Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Mindig ugyanaz a menü? Unalmasnak tűnik a sonka-tojás-torma kombináció, és szeretnél valami mást húsvétra? Inspirációnak összegyűjtöttünk néhány izgalmas, néha kicsit bizarr húsvéti fogást, és egy kisokost korábbi húsvéti posztjainkból.

Franciaország: végre tojás!

Régen a tojás is tiltólistán volt a böjt ideje alatt, ezért a nem csoda,hogy a húsvéti ételek egyik főszereplője a franciáknál a tojás, mindenféle formában. Még az ünnepi pástétomokba is kerül. A Pâté de Berrichon, az egyik hagyományos, Berry-ből származó húsvéti pástétom például rengeteg tojás, sonka, kolbász és spenót felhasználásával készül, és igazi kalóriabomba a böjt után.

húsvét recept hagyományok kalács pizza umbra tojás reggeli sonka finnország olasz konyha franciaország pástétom

Forrás: Ketzirah Lesser & Art Draugli's

Húsvéti kalácskülönlegesség

Ha valamikor, akkor Húsvét alkalmával sok családban állnak neki kalácsot sütni. A Marmorstein pékség hagyományos kalácsreceptje után megnéztünk, hogy más nemzetek, például a portugálok hogyan készítik el a saját verziójukat. A 100 fok egyik bloggere, Selectfood mesélt, kinti tapasztalatai alapján. 

"Mint általában mindent, így ezt a kalácsot is többféle módon készítik el a portugálok. A főbb hozzávalók mindenhol megegyeznek, csak a mennyiség eltérő: valaki több vajat, illetve cukrot használ például. Különbözhet az ízesítés is: őrölt fahéj, vagy őrölt ánizs, esetleg mindkettő, illetve reszelt citrom-, vagy narancshéj kerül a tésztába. Sokan 1-2 evőkanálk brandyt is tesznek hozzá.

A díszítést általában a száraz vöröshagymahéjjal együtt megfőzött tojások adják, változó darabszámmal,szeletelt mandulával." 

"Egy nagy kalácsba 3-5 db főtt tojást tesznek, amennyiben több, kisebb méretű kalács készül, egy főtt tojás kerül a tetejükre, ezeket 2-2 csík sodort tésztával „le is ragasztják”. A kerek forma azonban mindig, mindenhol megegyezik."

Ami a hagyományokat illeti, a portugáloknál régi keresztény szokás, hogy Húsvétkor a keresztgyermekek egy csokor virágot vagy olajfaágat adnak a keresztszüleiknek, viszonzásul pedig kapnak egy kalácsot, egy FOLAR-t, ami a szeretet és az összetartozás jelképe is egyben.

kalács húsvét

Hozzávalók:

- 1 kg búzaliszt (BL 50-es, 1050-es bioliszt, vagy fehér tönkölyliszt: utóbbitól puhább lesz a tészta)
- 40 g friss élesztő 
- 1 csipet só
- 100 g nádcukor (lehet fehércukor is, annak, aki a hagyományosabb, édesebb ízt kedveli, vagy csak nem szereti a nádcukor ízét)
- 100 g sótlan teavaj
- 5,5 dl sovány tej
- 2 db tojás 
- főtt tojás ízlés szerinti mennyiségben
- tojásfehérje a kenéshez
- őrölt fahéj és 1 citrom reszelt héja
(Kerülhet még bele: ánizspor, citromhéjreszelék, brandy, illetve szeletelt mandula a tetejére.)
kalács húsvét
Elkészítés:

- Egy dl meleg tejbe keverek egy teáskanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt, (ez legfeljebb kézmeleg hőmérsékletet jelent, vagyis 33-35 fokot, majd hagyom, hogy megkeljen.
- Közben a többi tejet a vajjal és a sóval megmelegítem. (Épp csak addig, amíg a vaj elovad. Figyelem: nem szabad forróra hevíteni!)
- A lisztet elkeverem a cukorral és a fahéjjal, reszelt citromhéjjal, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a meleg vajas tejet, a 2 db tojást és puha tésztát gyúrok belőle. Ha nagyon ragad, akkor meghintem még egy kevés liszttel.
- Egy órán keresztül, konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztem. (Ha már nincs fűtés a lakásban, és nem lehet például radiátor mellé tenni, akkor egy szekrénybe is nyugodtan betehetem, legfeljebb tovább kell várnom, hogy megkeljen.)
- Ismét átgyúrom.
- Duplájára kelesztem, de minimum fél órára félreteszem.
- Megfőzöm a tojásokat, hideg vízbe teszem őket, hogy hamarabb kihűljenek. Megpucolom őket.
- 180 fokra előmelegítem a sütőt.
- A tésztát még egyszer átgyúrom, egy kivajazott-kilisztezett kapcsos formába teszem, és félig belenyomkodom a főtt tojásokat. Tojásfehérjével lekenem a tetejét, és még 10 percig pihentetem. 
- A sütőbe teszem, és az alsó rácson, légkeveréses fokozaton körülbelül 30 perc alatt megsütöm. Tűpróba szükséges!

Ismerős helyzet: a hűtőben még ott vannak a húsvéti lakoma maradékai, de már senkinek sincs kedve hozzájuk. Pocsékolás helyett ajánld fel, vagy hasznosítsd újra a menthető hozzávalókat! Egy kis inspiráció következik:

Rakott krumpli tojással, sajttal (Colors in the kitchen)


Túlvásároltuk magunkat húsvétra, már mindenkit megvendégeltünk, és már rá sem bírunk nézni az ételekre - ugye ismerős? Mi legyen a megmaradt élelmiszerekkel?

1)Hasznosítsuk újra! Rengeteg olyan receptet találunk, amely kifejezetten a maradékok feldolgozásáról szól. A húsvéti maradékok rakott egytálételek, levesek alapanyagaiként folytathatják pályafutásukat még néhány napig.

2)Adjuk oda azoknak, akik rászorulnak! A tojásos ételek például nem bírják sokáig, de semmiképp ne dobjuk a szemétbe a felesleget. A Budapest Bike Maffia azt javasolja, hogy a megmaradt ételeket  adagonként becsomagolva vigyük le a fedél nélkül élőknek.

                                 (Forrás: www.bbm.hu)

Ha a sonka mellé van torma, mustár, tojás, kenyér, kalács, csomagoljunk azt is!  Ha erre nincs időd, vidd el a CSAK Cselekvés Alkotás Közösségbe (VIII. Krúdy u.- Mária u. sarkán található félszuterén közösségi tér) húsvét hétfőn 16:00 – 20:00 között. Itt kiporciózzák, becsomagolják és bringákkal az utcán élő embereknek szállítják a Húsvéti Extra Vitamin Kommandó keretében.

A Budapest Bike Maffia (BBM) fiatal kerékpárosok által alapított szerveződés, olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak. Az alaptevékenységük az adománygyűjtés, majd ezeknek az adományoknak a kerékpárral való kiszállítása rászorulók részére. A megvalósítást az újszerűség jellemzi, a szociális munka elemeit ötvözi az önkéntességgel, adományozással, kerékpározással.

Egy kis gasztronómiai utazást teszünk Olaszország Abruzzo tartományába, ahol az emberek húsvétkor hagyományosan piknikezni indulnak.

Abruzzo jellegzetesen állattartó vidék, a kopár hegyvidékeken és a síkságokon megszokott látványnak számítanak bárány- és kecskenyájak. A bárányhúsból készült ételek kiemelkedő szerepet kapnak a régióban, a legismertebbek ezek közül a "báránysült olajbogyóval", az "articsókás bárányláb", a "báránysült tojással és citrommal" és a "báránysült olajbogyóval".

Abruzzóban a húsvét az egyik legfontosabb ünnep, és számos tradíció - és természetesen étel - kapcsolódik hozzá. A bárányból készült fogások vannak a középpontban, a nagymamák pedig süteményt készítenek az unikáiknak: a lányok baba, a fiúk lovacska alakút kapnak.

A húsvét hétfőt (Pasquetta) a helyiek hagyományosan piknikkel töltik, és igencsak megadják a módját a szabadtéri ebédnek. Az egyik fogás a fiadone, vagyis sajttorta, amibe a tojás mellett gyakran cukor és citromhéj is kerül. Hidegen fogyasztják.

Következzen két abruzzói recept a Makifood egyik oktatójától, Chef Rossanától:

Forrás: Flickr - Neil MacIntosh

«
123

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog