A répatorta örök kedvenc, megunhatatlan, és számtalan variációban elkészíthető. Írtunk már a gluténmentes változatról, és azt is megírtuk, hogy ha az alaptortánk megvan, ízlés szerint cserélgethetjük benne a zöldségeket. Répa helyett vagy mellett mehet bele cékla, sütőtök, vagy akár cukkini is. Fűszerezésben is el lehet szállni, jó a friss reszelt gyömbérrel, a citrusokkal, a fahéjjal, stb. Érdemes kísérletezni!
Az Édesem blog szerzője, Márk Szonja pedig megalkotta a sütinyalóka változatot.
"Elmondhatatlanul imádom a jó répatortát" - írja a blogon. "Az édes, fűszeres, narancssárgás tortarétegeket, és közte a fanyar krémsajt mázat. "Ebbe az egyharapásnyi sütinyalókába ezt az érzést igyekeztem belesűríteni".
Répatorta cake pop
Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
125 g puha vaj
150 g nádcukor
1/2 narancs
2 db tojás
225 g répa
25 g dió
150 g liszt
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk fűszer vegyesen (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, kardamom)
1/2 tk só
130 g krémsajt
250 g fehér csokoládé
darált dió a díszítéshez
Elkészítése:
1. Először megsütöm a répatortát. A vajat alaposan kikeverem a cukorral. Eldolgozom benne a tojásokat is. Hozzáadom a narancs finomra reszelt héját és 2 evőkanál levet is.
2. A lisztet átszitálom a sóval, a szódabikarbónával és a fűszerekkel. Ezt is a vajas részhez keverem.
3. A diót felaprítom, a répát lereszelem, és a masszához keverem.
4. Bármilyen tortaformában süthetem. Egy 26 cm átmérőjű tortakarikában kb. 35 perc alatt sül meg 175 fokon.
5. Ha kihűlt, keverőgép táljába teszem, és a krémkeverő karral felaprítom. Hozzáadom a krémsajtot, és simára keverem.
6. 30 grammos golyókat formázok belőle.
7. A fehér csokoládét vízgőz fölött vagy mikróban felolvasztom. A nyalókapálcikák végét a csokiba mártom, majd a gombócokba szúrom. 15 percre fagyasztóba teszem.
8. Ha a golyók keményre fagytak, kiveszem őket a fagyasztóból, és egyesével a fehér csokoládéba mártom. Azonnal megszórom a darált dióval, mielőtt még megdermedne rajtuk a csoki. Sütőpapírral bélelt tálcára teszem őket egyből mártás után, és hűtőbe teszem. Ha megdermedt rajtuk a csoki, készen vannak.