Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Variációk vöröslencsére

Vöröslencse. Táplál és melegít. Mindkét hatásra szükségünk lehet a mostanában jellemző hidegebb napokon. A vörös lencse már csak azért is az egyik legjobb választás, mert igen gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, vasban. Javítja tehát az immunitást, mellesleg az anyagcserénket is.  Ráadásul még csak be sem kell áztatni főzés előtt. Mi kellhet még?

 Variáció 1. Vöröslencse és körteragu csirkével 

Hozzávalók: 

- 2 csésze vöröslencse, megmosva 

- 1 fej vöröshagyma, felkockázva

- 1 szál sárgarépa felkockázva

- 1 zeller, felkockázva

- 1 babérlevél

- 1 kaukkfű ág

- 1-2 kiskanál kömény

- só és bors

- petrezselyem felaprítva

- 3 felső csirkecomb, kicsontozva, felkockázva (tartsd meg a csontokat)
- zöldség-vagy csirkeleves alap

- 1 körte, apróra kockázva

- olívaolaj sütéshez 

vöröslencse csirke körte feta

Elkészítés: 

Forrósíts olajat egy serpenyőben és párold benne kicsit a mirepoix-t (hagyma, zeller, sárgarépa). Add hozzá a csirkecsontot es főzd további 2 percig. Add hozzá a vöröslencsét, a fűszereket, a levesalapot es forrald fel őket, majd vedd lejjebb a lángot. Főzd, míg a lencse megpuhul es közvetlenül tálalás előtt vedd ki a csontokat és keverd bele a felkockázott körtét. 

A csirkecomb elkészítése: 

Töröld szárazra a csirkecombot. Sózd és borsozd meg mindkét oldalát. Forrósíts fel egy panini serpenyőt és süsd a bőrös résszel lefelé, míg barna és ropogós nem lesz. Hintsd meg őrölt köménnyel, vágd falatnyi csíkokra és tálald a lencseragu tetején. Díszítsd aprított petrezselyemmel.

 Variáció 2. Vöröslencse fetagombócokkal

Hozzávalók a fetagombóchoz: 

- 2 db tojás

- 125 g fetasajt

- 1 evőkanál petrezselyem

- 1 csésze zsemlemorzsa

- 2 evőkanál tej és még egy kevés, ha szükséges

- bors

- sütéshez szabadon választott olaj 

Elkészítés:

Az előző ételből hagyd ki a csirkét. Helyezz minden hozzávalót a robotgépbe es keverd őket, míg egyenletes keverékké állnak össze. Formálj kis labdákat belőlük, kisebb tojás nagyságúakat. Melegíts nagyon kevés olajat egy serpenyőben, és süsd a labdákat közepes lángon, míg enyhén megbarnul a külsejük.

 

 

röslencvö

Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk, tároljunk, pucoljunk és főzzünk spárgát. Olyan érdekességről is esik szó, mint a "hamis" zöld spárga,és kiderül, hogyan tartsuk nedvesen otthon a spárgát, és mit jelent a spárgánál az "al dente" főzés.

Most pedig következzen két spárgás fogás Flatcat blogjáról, amelyikből az egyik spárgával készült desszert - furcsán hangzik, de megér egy próbát, higgyétek el!

spárga recept vegetáriánus tavasz vega pite leves lazac krémleves desszert körte flatcat

Spárgakrémleves füstölt lazaccal

Krémleveseket elkészíteni a világ legegyszerűbb dolga. Feltéve, ha a recept jó, ha az hozzávalók harmonikus ízt kinálnak. Colors in the Kitchen pasztinákból, körtéből és krémsajtból készített egy levest, amiben ugyan nem szerepel semmilyen hús, mégis laktató étel.

Körtés pasztinákkrémleves krémsajttal

leves körte pasztinák téli ételHozzávalók (4-6 adaghoz):

- 3 közepes pasztinák (kb. 400 g, megtisztítva 300 g)
- 800-900 ml zöldségalaplé
- 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 1 kisebb érett, édes körte, kisebb kockákra vágva
- 1 tk. só
- 2 púpozott ek. krémsajt (pl. Cserpes, Philadelphia)
- 1/4 kezeletlen citrom reszelt héja
- tálaláshoz pirított dió, körte, diós kovászos rozskenyér, esetleg dióolaj.

(Megjegyzés: Vigyázat, a pasztinák (vagy paszternák) nem azonos a fehérrépával. Az íze is más, valamivel édesebb, mint a fehérrépa. Kiváló téli csemege, többek között magas vitamin-és rosttartalma miatt. Érdemes a legnagyobbak helyett a közepes méretűeket beszerezni, azok ritkábban fásak. Kerüljük a foltos külsejű zöldségeket.)

ELkészítés:

A zöldségeket és a körtét meghámozzuk, megmossuk és apróbb darabokra vágjuk. Egy közepes lábosba tesszük, egyszerre az összeset. Sózzuk, majd felöntjük az alaplével. Közepes lángon fedő alatt puhára főzzük. Turmixolás előtt érdemes a folyadékból egy keveset kivenni és inkább utána eldönteni kell-e még hozzá (attól függően sűrűbben vagy hígabban szeretjük a krémlevest). Hozzáadjuk a krémsajtot és a citromhéjat is. Botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha szükséges még sózzuk, illetve beállítjuk a sűrűségét megfelelő zöldségalaplével. Forrón tálaljuk, serpenyőben pirított dióval, néhány friss körteszelettel és kenyérrel. A végén meglocsolhatjuk dióolajjal is. 

 

Bajban vagy a karácsonyi ajándékok miatt? És nem szeretnéd órákon keresztül a zsúfolt bevásárlóközpontokat járni? Készíts valami finomságot a konyhában! Az ehető ajándéknak számos előnye van, például: 1. megúszod a tömeget 2. nem megy kárba, hisz jóízűen elfogyasztják az utolsó cseppig 3. személyesebb, mint a legtöbb tárgy, amit megvásárolsz a boltban. A chutney ráadásul azért remek ötlet, mert általában nem egyszerre fogy el, így több étkezés alkalmával fogják imába foglalni a neved. Íme két különleges recept a bloggereinktől. Hétfőn pedig jön a folytatás!

Chutney? Csatni?

A chutney (csatni) egy zöldségből vagy gyümölcsből készült, erősen fűszeres mártás, a dél-ázsiai konyha egyik alapfogása. Lehet pürészerű és van, amelyik inkább a dzsemekre hasonlít. A leggyakoribb alapanyagai a hagyma, a mangó, a barack, de készülhet sütőtökből és körtéből is, a mesés ízeket pedig a só, a cukor, a gyömbér, a kömény, a csili, a citrom és néha az ecet biztosítja.

Körtés chutney (Rakottkert receptje)

Előző cikkünkben bemutattuk az édeskömény izgalmas konyhai felhasználási lehetőségeit. Ez az egzotikusnak tűnő, zellerrokon gumó a kecskesajtos grillszendvics után most egy őszi, grillezett, meleg salátába kerül. Kitűnő egytálétel, gyors, könnyen szállítható ebéd vagy vacsora.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog