Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ütős páros: rebarbara eperrel

Nem kerül túl gyakran az asztalunkra, nem is édes - mégis érdemes közelebbről is megismerkedni a rebarbarával. Ha önmagában nem is, más ízek kiegészítőjeként izgalmas ételeket készíthetünk belőe. A rebarbara például igen jól illik az eperhez - érdemes kiélvezni a duójukat, amíg lehet. Egy különleges fűszeres chutney receptje következik Sárdi Danitól, a Makifood Főzőiskola tanárától, aki egyben a piacozás és a befőzés nagymestere is.

Egy zöldség, ami desszertekbe kerül

A rebarbara a sóskafélék rokona, őshazája Észak-Kína, Mongólia és Tibet magasan fekvő vidéke. A rebarbara egyes fajainak gyökerét már régóta használják Európában is, gyógynövényként, zöldségként a 18. században kezdték el termeszteni. Ekkor már ismert volt ugyanis a répacukor, ami nélkül a rebarbara nem volt olyan népszerű.

rebarbara eper nyár június chutney sárdi dani recept csatni

Forrás: Flickr. com - Whitney

Folytatjuk az ehető ajándéknak is bevált chutney-s recepteket. Az előző posztban egy körtés és egy lilahagymás vörösboros chutney-receptet osztottunk meg, most egy sült citromos és egy mangós változat következik.

Nem árt észben tartani, hogy a legtöbb citrusféle héját sajnos kezelik a hosszabb eltarthatóság érdekében. Bár sok helyen lehet olvasni arról, hogy alapos dörzsöléssel és forró vízben való átmosással a viaszréteget el lehet távolítani, inkább próbáljuk elkerülni a kezelt citrushéj fogyasztását! Ilyen célra inkább bio piacokról vagy biztos forrásból szerezzünk be kezeletlen darabokat. Természetesen számolni kell azzal, hogy a kezeletlen citrusok ára jóval magasabb, és romlandóbbak is, ezért gyorsabban fel kell használni őket.
De honnan tudhatjuk, hogy kezelt e a citrusfélék héja? A kezeletlen héja sokkal illatosabb, illetve a kezelt gyümölcs héja vastagabb és sokkal fényesebb a viaszos rétegtől.

Sült citromos chutney (Rakottkert receptje)

Bajban vagy a karácsonyi ajándékok miatt? És nem szeretnéd órákon keresztül a zsúfolt bevásárlóközpontokat járni? Készíts valami finomságot a konyhában! Az ehető ajándéknak számos előnye van, például: 1. megúszod a tömeget 2. nem megy kárba, hisz jóízűen elfogyasztják az utolsó cseppig 3. személyesebb, mint a legtöbb tárgy, amit megvásárolsz a boltban. A chutney ráadásul azért remek ötlet, mert általában nem egyszerre fogy el, így több étkezés alkalmával fogják imába foglalni a neved. Íme két különleges recept a bloggereinktől. Hétfőn pedig jön a folytatás!

Chutney? Csatni?

A chutney (csatni) egy zöldségből vagy gyümölcsből készült, erősen fűszeres mártás, a dél-ázsiai konyha egyik alapfogása. Lehet pürészerű és van, amelyik inkább a dzsemekre hasonlít. A leggyakoribb alapanyagai a hagyma, a mangó, a barack, de készülhet sütőtökből és körtéből is, a mesés ízeket pedig a só, a cukor, a gyömbér, a kömény, a csili, a citrom és néha az ecet biztosítja.

Körtés chutney (Rakottkert receptje)

Chutney szilvából - grúzok kedvence

Chutney. Készülhet zöldségből vagy gyümölcsből, lehet édes vagy csipős, a lényeg fűszerezés itt is. Mostani receptünket a Babramegy bloggere küldte.

A tkemali (ტყემალი) szilvából készült savanykás szósz, a grúzoknál olyan népszerű, mint nálunk a ketchup. Az alapja nem az itthon közkedvelt lila szilva, hanem a vadon növő mirabella szilva (vagy kissé prózaibb nevén fosóka); a gyümölcs érettségétől függően pedig készíthető belőle zöld, sárga és piros tkemali is. (Ez egy gyönyörű, apró, sárga, vagy picit nagyobb és piros szilvafajta, amit sokan díszfaként ültetnek a kertjükben, de leginkább vadon nő az erdőszéleken, szerte az országban. A piacokon még éppen található a piros belőle, ha nem, ringlóval is működik a recept!)

Befőzés: Csilis paradicsomlekvár

Az augusztus a nagy befőzések hónapja: lecsó, paradicsom, zakuszka, szilvalekvár... Nemrég mirabolán szilvából készítettünk ketchupot, most egy jól bevált pikáns, csilis paradicsomlekvár kerül a kamrapolcunkra. Az alapokhoz kövessétek Befőzési Lexikonunkat, minden hasznos tippet, praktikát lépésről-lépésre leírással megtaláltok benne.

«
123

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog