskanál őrölt gyömbér 

- néhány csipet kardamom

- negyed csésze víz

karácsony ajándék ehető ajándék almalekvár alma tél lekvár vegetáriánus vegán

Elkészítése:


Tedd az összetevőket egy edénybe, forrald fel, majd vedd takarékra a hőmérsékletet. Helyezz rá egy fedőt, de ne fedd le a lábost teljesen, hadd távozzon a gőz. Időnként keverd meg, nehogy leégjen. Amikor az almák puhák, öntsd le a levét, és turmixold össze a lábosban. Használj botmixert. Tedd vissza a fedőt, és főzd bő 1,5 óráig tovább, alacsony hőmérsékleten, egészen addig, amíg a püré egészen sűrű nem lesz. Időnként keverd meg! Körülbelül 1,5 óra alatt készül el. 

Piacra fel - a Balatonnál is!

Egy balatoni nyaraláson hajlamos az ember egy kicsit elengedni magát, és nem figyelni arra, mit és mennyit eszik. Szerencsére egyre több olyan vendéglátóhely van a Balatonon, ahol nemcsak az infralámpával melegen tartott hekk, az olajban tocsogó növényi "sajttal" megszórt lángos és a mélyhűtött sült krumpli az alternatíva. Ha az úti cél a Balaton északi partja, mindenképp ejtsük útba valamelyik termelői piacot. Önmagában már a hangulat miatt megéri. És akkor még nem beszéltünk a kínálatról.

Liliomkert piac

Már legendának számít ez a Badacsonytól 7 km-re levő hely, a nyaralóknak amolyan kötelező vasárnap délelőtti program. Szinte minden kapható, a híres kecskesajtosok (Pettenkoffer Viki Bácshegyről, Kalláék Sümegprágáról, Tekeresvölgyi Manufaktúra, stb.) mellett házi szörpök, hidegen sajtolt olajok, zöldségek, gyümölcsök, kenyerek, lekvárok, és házi sütemények közül lehet válogatni.

http://100fok.reblog.hu/piacra-fel---a-balatonnal-is

Befőzés: Csilis paradicsomlekvár

Az augusztus a nagy befőzések hónapja: lecsó, paradicsom, zakuszka, szilvalekvár... Nemrég mirabolán szilvából készítettünk ketchupot, most egy jól bevált pikáns, csilis paradicsomlekvár kerül a kamrapolcunkra. Az alapokhoz kövessétek Befőzési Lexikonunkat, minden hasznos tippet, praktikát lépésről-lépésre leírással megtaláltok benne.

Ősz eleje a nagy befőzések ideje! Sok kedvencünknek ilyenkor jön el a szezonja: a körte, alma, szilva, paradicsom, paprika és padlizsán ideje ez. A zöldségek és gyümölcsök ára lejjebb megy szeptember közepe-végére. Olcsón juthatunk hozzá az óriási, húsos befőző paradicsomhoz és százféle paprika közül válogathatunk. Ilyenkor szoktam nagy paradicsom- és lecsóbefőző szeánszokat tartani. De készülhet sűrű vagy fűszeres szilvalekvár, chutney, paprikakrém, ajvar, almalekvár... és még számtalan finom dolog. Most a Makifood Főzőiksola őszi Befőzés órájáról hoztunk nektek két őszi, pikáns, fűszeres receptet.

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog