Az eperszezonnak lassan vége, de ha még maradt egy kevés, van ötletünk, mit kezdjetek vele! Ez a mesés desszert, ami az Édesem blog szerzőjétől származik, méltó lezárása az eperszezonnak.
A panna cotta olaszul főtt tejszínt jelent. Krémszerű, finom, de nem kalóriaszegény desszert, joghurttal lehet ezen kicsit javítani. Az alapkrém ízesítése és az öntet szintén rengeteg variációs lehetőséget biztosít, így ha már kifogytatok az eperből, más gyümölcsökkel is el lehet készíteni!
Görög joghurt panna cotta eperpürével
A panna cottához:
125 ml tej
1 teáskanál zselatinpor
250 ml habtejszín
50 g kristálycukor
1/2 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom finomra reszelt héja
150 g görög joghurt
Az eperpüréhez:
200 g fagyasztott vagy friss eper
1/2 citrom leve
2 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál zselatinpor
Elkészítése:
1. A panna cottához a zselatinport szórd a tej tetejére, és adj neki 10 percet, hogy megpuhuljon.
2. Eközben forrald fel a tejszín felét a cukorral, a citromhéjjal és a vaníliával. Keverd hozzá a tejet, egy perc alatt fel is olvad majd benne a zselatin.
3. Vedd le a tűzről, és add hozzá a maradék tejszínt és a joghurtot.
4. Adagold formákba vagy üvegpoharakba a krémet. Legalább 4 órára tedd hűtőbe. Én szilikon bonbon-, illetve financier formákat használtam, és ezekben kifagyasztottam a panna cottát, hogy csak ki kelljen pattintanom belőle az édességet.
5. Az eperpüréhez egy lábosban főzd puhára az epret a cukorral és a citromlével. Ha már engedett egy kis levet, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd. Várd meg, hogy kihűljön, és adagold a jól lehűtött panna cottád tetejére.
A napsütés és a 30 fok már a kanyarban van, és az igazi nyári időhöz egy hidegen is isteni desszert dukál. "Annyiszor ettél almás rétest, hogy már biztosan te is halálosan unod - akkor miért ne próbálhatnád ki akár hidegen is?" - írja Márk Szonja, az Édesem blog szerzője, aki az almás rétes hideg verzióját készítette el. "A legjobb az egészben a roppanós, karamellizált réteslap, csak érje meg a fagyasztást!"
Almás rétes parfé
A répatorta örök kedvenc, megunhatatlan, és számtalan variációban elkészíthető. Írtunk már a gluténmentes változatról, és azt is megírtuk, hogy ha az alaptortánk megvan, ízlés szerint cserélgethetjük benne a zöldségeket. Répa helyett vagy mellett mehet bele cékla, sütőtök, vagy akár cukkini is. Fűszerezésben is el lehet szállni, jó a friss reszelt gyömbérrel, a citrusokkal, a fahéjjal, stb. Érdemes kísérletezni!
Az Édesem blog szerzője, Márk Szonja pedig megalkotta a sütinyalóka változatot.
"Elmondhatatlanul imádom a jó répatortát" - írja a blogon. "Az édes, fűszeres, narancssárgás tortarétegeket, és közte a fanyar krémsajt mázat. "Ebbe az egyharapásnyi sütinyalókába ezt az érzést igyekeztem belesűríteni".
Répatorta cake pop
Van, akinek egészségügyi okokból kell mellőznie az étrendjéből a glutént, és vannak, akik egyszerűen jobban érzik magukat, ha ideiglenesen, vagy hosszabb távon elhagyják a gluténtartalmú fogásokat az étrendjükből. Mindez nem jelenti azt, hogy a desszertektől is búcsút kell venni, hiszen számtalan megoldás létezik arra, hogy gluténmentes, mégis elképesztően finom édességeket készítsünk.
A glutént nem tartalmazó desszertek világában azért is érdemes elmerülni egy kicsit, mert ma már alig akad olyan születésnap, házibuli vagy más összejövetel, ahol ne lenne igény ilyen édességekre. Márk Szonja, az Édesem blog szerzője - akinek nemrég megnyílt cukrászdáját már leteszteltük - segítségével összeszedtük a gluténmentes desszertek főbb típusait. "Nagyon izgalmas dolog különleges lisztfajtákat és magvakat felfedezni, szerintem kifejezetten változatosabb étrendre sarkallja az embert" - mondja a blogger.
Egy korábbi facebook-posztban megígértük, hogy leteszteljük Márk Szonja nemrég nyílt cukrászdáját, ami a blog nevét viseli (Édesem). Szerencsére délelőtt érkeztünk meg a Millenáris melletti (Tizedes-Kis Rókus utca sarok) üzletbe, délutánra ugyanis már nincs mindenből, annyira pörög a hely.
Apró, de annál addiktívabb üzlet házias, mégis valahogy izgalmasabb süteményekkel. A falakat régi szakácskönyvek lapjai borítják, egészen jól kikapcsolja az embert a régi, szépen illusztrált receptek olvasása, ha már megkapta az aznapi sütiadagját. Az Édesem blog kékes-krémes színvilága köszön vissza az egyszerű, kicsit franciás, kicsit minimál stílusú üzletben. A pult egy csokis tortaszeletet idéz, az újrahasznosított lámpák és a hímzett párnák (Lamotte) igazán egyedivé teszik a helyet.