Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Mogyoró a húson: csirke satay

Klasszikus, indonéz étel, amely garantáltan feldobja a hűvös estéket.

A satay mogyorószósz a közhiedelemmel ellentétben nem thai eredetű, hanem malajziában és Indonézában kell keresni a gyökereit. Ráadásul sok helyen az Amerikában nagyon kedvelt mogyoróvajjal készítik, aminek nem sok köze van az autentikus recepthez. Délkelet-Ázsiában igazi pirított mogyoróval készül a satay, amit megőrölnek, majd összekevernek a többi hozzávalóval. Az íze kevésbé markáns, mint a mogyoróvajas változatnak, és sokkal összetettebb ízvilágot adnak a felhasznált fűszerek.

csirke nyárs satay indonéz konyha mogyoró mogyorószósz kókusztej

Forrás: flickr.com - Amir Rashid

Csirke satay

Mandula és trüffel karácsonyra

A karácsonyhoz - és már az ünnepi készülődéshez is - vitathatatlanul hozzátartozik a kekszsütés. Az illatok, amelyek betöltik ilyenkor a lakást, az együtt töltött idő a konyhában, minden az ünnepről szól. Egy könnyű és látványos karácsonyi keksz és egy, az ünnepi menübe is beilleszthető trüffelgolyó receptje következik. Utóbbi vegán.

A kekszek last minute gasztroajándéknak is bevethetők.

Karácsonyi keksz (Colors in the kitchen)

Hozzávalók (30-35 darabhoz):

A kekszhez:
200 g vaj
200 g (tönköly) finomliszt
100 g pirított mogyoró darálva
60 g porcukor (nád)

Előző cikkünkben bemutattuk az édeskömény izgalmas konyhai felhasználási lehetőségeit. Ez az egzotikusnak tűnő, zellerrokon gumó a kecskesajtos grillszendvics után most egy őszi, grillezett, meleg salátába kerül. Kitűnő egytálétel, gyors, könnyen szállítható ebéd vagy vacsora.

Mi is készülünk már a húsvétra. Előző cikkünkben házilag készíthető gasztro ajándékok, sütemények, kekszek, bonbonok receptjét osztottuk meg veletek, most pedig egy jól bevált ünnepi kalácsreceptet variálunk tovább, és töltünk meg mindenféle jóval. A húsvéti reggeli egyik főszereplője lehet ez a sokféleképpen variálható kalács. De bármelyik hétvégi, ünnepi reggeli alkalmával sikert aratna.

Nem kell utolsó pillanatban rossz minőségű nyuszicsokiért sorba állni egy - nem túl húsvéti hangulatba hozó - szupermarketben. Nagyon egyszerűen, pár alapanyagból látványos, és a bolti verziónál sokkal egészségesebb húsvéti ajándékokat készíthetünk. Karácsonyi gasztroajándékokat összegyűjtő cikkünk népszerűségén felbuzdulva jöjjenek az ehető húsvéti ajándékok!

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog