Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk, tároljunk, pucoljunk és főzzünk spárgát. Olyan érdekességről is esik szó, mint a "hamis" zöld spárga,és kiderül, hogyan tartsuk nedvesen otthon a spárgát, és mit jelent a spárgánál az "al dente" főzés.
Most pedig következzen két spárgás fogás Flatcat blogjáról, amelyikből az egyik spárgával készült desszert - furcsán hangzik, de megér egy próbát, higgyétek el!
Spárgakrémleves füstölt lazaccal
A csapatépítő főzések népszerűsége töretlen. Részben mert divat lett a főzés, részben pedig azért, ami minden csapatépítésnek feladata: összehozni azokat a kollégákat is, akik egyébként nem éreznek különösebb rokonszenvet egymás iránt a munkahelyen. Vagy épp ellenkezőleg, nem simítja el az ellentéteket. Nagyon sok múlik a kurzuson, az oktatón, és azon, kivel kerülünk közös asztalhoz, illetve fazékhoz. Utánajártunk, mi adja a csapatépítő főzések varázsát és mi az, ami inkább csak mélyíti a klikkesedést.
"Az evés egy elég intim tevékenység. Megosztani egy tál ételt valakivel nemcsak azt jelenti, hogy érdekel a személye, hanem azt is, hogy feltételezel egy fajta bizalmat" - mondja Maki Stevenson séf, a Makifood Főzőiskola vezetője.
Forrás: Flickr.com - Luigi Mengato
Egy korábbi facebook-posztban megígértük, hogy leteszteljük Márk Szonja nemrég nyílt cukrászdáját, ami a blog nevét viseli (Édesem). Szerencsére délelőtt érkeztünk meg a Millenáris melletti (Tizedes-Kis Rókus utca sarok) üzletbe, délutánra ugyanis már nincs mindenből, annyira pörög a hely.
Apró, de annál addiktívabb üzlet házias, mégis valahogy izgalmasabb süteményekkel. A falakat régi szakácskönyvek lapjai borítják, egészen jól kikapcsolja az embert a régi, szépen illusztrált receptek olvasása, ha már megkapta az aznapi sütiadagját. Az Édesem blog kékes-krémes színvilága köszön vissza az egyszerű, kicsit franciás, kicsit minimál stílusú üzletben. A pult egy csokis tortaszeletet idéz, az újrahasznosított lámpák és a hímzett párnák (Lamotte) igazán egyedivé teszik a helyet.
A természet tudja, hogy az évszakok és a hőmérséklet változásával mire van szükségünk. Tavasszal friss, zöld leveleket és hajtásokat kívánunk, és a természet is ezt kínálja - például friss spenót, zsenge cukkini, fiatal tök és káposzta, medvehagyma, zsenge borsó és spárga formájában. Most a legzsengébb, legfiatalabb spenótlevelekből készítettünk - elsősorban főzés nélkül - háromféle ételt/italt.
Hagyományos angolszász őszi-téli ünnepi sütemény a 'pumpkin pie', a sütőtökpite. Sütőtökös cikk- és receptsorozatunk részeként, az eredeti receptet kicsit megreformálva, elhozta nektek ezt a klasszikus receptet a Zizi kalandjai vegetáriánus blog szerzője, Nagy Zita. Ha van a családban gyerek, különösen értékelni fogja a töklámpásnak ezt a kulináris felhasználási módját. Vigyázat! Sütőtököt nem kedvelők is könnyen elcsábulhatnak...