Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ha még töröd a fejed, hogy mi lenne az a menü, ami különleges is, egyben könnyen elkészíthető, akkor az én kicsi paleokonyhám szerzője ajánlásával ez az ünnepi csirkeétel lehet a megoldás.

Karácsonyi menü Cacciatore- csirke vadász módra 

„Cacciatore, úgy lehetne lefordítani, hogy csirke, vadász módra. Ez egy népies olasz paradicsomos étel, amit csirkéből vagy nyúlból szoktak készíteni és hagymával,fűszernövényekkel, borral ízesítenek. Számtalan variációja létezik, ízléstől függően. Könnyen elkészíthető és a sokáig tartó, ám alacsony lángon történő főzésnek köszönhetően nagyon ízletes, igazi ünnepi asztalra való étel.

karácsony ünnepi menü olasz étel csirke

Hozzávalók:

-6 db egész csirkecomb

-1 fej vöröshagyma kockára vágva

-3-4 gerezd fokhagyma, lereszelve

- 6-8 szelet bacon felkockázva

-2 ek kacsazsír

-1 nagy sárgarépa

-1 paradicsomkonzerv (400g)

-1 ág rozmaring

-1 tk oregánó, só, néhány csipet bors

-1 dl száraz fehérbor

-1 marék fekete olívabogyó

-1 kis babérlevél

-1 marék petrezselyem

Elkészítés:

Első lépésként keressünk egy akkora lefedhető edényt, amiben kényelmesen el fognak férni egymás mellett a csirkecombok. A csirkecombokat vágjuk alsó- és felsőcombra. Sózzuk, borsozzuk majd a kacsazsíron mindkét oldalukat süssük pirosra, először bőrével lefelé. 
Szedjük ki őket egy tányérra és a maradék zsiradékon pároljuk meg a felkockázott hagymát, szalonnát, fokhagymát, és nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát.
Öntsük fel a borral, paradicsomkonzervvel, adjuk hozzá a fűszereket és pár percig forraljuk.
Rakjuk vissza bele a csirkecombokat, adjuk hozzá az olívabogyókat majd lefedve lassú tűzön még hagyjuk főni 1-1,5 órán keresztül.

Köretként zellerpüré készült hozzá.

Hozzávalók:

-2 nagy zellergumó

-1 ek kacsazsír

-0,5 dl zsírosabb tej (opcionálisan kókusztej)

-só, fehérbors

-szerecsendió

Elkészítés:

A zellert hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.
Rakjuk egy lábosba és öntsük fel a kókusztejjel, illetve annyi vízzel hogy éppen csak ellepje.
Sózzuk, borsozzuk és főzzük puhára, majd szűrjük le.
Botmixerrel turmixoljuk el és folyamatosan adjuk hozzá a levét, amíg el nem érjük a kívánt állagot.
Még melegen keverjük hozzá a kacsazsírt, ettől még krémesebb lesz, végül reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót is.

Megjegyzés:

Azok, akiknek a zellerpüré íze túl intenzív, jó ötlet ha 1:1 arányban krumplipürével kombinálják. Ez esetben egy kis kanál vajat adjunk a kész pürénkhez.

A csirkehús egyszerűségében az a jó, hogy rendkívül jól tud egyéb alapanyagokkal együttműködni. A szezonnak megfelelően ezerféle módon variálhatjuk. Mi most vidám augusztusi színekkel, mediterrán ízekkel ágyaztunk meg neki, és egy görög citromos-rozmaringos sült krumplival osztotta meg a sütőt és a tényérunkat. Hétvégi nagy ebédnek (is) jó lesz.

A diókrémmel készített ételek, diókrémmel megtöltött zöldségek jellegzetes szereplői a grúz konyhának. Padlizsánt már töltöttünk diókrémmel, most pedig egy igazi nyár végi zöldséget, a kápia paprika töltjük meg egy különleges abház diókrémmel. Tökéletes kánikularecept, sütés-főzés nélkül elkészíthető!

A tárkony a francia és az erdélyi konyha egyik sokat használt fűszere, savanykás, tejfölös ételek kiegészítője. Métatlanul száműztük ragulevesekbe, pedig hagyhatnánk komolyabb szerepekben is kibontakozni. Friss, különlegesen fűszeres íze ugyanis nagyon jól passzol halakhoz és szárnyasokhoz, tojásételekhez, zöldségek közül pedig szinte mindenhez. Mi most üde, kora nyári ízeket csalogattunk elő segítségével, citromos-tárkonyos csirke, és egy friss, paradicsomos újburgonya saláta formájában.


Előző cikkünk epres-bodzás duója, európai ízelőbimbóinkat kielégítő harmonikus páros volt. Most viszont szofisztikáltabb recepteket hoztunk, ahol az édes és sós ízek egyensúlyára építünk, valamint a nyitottságotokra. Mivel ezúttal az eper sós ételekben szerepel majd!

«
1234

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog