Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Rengeteg olyan vendéglátóhely nyílik, ami az "öko", "zöld", "organikus" stb. jelzőket viseli a nevében, de ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben, minden téren a környezetbarát működésre törekszik. A Miksa Cafe Ökobisztró szinte a lehetetlenre vállalkozott azzal, hogy a legapróbb részletekben is ezt a szemléletet követi, az alapanyagok beszerzésétől a hulladék elszállításán át a takarítószerek kiválasztásáig.

Míg Berlinben és New Yorkban sok ilyen hely van, nálunk nem volt meleg ételeket is kínáló, reggelis ökobisztró, meséli az egyik résztulajdonos, Stráhl Kati. "Ma a világon az egyik legfontosabb dolog a környezetvédelem, így mi még arra is figyelünk, hogy mi ömlik a csatornába".

miksa cafe öko környezettudatos kávézó szendvics alapanyag termelő bio gastro slam szürke marha bisztró

Az már sok helyen alap, hogy az alapanyagok gondosan kiválasztott termelőktől és farmokról érkeznek, és ebből következik, hogy a kínálatot a szezonalitás, a termelői kapacitás és a készlet ereje is meghatározza. Családi gazdaságok, lekvár- és szörpkészítők, biokertészetek, kézműves csokoládékészítők szerepelnek a Miksa Cafe beszállítói között. Szendvicsek, sütik, smoothie-k, pohárkrémek és a napi menük készülnek a válogatott hozzávalókból.

A legmenőbb francia reggeli

A French brunch fogalma egyet jelent a bőséges, ráérős, reggelivel és a változatos, izgalmas fogásokkal, de persze ennél sokkal több, egy életérzés is egyben. A "brunch" kifejezés a breakfast és a lunch összeolvadásából keletkezett, és értelemszerűen a reggelinél későbbi de az ebédnél korábbi étkezést jelent. (Persze ez nem újdonság, elég ha Krúdy Gyula által istenített "gábli" nevű villásreggelire gondolunk, ami az író szerint "már sok bajnak volt az okozója, de minden bizonnyal a déli étvágytalanságnak, amelyből legkönnyebben támadnak a családi veszekedések".)

brunch reggeli french brunch francia konyha omlett melegszendvics nicolas mathiez makifood croque monsieur croque madame sajt

Forrás: Flickr - N Wong


A French brunch tehát a pazar szendvicsek, ötletes omlettek, mindenféle jóval megpakolt bagettek, sajtok és szószok seregszemléje, és persze egy jó bor is előkerül ilyenkor. Ezenkívül sajtszuflé és gateau de foie de volaille (csirkemájas étel) is készülhet, meséli Nicolas Mathiez séf, a Makifood főzőiskola tanára.

Mi az a croque monsieur?

A legikonikusabb fogások a croque monsieur és a croque madame, amelyek gyakorlatilag egy sajtos-sonkás, besamellel felturbózott melegszendvicsek. Az első croque monsieur-t először 1910-ben kóstolhatták meg egy párizsi kávéház vendégei. A név eredete nem ismert, az első komoly írásis forrás, ami említi, Proust 1918-as regénye, Az eltűnt idő nyomában.

A legmenőbb tízóraik

A gyerekek tízórais, uzsonnás csomagjainak összeállítása komoly logisztikai tervezést igényel, ha egészséges, tápláló, ugyanakkor könnyen szállítható ételeket szeretnénk készíteni. Főleg, ha nem vagyunk időmilliomosok. Összeszedtünk néhány tippet és ötletet, amivel egy kicsit könnyebb lehet a tervezés, és nem hétköznapi párosításokat is megosztunk.

A tervezés fontos

Első körben következzen néhány tanács, ami jól jöhet a legfiatalabb iskolások szüleinek is!

Forrás: Flickr.com - LunchBlox Kids Rocket Sandwich

Az édeskömény mostoha sorsú, fura egzotikus zöldségként néz ránk a piacok és szupermarketek polcairól ilyenkor ősszel és télen. Ritkán látott, kevéssé ismert zellerrokon, pedig nálunk is megterem. Ezért most bemutatjuk nektek, ki is ő, illetve hogy hány féle izgalmas konyhai felhasználása létezik.

Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként ma egy szezonális, ám mellőzőtt alapanyag felhasználásához adunk nektek tippeket. Azt mindenki tudja, hogy a roppanós, zsenge hónapos retek az egyik legfinomabb tavaszi zöldség. Friss vajaskenyérre halmozva, kevés sóval meghintve és a tavaszi napsütésben lábat lógatva lehet belőle falatozni jóízűen, önfeledten. Azonban azt már jóval kevesebben tudják, hogy reteknek nem csak a gyökere ehető, hanem a levelei is.

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog