OLVASTAD MÁR?
 
Sült oldalas narancsos szójaszósszal
Egy nagyon könnyen elkészíthető, abszolút kezdő konyhatündérek számára is bevethető receptet hoztunk. A bevásárló lista sem hosszú,az viszint fontos, hogy a család szeresse a keleti ízvilágot. A szójaszósz és egyéb távol-keleti hozzávalók használata...
 
Hideg ellen: ütős mexikói 
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes Hétfő hagyományára való tekintettel vegetáriánus változatban. A Tex Mex a "Texan and Mexican" (texasi és mexikói) szavak rövidítése. Egy regionális, Texasban és...
 
Melegedjünk fel: tortilla leves fetával vagy csirkével 
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt nagyon jól fog esni egy kis csilis-paradicsomos, pikáns étel. Akkor irány Mexikó, ha már itt egyelőre le kell mondanunk a melegről! A mexikói, texasi, rövidített nevén...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Hallottatok már olyan öntetről amibe sós kekszet és gomolyát darálnak? (Természetesen chilivel együtt.) Előző cikkünkben szerzőnk, Szegedi Annamari, aki egy ideig Peruban élt, a perui (limai) streetfood világában kalauzolt el minket. Most pedig elleshetünk tőle egy igazi, otthon is könnyen elkészíthető perui "gyorskaját". Krumpli és tojás, nyakon öntve a híres perui huancaina szósszal, mellé egy kis saláta és vörösbor...Igazi nyári vacsora!

A perui ételek alappillére a burgonya. Vagyis papa. Papas rellenas - töltött burgonya, papas fritas - sült burgonya, causa limena - ahol krumplipürével rétegeznek, és a papas a la huancaina - amit akár mindjárt el is készíthettek.

Az étel lelke a salsa a la huancaina, vagyis huancaina szósz, amit előszeretettel locsolnak spagettire, kukoricára, vagy sült krumplira is. Eredeti formájában tartalmaz perui sárga chilit - aji amarillo-t, én ezt azonban nem tudtam beszerezni, semmilyen formájában (elméletileg a Fővám téri Ázsia Boltnak a nyári hónapokban szokott lenni friss.), így a csípősséget egyszerű piros arannyal pótoltam. Természetesen lehet másféle friss chilinövényt használni, de én semmiképpen sem szerettem volna véletlnül chilidarabra harapni, így biztosabbnak láttam a pasztát.

Készítsétek el egy meleg napon, mint gyors vacsora, és egyétek sok-sok salátával, meg egy pohár vörösborral.

Hunacaina szósz

Hozzávalók:
(kb. 2,5 dl huancaina szószhoz)

olívaolaj
1 nagy vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csapott teáskanál kurkuma
1 csapott teáskanál pirosarany
1 dl tejszín
65 g tehéngomolya
4db Tuc keksz

Forrósítsuk fel az olívaolajat, majd süssük benne aranybarnára az apróra vágott hagymát és fokhagymát (ezt félidőnél adjuk hozzá, hogy ne égjen meg). Tegyük bele a pirosaranyat, öntsük fel a tejszínnel, és kavargassuk szorgosan addig, míg egyenletes aranysárga nem lesz mindenhol.

Vegyünk elő egy turmixgépet. Töltsük bele a tejszínes alapot, morzsoljuk bele a gomolyát és a kekszet. Dolgozzuk teljesen simára, kóstoljuk meg, és ízesítsük sóval-borssal, illetve ha nagyon erős a gyomrunk, még chilivel.

Ezekkel az arányokkal nekem megfelelő állagú lett (mint egy picit sűrűbb palacsintatészta), de ez sok mindentől függ, úgyhogy ha netán mégis túlságosan híg maradt volna, adjatok hozzá még kekszet, ha pedig sűrű, akkor egy kis tejszínt.

Az ételhez személyenként főzzünk meg 2db közepes méretű burgonyát és 1-2 tojást, hámozzuk meg, daraboljuk fel, illetve vágjuk cikkelyekre, halmozzuk friss salátalevelek tetejére, és locsoljuk meg bőven a huancaina szósszal.

Előző cikkünkben még többet olvashattok a perui streetfoodról.

+ JÁTÉK!
 Már több mint 2000-en követtek minket a facebookon, ezért egy nagyot játszunk - itt.
A Makifood Főzőiskola őszi szemeszterére nyerhet órabelépőket aki hétfő (július 7.) este 6 óráig válaszol (facebook kommentben) az itt feltett kérdésre.

 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog