Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Mindig ugyanaz a menü? Unalmasnak tűnik a sonka-tojás-torma kombináció, és szeretnél valami mást húsvétra? Inspirációnak összegyűjtöttünk néhány izgalmas, néha kicsit bizarr húsvéti fogást, és egy kisokost korábbi húsvéti posztjainkból.

Franciaország: végre tojás!

Régen a tojás is tiltólistán volt a böjt ideje alatt, ezért a nem csoda,hogy a húsvéti ételek egyik főszereplője a franciáknál a tojás, mindenféle formában. Még az ünnepi pástétomokba is kerül. A Pâté de Berrichon, az egyik hagyományos, Berry-ből származó húsvéti pástétom például rengeteg tojás, sonka, kolbász és spenót felhasználásával készül, és igazi kalóriabomba a böjt után.

húsvét recept hagyományok kalács pizza umbra tojás reggeli sonka finnország olasz konyha franciaország pástétom

Forrás: Ketzirah Lesser & Art Draugli's

Téli szuperkaják 4.: Lenmag

Nem ismerünk olyat, akinek február második fele lenne a kedvenc időszaka az évben. Nemcsak azért van ez így, mert már elegünk van a hidegből és borús napokból - a szervezetünk ilyenkor már ki van éhezve a vitaminokra és az ásványi anyagokra.

Ahogy tavaly ilyenkor már megírtuk, a "szezonális depresszió" igenis létező jelenség, és az étrend sokat segíthet, hogy könnyebben kihúzzuk ezt az időszakot. A kutatások szerint az omega-3 zsírsav sokat dobhat a hangulatunkon - az izlandiak például többek között azért viselik nagyon jól a sötétséget és a hideget, mert náluk a legmagasabb az egy főre jutó hal- és omega-3 zsírsavfogyasztás.

Az omega-3 zsírsavak az alapvető (esszenciális) zsírsavakhoz tartoznak. Nélkülözhetetlenek, a szervezetünk nem tudja ezeket előállítani, mindenképp valamilyen táplálék formájában kell bevinnünk ezeket. Nemcsak az agyi működésre és a hangulatra vannak pozitív hatással, csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, csökkentik a magas vérnyomást és segítenek megőrizni az erek rugalmasságát.

De mi van akkor, ha nem szereted a halat, vagy nem eszel húst?

lenmag lenmagliszt lenmagolaj omega-3-zsírsav fehérje vegán tojás helyettesítése tojásmentes magliszt gluténmentes

Tonhalsaláta másképp

Biztos, hogy a tonhalsaláta csak zöldségekkel és olívaolajjal elképzelhető? Selectfood szerint nem. Különösen akkor nem, ha nyár ide-oda, némileg laktatóbb vacsorára vágyunk. A kánikulára való tekintettel persze ezt is jól behűtve ajánlatos fogyasztani.

Hozzávalók:

  • 300 g kockákra vágott,főtt burgonya
  • 200 g tonhalszelet olívaolajon átsütve vagy tonhalkonzerv saját levében eltéve és jól lecsepegtetve
  • 3 db főtt tojás felkockázva (személyenként max. 1 tojássárgájával és több fehérjével számoltam)
  • 150 g natúr joghurt
  • 1 facsarásnyi citromlé
  • 1-2 ek fehérborecet (az eredeti receptben finomra aprított turbolya, édesköménylevél vagy petrezselyem - opcionális
    tokaji muskotályból)
  • 1 ek nádcukor
  • tengeri só, frissen őrölt fekete bors
  • f​inomra aprított turbolya, édesköménylevél vagy petrezselyem közül valamelyik, opcionálisan

Elkészítése:

A joghurtöntethez legegyszerűbb ha egy befőttesüvegbe tesszük a joghurtot, citromlevet, borecetet, cukrot és a fűszereket (ízlés szerint valamelyik zöldfűszert is), majd jól összerázzuk az egészet és hűtőben tároljuk.
 

A főtt burgonyát a tojással és a tonhaldarabokkal összekeverjük, meglocsoljuk az öntettel, jól összeforgatjuk és jóízűen elfogyasztjuk.


 

Ismerős helyzet: a hűtőben még ott vannak a húsvéti lakoma maradékai, de már senkinek sincs kedve hozzájuk. Pocsékolás helyett ajánld fel, vagy hasznosítsd újra a menthető hozzávalókat! Egy kis inspiráció következik:

Rakott krumpli tojással, sajttal (Colors in the kitchen)


A tökéletes házi majonéz titkai

Finomabb, egészségesebb, mert nincs benne adalékanyag, és sokkal olcsóbb is. Miért is ne készítenénk majonézt házilag? Tény, hogy vannak trükkök, amik nélkül az eredmény kudarc.

"A majonézről mindig gyermekkorom ünnepi hidegtálételei jutnak eszembe" - írja a Nóri Mindenmentes konyhája blog szerzője. "8 éves lehettem, amikor anyukámtól megtanultam majonézt készíteni. Ez volt az egyik első dolog, amit együtt "főztünk": ő adagolta szép fokozatosan az olajat, nehogy egyszerre túl sok legyen, én pedig nagy élvezettel, jó sokáig kevergettem. Később meglepődve tapasztaltam, hogy sokaknak a házi majonéz elkészítés e valamiért mumus, "nehezen sikerül", "macerás", satöbbi. Felnőtt fejjel jöttem rá, hogy anyukámtól egy aprócska trükköt is tanultam, amivel tényleg gyerekjáték az egész."

«
123

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog