Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Mogyoró a húson: csirke satay

Klasszikus, indonéz étel, amely garantáltan feldobja a hűvös estéket.

A satay mogyorószósz a közhiedelemmel ellentétben nem thai eredetű, hanem malajziában és Indonézában kell keresni a gyökereit. Ráadásul sok helyen az Amerikában nagyon kedvelt mogyoróvajjal készítik, aminek nem sok köze van az autentikus recepthez. Délkelet-Ázsiában igazi pirított mogyoróval készül a satay, amit megőrölnek, majd összekevernek a többi hozzávalóval. Az íze kevésbé markáns, mint a mogyoróvajas változatnak, és sokkal összetettebb ízvilágot adnak a felhasznált fűszerek.

csirke nyárs satay indonéz konyha mogyoró mogyorószósz kókusztej

Forrás: flickr.com - Amir Rashid

Csirke satay

A quinoa nem véletlenül az egyik legnépszerűbb gabonaféle. Nincs benne glutén, és más gabonafélékkel összehasonlítva kevesebb szénhidrátot tartalmaz. A rosttartalma ugyanakkor magasabb, ahogy a fehérjetartalma is, ezenkívül lúgosító hatású. Zizi kalandjai blogger szerint egy fontos lépésre érdemes odafigyelni, ha quinoával főzünk: a kis, kerek magok felszínén növényi szaponinok vannak, ami kesernyés ízt adhat az ételnek, ha nem távolítjuk el megfelelően. Többször váltott, bő vizes mosás, vagy kb. 30 perces áztatás viszont eltávolítja ezt a réteget!

quinoa csirke egytálétel

Quinoa csirkemellel, avokádóval és zöldfűszerekkel

Hozzávalók 4-6 főre:

- 2 csirkemellfilé, nagyobb kockákra vágva

- 2 db citrom leve és héja

- 2 csésze quinoa, jól átmosva

- 1 evőkanál extraszűz, sütéshez való olívaolaj, plusz egy kevés a pirításhoz

- 1 db nagy, érett avokádó, meghámozva, magja eltávolítva, húsa felkockázva

- 1 db grapefruit

- 5-6 koktélparadicsom, félbe vágva

- 1 db kígyóuborka, közepes kockákra vágva

- 3 evőkanál felaprított, pirított mandula

- 1 evőkanál aprított petrezselyem

- 1 evőkanál aprított snidling

- 1 evőkanál aprított kapor (el is hagyható)

- só, bors

(A csirkemell helyettesíthető bármilyen más egészséges fehérje forrással, például hallal, rákkal, tofuval, főtt babbal. És nyugodtan tegyünk hozzá más zöldséget, például brokkolit.)

Elkészítés: 

Egy citrom levét facsarjuk a felkockázott csirkemellekre, majd sózzuk, borsozzuk és tegyük félre. Egy lábasban forraljunk fel 3 csésze vizet egy csipet sóval.

Adjuk hozzá a quinoát, tegyünk rá fedőt, vegyük takarékra a lángot és főzzük addig, amíg a víz teljesen eltűnik, amíg a quinoa magába szívja az összeset.

Közben hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg a csirkemell kockákat, amíg teljesen megfőnek, átsülnek.

Egy nagy tálban keverjük össze a megfőtt quinoat a csirkével (illetve annak a levével) és az összes többi hozzávalóval. Ízesítsük még citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal. A végén tegyük rá a pirított mandulát.

(Ha szereted a quinoát, itt találsz egy szuper sütireceptet belőle!)

Variációk vöröslencsére

Vöröslencse. Táplál és melegít. Mindkét hatásra szükségünk lehet a mostanában jellemző hidegebb napokon. A vörös lencse már csak azért is az egyik legjobb választás, mert igen gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, vasban. Javítja tehát az immunitást, mellesleg az anyagcserénket is.  Ráadásul még csak be sem kell áztatni főzés előtt. Mi kellhet még?

 Variáció 1. Vöröslencse és körteragu csirkével 

Hozzávalók: 

- 2 csésze vöröslencse, megmosva 

- 1 fej vöröshagyma, felkockázva

- 1 szál sárgarépa felkockázva

- 1 zeller, felkockázva

- 1 babérlevél

- 1 kaukkfű ág

- 1-2 kiskanál kömény

- só és bors

- petrezselyem felaprítva

- 3 felső csirkecomb, kicsontozva, felkockázva (tartsd meg a csontokat)
- zöldség-vagy csirkeleves alap

- 1 körte, apróra kockázva

- olívaolaj sütéshez 

vöröslencse csirke körte feta

Elkészítés: 

Forrósíts olajat egy serpenyőben és párold benne kicsit a mirepoix-t (hagyma, zeller, sárgarépa). Add hozzá a csirkecsontot es főzd további 2 percig. Add hozzá a vöröslencsét, a fűszereket, a levesalapot es forrald fel őket, majd vedd lejjebb a lángot. Főzd, míg a lencse megpuhul es közvetlenül tálalás előtt vedd ki a csontokat és keverd bele a felkockázott körtét. 

A csirkecomb elkészítése: 

Töröld szárazra a csirkecombot. Sózd és borsozd meg mindkét oldalát. Forrósíts fel egy panini serpenyőt és süsd a bőrös résszel lefelé, míg barna és ropogós nem lesz. Hintsd meg őrölt köménnyel, vágd falatnyi csíkokra és tálald a lencseragu tetején. Díszítsd aprított petrezselyemmel.

 Variáció 2. Vöröslencse fetagombócokkal

Hozzávalók a fetagombóchoz: 

- 2 db tojás

- 125 g fetasajt

- 1 evőkanál petrezselyem

- 1 csésze zsemlemorzsa

- 2 evőkanál tej és még egy kevés, ha szükséges

- bors

- sütéshez szabadon választott olaj 

Elkészítés:

Az előző ételből hagyd ki a csirkét. Helyezz minden hozzávalót a robotgépbe es keverd őket, míg egyenletes keverékké állnak össze. Formálj kis labdákat belőlük, kisebb tojás nagyságúakat. Melegíts nagyon kevés olajat egy serpenyőben, és süsd a labdákat közepes lángon, míg enyhén megbarnul a külsejük.

 

 

röslencvö

Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt nagyon jól fog esni egy kis csilis-paradicsomos, pikáns étel. Akkor irány Mexikó, ha már itt egyelőre le kell mondanunk a melegről!

A mexikói, texasi, rövidített nevén tex-mex konyha egyik kedvelt fogása ez a tartalmas leves, dúsan megpakolva fűszerekkel, hússal - ami lehet bármilyen maradék sült is -, sajttal, avokádóval és a sűrítőként és levesbetétként is használt tortillával. Nagyon finom, gazdag ízű leves, származási helyét nem meghazudtoló módon természetesen csípős is.

Egy csirkés és egy vega leve receptjét is megtaláljátok a posztban.

Tortilla leves 1. - fetával

tortilla leves mexikói étel melegítő étel feta cheddar paradicsom recept csili csirke

Forrás: flickr.com - Meal Makeover Mums

Jakitori, az egzotikus csirkenyárs

Bár úgy tűnik, egy kicsit korábban köszönt be az idén a kora ősz, a nyár végi esték még mindig tökéletesek a grillpartikhoz. Folytatjuk grillezős sorozatunkat, és ezúttal a japán grillkonyhákba teszünk egy kis virtuális kiruccanást. Aki szeretne egy kicsit változtatni a megszokott ízeken, mindenképp próbálja ki a csirkenyárs japán verzióját, a jakitorit!

csirke grill nyárs jakitori yakitori recept grillezés japán konyha szójaszósz mirin

kép: flickr.com - calltheambulance

Jakitorinak nevezik a nyárson grillezett ételeket, azokat is, amelyek nem baromfiból készültek. Hagyományosan a közösségi helynek is beillő jakitori éttermekben (jakitori-ja) szolgálják fel őket.

«
1234

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog