Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Téli szuperkaják 3. - Csicsóka

Indulhat a visszaszámlálás tavaszig, de ezt a pár hideg hetet még valahogy ki kell húzni, és ez az az időszak, amikor a szervezetünknek a leginkább szüksége van vitaminokra. A táplálkozás ilyenkor különösen nagy hatással van a hangulatunkra és a teljesítményünkre, ezért érdemes jobban megismerni azokat a szezonális, helyi alapanyagokat, amelyek segítenek felturbózni a szervezetünket.

Sorozatunk következő szereplője a csicsóka, vagy jeruzsálemi articsóka. Rendszertanilag a napraforgókkal van rokonságban, mégis a burgonyához hasonlít ízét és formáját tekintve. Észak-Amerikából került Európába, Magyarországon a 17. században terjedt el. Igénytelensége miatt a "szegények eledelének", illetve volt olyan is, hogy fogyasztásra alkalmatlannak tartották, az utóbbi évtizedekben aztán ismét felfedezték az egészséges, helyi és szezonális hozzávalókat előnyben részesítő táplálkozás hívei.

csicsóka tél vitaminforrás egészséges étel tippek saláta köret

Fotó: Flickr.com - Yutaka Seki

Ez egy tökéletes, szezonális őszi köret, amelyben két olyan hozzávaló találkozik a tányéron, amelyekről elsőre azt gondolnánk, soha nem fognak közelebbi kapcsolatba kerülni egymással. A savanyú káposzta és a birsalma duója elképesztően jól illik vadhúsokhoz, házi kolbászokhoz és sültekhez is. Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola alapító-séfjének receptjét könnyű elkészíteni, és 100 százalékosan az őszről szól.

Savanyú káposzta birsalmával

Hozzávalók: (köretként 6-8 főre)

Fotó: Edward Kimbler /Flickr.com

A fondü és a sütőtök találkozása

A sötét és hűvös őszi estéken az egyik legjobb program egy beszélgetős, falatozós összejövetel. Maki Stevenson séf, a Makifood főzőiskola vezetője egy olyan fogást ajánl, ami szezonális hozzávalókból készül, felmelegít, ráadásul nem kell miatta órákat tölteni a konyhában.

Maki azt tanácsolja, hogy a lehető legjobb minőségű sajtot vegyük meg az ételhez, hiszen nem kell sok a sajtból. Ez az étel a dekadenciáról szól, ezúttal ne a kalóriákat számoljuk, hanem élvezzük az ízeket!

Sült tök sajttal

Fotó: Sarah Sammis/Flickr.com

Hozzávalók:
(Köretként 6 főre, főételként 4 főre)

- 1 db közepes méretű sütőtök (gömbölyű, kevés levet tartalmazó fajta, pl. Hokkaido tök - a pézsmatök pl. nem jó ehhez a recepthez)
- 2 dl főzőtejszín (12 %-os)
- 130 g sajt (bármilyen, ami könnyen olvad - Gruyere, Ementali és parmezán, lereszelve.)
- egy vagy két teáskanál vaj
- tengeri só (nem kell sok, a sajt is sós)
- frissen őrölt bors
- friss szerecsendió

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra.

Vágjuk le  tök tetejét, kb. kétujjnyival a szár alatt. Ne dobjuk ki a tetejét!

Kanalazzuk ki a magokat és a puha belső részeket. (A magokat mossuk meg és tegyük el, hogy később megpirítsuk).

Öntsük az összetevőket a tök belsejébe.

Tegyük a tököt egy öntöttvas edénybe, helyezzük vissza a tök tetejét, és süssük 40 percig. A sütési idő függ a tök méretétől, és akkor van készen, amikor a tök és a sajt kezd megbarnulni. 

Egy nagyobb kanállal merjük ki  tölteléket, amíg a sajt meleg.

A csirkehús egyszerűségében az a jó, hogy rendkívül jól tud egyéb alapanyagokkal együttműködni. A szezonnak megfelelően ezerféle módon variálhatjuk. Mi most vidám augusztusi színekkel, mediterrán ízekkel ágyaztunk meg neki, és egy görög citromos-rozmaringos sült krumplival osztotta meg a sütőt és a tényérunkat. Hétvégi nagy ebédnek (is) jó lesz.

Hallottatok már olyan öntetről amibe sós kekszet és gomolyát darálnak? (Természetesen chilivel együtt.) Előző cikkünkben szerzőnk, Szegedi Annamari, aki egy ideig Peruban élt, a perui (limai) streetfood világában kalauzolt el minket. Most pedig elleshetünk tőle egy igazi, otthon is könnyen elkészíthető perui "gyorskaját". Krumpli és tojás, nyakon öntve a híres perui huancaina szósszal, mellé egy kis saláta és vörösbor...Igazi nyári vacsora!

«
1234

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog