Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Mi készülhet levendulából?

Eljött a levendulafesztiválok ideje. Mindenki arról ábrándozik, hogy egy filmbe illő, gyönyörű tájban szedi az illatos levendulát, közben megáll az idő, stb. Bár Magyarországon is számos olyan hely van, ami megfelel ezeknek, a nyugalom és a csend azonban nem jellemző - legalábbis ilyenkor, június végén, a francia levendula virágzásakor. (Érdemes elkerülni a legfelkapottabb helyeket, és nem a levendula-csúcsidőben menni.)

A francia előbb virágzik

Mintegy 40-féle levendula van, de Magyarországon főleg a francia (Lavandula angustifolia) és az angol (Lavandula intermedia) a legismertebb és a legelterjedtebb. 

levendula virág gyógynövény

forrás: flickr.com - Lavender Shortberad Cookies

Az elnevezések terén van egy kis káosz: amit mi francia levendulának hívunk, azt angolszász nyelvterületen angol levendulának nevezik. Azért kapta itthon a "francia" jelzőt, mert Franciaországból érkezett a szaporítóanyag az első hazai ipari ültetvényekhez. A mi "angol" levendulánk pedig  a "hibrid" nevet kapta máshol. De maradjunk a Magyarországon használatos neveknél!

A francia levendula június első hetében kezd virágozni, és két hétig is eltart a folyamat. Az angol levendula ez után 2-3 héttel kezd virágozni. Itthon főleg a francia levendula virágzása idején tör ki a levendula-láz, ilyenkor van Tihanyban a Levendula Fesztivál, de van, ahol az angol levendula van a főszerepben (pl. Dörgicsén a Levendula Major).

A levendulaolaj előállításához a levendulavirágot frissen dolgozzák fel. Az angol levendula kb. kétszer ennyi olajat ad. A levelek és szárak is tartalmaznak illékony anyagokat, de ezek rontják a virágból előállított olaj minőségét, olvasható a Wikipedián

 

levendula virág gyógynövény

Forrás: flickr.com - Amaya&Laurent
 

Levendula a konyhában

A levendula leginkább az édességek - kekszek, muffinok és a szörpök területén hódít, de találkozhatunk vele sós ételekben is, és van, ahl a kenyeret is ízesítik vele. Szószokat, ízesített olajokat, vajakat s lehet készíteni belőle, és izgalmassá teszi a krumplis ételek ízét. Van, aki halakat, húsokat fűszerez vele. Néhány ötlet:

Fűszer: a provence-i fűszerkeverékek egyik alapja.  

Italok: A levendulaszörpnél nincs finomabb a nyári melegben.Nemcsak lehűt, meg is nyugtat. Van, aki a fröccsébe is levendulát tesz. 

Méz: Levendulás mézet készíthetünk bármilyen mázből, szárított levendulavirágokkal. (Ez nem egyenlő a levendulamézzel, ami a méhek által gyűjtött levendulanektár).

Desszertek: a nagy hőhatásra a levedula íze keserűvé válhat. Ennek ellenére van, aki egyszerűen belesüti a csokis sütikbe. Sós desszertekhez, linzerekhez is használják. 

Lekvárok: az őszibarack- és az eperlekvár még finomabb lesz.


 

Nyár végén, ősz elején készül - különféle fűszer- és gyógynövényekből - a pesztó. Ez a legtökéletesebb módja annak, hogy a fűszerek aromáját és frissességét elraktározzuk a hidegebb hónapokra. Augusztus végén Vadnövénykonyha sorozatunk szerzője a Pannonhalmi Gyógynövénykertben járt, ahol a bencés szerzetesektől tanult a gyógy- és fűszernövények hatásairól és felhasználásáról. Kövessétek őt egy nagy gyógynövénysétára.

A bodza nagy kedvenc, nem is kell magyaráznunk, hogy miért érdemes gyűjteni. A hagyományos szörpön kívül készülhet belőle még rengeteg minden: limonádé, tea, fagyi, palacsinta, sütemény… Talán még egy hétig gyűjthető - raktározzatok el egy kis tavaszi napsütést egész évre!


Tél végi depresszió, sóhajtozás, fejfájás, frontérzékenység, kimerültség... a tavaszi fáradtság ismerős tünetei, melyek hátterében a legtöbbször az áll, hogy a tél folyamán a kevés mozgás és az elfogyasztott sok nehéz étel miatt megreked bennünk az energia, testünkben blokádok keletkeznek. Szerzőnk, Farkas Viktória, az Étel ital, kicsi Vú és a Kicsi Vú 5 elem konyhájának a szerzője a kínai gyógyászat módszereivel (mely a táplálkozást és orvoslást nem különíti el egymástól) segít, hogy legyőzzük a tavaszi fáradtságot és feltöltekezzünk energiával.

Recept - Virágok a tányéron

Virágevő cikkünkből már kiderült, számtalan virág landolhat a tányérunkon amiről eddig nem is gondoltuk volna. Legnépszerűbb, legegyszerűbb felhasználásuk a befőzés. Kandírozhatjátok a szirmokat, de készülhet belőlük szirup, szörp, lekvár és zselé. Vagy díszíthetnek desszertet, salátát.


«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog