Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Gluténmentesen is lehet könnyen, nagyon jót! Erre bizonyíték a most következő pikk-pakk, tavaszi virágos répatorta recept is, melyet Márk Szonja (Édesem blog), a Makifood Főzőiskola Gluténmentes sütés kurzusának tanára hozott nektek.



Előző cikkünkben körbejártuk a glutén- és tojásmentes sütés-főzés lehetőségeit, sok izgalmas receptet is hoztunk nektek ezekhez a speciális diétákhoz (vagy életformához). Kedvcsinálónak  a kísérletezéshez, egy igazi klasszikust formált át nektek Márk Szonja, a Makifood Főzőiskola Gluténmntes cukrászat kurzusának tanára.

Liszt helyett a receptben darált/őrölt magvakat - diót, törökmogyorót és mandulát - használtunk. Ha pedig a krémsajtot is lehagyjátok a tetejéről (vagy kókuszkrémből alkottok hozzá valami krémet helyette), a recept laktózmentes is egyben. A képen szereplő tortát ehető ostyavirággal díszítettük (mert a fotó még rossz időben készült), de te használjatok bátran ehető virágokat!

Ehető virágokról itt írtunk.
Gluténmentes lisztek (mag őrlemények) használatáról ebből a cikkünkből tájékozódhattok.

Virágos tavaszi répatorta
(14 adag)

A tortához:

5 tojás
265 g nádcukor
1 tk vaníliakivonat
125 ml hidegen sajtolt napraforgó olaj
440 g darált mandula, dió vagy törökmogyoró (liszt helyett)
2 tk mézeskalács fűszer (vagy fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió stb. vegyesen)
1 tk sütőpor
400 g répa, lereszelve
75 g kókuszreszelék
70 g mandulapehely

80 g mazsola vagy vörösáfonya

A krémhez:

250 g Philadelphia krémsajt (vagy hasonló)
55 g porcukor
1 ek citromlé

1. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki (ha laktózmentes a receptünk, használjunk kókuszzsírt vagy olajat helyette), az alját béleljük ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 160 fokra (légkeverésest 140-re).

2. A tojásokat habosítsuk a cukorral, hogy kivilágosodjanak és a triplájára nőjenek, ami akár 10 percig is eltarthat. Lassabb keverés mellett adjuk hozzá az olajat és a vaníliát

3. Ezután forgassuk bele a finomra reszelt répát

4. Az összes többi hozzávalót egy nagy tálban keverjük össze és ezt is adjuk a masszához

5. Öntsük tortaformába, és süssük kb. 80-90 percig. Hagyjuk a formában kihűlni. Másnap vagy néhány óra múlva szedjük ki  süteményt a formában, és óvatosan szeleteljük.

6. A krémhez 4-5 perc alatt keverjük simára a hozzávalókat, és kenjük a torta tetejére.

A cikk szerzője a Makifood Főzőiskola tanára, Márk Szonja, az Édesem blog szerzője.
Május 6-án "Gluténmentes desszertek" címmel tart kurzust a Főzőiskolában. 

Az óra menüje csupa izgalmas gluténmentes desszertből áll: 
Avokádós csokitorta 
Energiagolyó chia maggal (lsd. a fenti fotón) 
Diórolád karamellizált banánnal és kávékrémmel 
Kókusztejes quinoa puding ananásszal 
Bubble tea

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog